MFF:s ungdomar får mäta sig med Europas bästa

Publicerad 27 augusti 2015 i Nyheter

Det är inte bara A-laget som har en Champions League-höst att se fram emot. Tack vare kvalificeringen till gruppspelet får U18-laget möta kontinentens bästa lag i UEFA Youth League.

MFF:s ungdomsansvarige Mats Engqvist hade dubbla anledningar att jubla över segern mot Celtic FC i tisdags. Vinsten betyder också att MFF för andra året i rad är representerade i UEFA Youth League – en turnering där U18-laget får möta samma motståndare som A-laget i ett närmast identiskt upplägg med gruppspel och efterföljande slutspel.

– Om vi ska tävla på en internationell marknad med vårt A-lag måste vi förbereda oss på en internationell marknad med ungdomslagen. Här hemma möter vi motståndare som är ett år äldre och då är den största skillnaden fysik. Det är inte riktigt det som ska vara måttstocken. Nu får vi ut och möta riktigt bra internationellt motstånd, plus att spelarna får vara med och resa, bo på hotell spela med utländska domare och så vidare, säger Mats Engqvist.

Förra året ställdes U18-laget mot Juventus, Olympiakos och Atlético Madrid. När gruppspelet summerades stod MFF på en oavgjord match och fem förluster. Mats Engqvist menar att MFF ändå visade att de står bra upp mot Europatoppen, trots att de ekonomiska förutsättningarna skiljer sig stort.

– Vi presterade på hög nivå med våra mått mätt. Vi kryssade mot Juventus och förlorade de andra matcherna men det var väldigt täta matcher. När vi är ute och besöker utländska akademier så kan de vara fem gånger så många anställda som vi. Men de är aldrig fem gånger bättre. Vi vet att vi kan hävda oss.

Tack vare prestigen som förknippas med Champions League så utgör Youth League dessutom en mer rättvis värdemätare än många andra internationella turneringar.

– Allt som har med Champions League att göra har en extrem status. Vinner du UEFA Youth League som Chelsea gjorde i år så är det respektingivande. Man kan vara säker på att lagen man möter spelar med bästa laget och verkligen vill vinna. På andra turneringar kan man annars prova nya saker, men det här är ingen lek, säger Mats Engqvist.

En av spelarna som deltog i fjolårets Youth League är mittbacken Franz Brorsson. Han har sedan dess tagit klivet till ett lärlingskontrakt med A-truppen och gjorde en hyllad seniordebut i hemmamatchen mot Zalgiris i somras.

– Det är ingen nackdel att ha spelat de här sex matcherna eftersom han inte spelat så mycket i pojk- och juniorlandslag. Han gjorde det verkligen bra och klev fram och visade var skåpet skulle stå, säger Mats Engqvist.

– Man hoppas att spelarna får en boost och känner att de är bra när de varit ute och mött Juventus och sett att vi spelar jämnt med dem.

Fjolårets medverkan i turneringen innebar inte bara en utveckling för spelarna, utan också att organisationen kunde dra en mängd slutsatser kring vad som behöver förbättras för att lyfta ungdomsverksamheten ännu ett snäpp.

– Vi såg att man lägger större tyngd på fysiken. När vi mötte Juventus såg det ut som ett seniorlag. Sedan dess har MFF Ungdom anställt fystränaren Mark Read just för att ta tag i detta och bygga upp spelarna.

– Sedan märkte vi också hur mycket bättre de är på försvarsspel. Hade du pratat med mig för tio år sedan hade jag sagt att svenska lag är välorganiserade och bra på försvar, fast kanske inte så flashiga framåt. Men det där har svängt. Vi har satsat mycket på teknik här hemma och glömt försvarsspel lite grann.

I höst blir det alltså tillfälle att se om lärdomarna kan ge resultat redan nu. Mats Engqvist tror att det finns goda möjligheter till fler poäng den här gången.

– Jag hoppas att vi kan göra ännu bättre ifrån oss i år. Flertalet från det laget är kvar och får vi dessutom möjlighet att använda Erik Andersson och Franz Brorsson så hoppas jag absolut att vi kan ta någon vinst och komma trea i gruppen. Vi måste komma tvåa för att komma vidare från gruppspelet men vi tar ett steg i taget.

Matcherna spelas på eftermiddagen samma dag som seniorlaget spelar i Champions League, vilket gör dem till en perfekt uppladdning för supportrarna inför kvällsmatchen, tycker Mats Engqvist.

– Det är ett utmärkt tillfälle att se vad som står bakom framtiden. Börja med att titta på vår match på Malmö IP på eftermiddagen, gå sen och ät och gör något trevligt och avsluta med att gå på Champions League på kvällen. Det blir en heldag för en supporter.

Detta är UEFA Youth League

Idén till konceptet föddes 2009 och den allra första matchen spelades i september 2013. Mästare i premiärupplagan blev FC Barcelona.

I år spelas Youth League i ett expanderat format där de deltagande klubbarna delas upp i två vägar som i förlängningen leder fram till ett gemensamt slutspel. MFF deltar som tidigare i Champions League path, som är en direkt avspegling av huvudturneringen med 32 klubbar i gruppspel. Den andra vägen heter Domestic champions path där 32 inhemska ungdomsmästarlag möts i utslagsrundor. Sveriges representant i den delen av turneringen är IF Elfsborg.

Förra årets resultat

Juventus – Malmö FF 2-0

Malmö FF – Olympiakos 1-3

Atlético Madrid – Malmö FF 3-1

Malmö FF – Atlético Madrid 1-2

Malmö FF – Juventus 2-2

Olympiakos – Malmö FF 2-0

huvudpartners

officiella partners