MFF:s Karin Heri ny nationell samordnare för ökad sysselsättning

Publicerad 27 november 2017 i Nyheter

Inspirerade av Malmö FF:s arbete med Karriärakademin presenterade Svensk Elitfotboll (SEF) och Arbetsförmedlingen idag en nationell satsning för att hjälpa människor i utanförskap till en meningsfull sysselsättning. Som en del i arbetet utses MFF:s Karin Heri till nationell samordnare.

Karriärakademin är Malmö FF:s initiativ för att göra en insats mot ungdomsarbetslösheten i Malmö. Bokslutet efter den första tvåårsperioden visade att Karriärakademin hjälpt 124 arbetslösa unga till arbete hos MFF:s olika samarbetsföretag. 

MFF:s framgångsrika arbete med sysselsättningsfrågor är ett av några exempel som ligger till grund för den satsning som Svensk Elitfotboll och Arbetsförmedlingen nu genomför, med syfte att få andra elitklubbar att starta egna rekryteringsprojekt. Det första året, 2018, är målet att få fem av 32 SEF-klubbar att starta projekt likt Karriärakademin. 

Karin Heri arbetar som verksamhetsledare för Karriärakademin, men kommer framöver att dela tiden med sin nya roll som SEF:s nationella samordnare för ökad sysselsättning. 

– Det är glädjande att Karriärakademin ses som en inspirationskälla och det visar vikten av vårt arbete. Det här är en unik satsning och jag ser fram emot ett spännande uppdrag på en position som är den första i sitt slag, säger Karin Heri. 

Malmö FF:s vd Niclas Carlnén fyller i: 

– Det känns riktigt bra att vi kan dela med oss av de generella framgångsfaktorer som vi identifierat tillsammans med Arbetsförmedlingen. Vi, elitföreningar, har som förebilder en möjlighet att påverka och bidra till att fler personer och företag kommer i kontakt med varandra och därmed en ökad sysselsättning. 

Svensk Elitfotboll har sedan en tid tillbaka ett CSR-råd där representanter från medlemsklubbarna ingår. Under hösten fastslog rådet att centralt ta fram nationella riktlinjer för hur klubbarna kan arbeta med samhällsengagemang. Satsningen för ökad sysselsättning är ett sådant exempel. 

– Vi har ambitionen att genom våra klubbar ge arbetslösa kontakter så att de bygger nätverk och som en följd av det kommer i arbete eller studier. Precis som både Malmö FF och IF Elfsborg redan gjort så framgångsrikt, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll. 

Arbetsförmedlingen ingår som samarbetspartner för att möjliggöra kontakter med unga arbetssökande och bidra med kompetens kring frågor om sysselsättning. 

– Att genom fotbollen skapa möten och samla människor med olika behov och bakgrund är precis den typ av initiativ och engagemang som vi behöver i samhället, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör för Arbetsförmedlingen. 

Läs mer om Karriärakademin här.

Läs mer om den nationella satsningen för ökad sysselsättning på Svensk Elitfotbolls webbplats.

huvudpartners

officiella partners