MFF möter Milan på Swedbank Stadion!

Publicerad 23 juni 2011

Söndagen den 14 augusti är det himmamatch – mot AC Milan med Zlatan Ibrahimovic! De regerande svenska mästarna möter de dito italienska i en vänskapsmatch på Swedbank Stadion.

– En fantastisk möjlighet för oss. Det är inte bara roligt att få hit ett storlag med en av klubbens främsta spelare i, det är också helt i linje med de internationella målsättningar vi har, säger MFFs sportchef Per Ågren.

Söndagen den 14 augusti kl 18.30 möter alltså Malmö FF emot AC Milan i en vänskapsmatch på Swedbank Stadion. En match som blivit verklighet genom MFFs tröjsponsor ICA, som sedan flera år har ett samarbete med Milan.
– Vi är sedan 2005 huvudsponsor till Milans ungdomssatsning Milan Junior Camp, ett sommarläger i fyra städer som i år startar i Malmö nästa vecka. Genom den relationen uppstod diskussionerna om en match, säger Teddy Falkenek, varumärkesdirektör för ICA Sverige.

Och efter en veckas intensivt utbyte mellan ICA, MFF och Milan är saken klar. En av de viktigaste hindren på vägen för MFF var den allsvenska bortamatchen mot Gefle, inplanerad till 13 augusti. 
– Trots att vi möter Gefle ikväll sänder vi en tacksamhetens tanke till klubben nu i förmiddag. De har varit mycket behjälpliga och gått med på att flytta matchen, som nu spelas den 8 september istället, säger MFF:s vd Per Nilsson.

Det Milan som kommer till Malmö är ett Milan med bara två veckor kvar till Serie A-starten, ett Milan där minst 80 procent av A-truppen kommer att vara tillgänglig för spel, och av dem, framför allt – Zlatan Ibrahimovic.
– Det gläder mig mycket att jag snart kommer att återvända till min hemstad. Matchen blir ett viktigt test för mig och för Milan innan italienska ligan börjar igen, säger Zlatan själv i Milans pressmeddelande om matchen.

Ett Milan där en hög spelare av världsklass slåss om en plats i startelvan till seriestarten, ett MFF med en oerhört inspirerande uppgift att möta dem – det kommer att bli en match att minnas. Och en match som kommer att få en vinnare, till skillnad från många andra vänskapsmatcher. Är det oavgjort vid full tid, väntar straffsparkar för ett avgörande.
– Vi kan inte tänka oss en bättre motståndare. Vi behöver spela fler matcher mot väldigt bra lag, för att veta var nivån ligger, för att vi ska kunna ta de kliv vi vill. Milan lär ha en eller två matcher kvar innan Serie A-premiären, det borgar för att de ställer ett väldigt kvalitativt lag på plan, säger Per Ågren.

– Det här blir en sån match som man kommer att tala om om fem år, vi tror vi har alla förutsättningar att sälja ut Swedbank Stadion, säger Per Nilsson.
Prisnivån till matchen kommer att ligga på ”Helsingborgsnivå”, det vill säga med ett maxpris på 495 kronor. Biljetterna släpps i slutet av nästa vecka, och medlemmar i Malmö FF och årskortsinnehavare får förtur. Mer information om biljettsläppet följer på hemsidan.

Tio kronor från varje såld biljett kommer att gå till välgörande ändamål med idrottsanknytning i regionen, exat vad är inte klart än, men kommer att meddelas inför matchen.

Vänskapsmatchen den 14 augusti blir sjätte gången genom tiderna som lagen ställs emot varandra. Av de fem tidigare mötena tre vänskapsmatcher 1949, 1950 och 1952, alla på Malmö IP, alla med resultatet 4-1! Två gånger till Milan, en gång till MFF. Då, 1949, gjordes målen av Egon Jönsson, Börje Tapper, Calle Palmér och Stellan Nilsson. De två senaste matcherna mellan MFF och Milan var däremot i skarpt läge: första omgången av Europacupen 1968. MFF vann hemmamatchen på Malmö Stadion med 2-1 – målen av Curt Olsberg och Bertil Elmstedt – men föll borta på San Siro med 4-1. Senaste målskytt mot Milan: Anders ”Puskas” Ljungberg.

Redan om två veckor, den 8 juli, är en Milan-legend på plats i Malmö: legendariske lagkaptenen Franco Baresi inviger Milan Junior Camp och träffar Malmö FF inför matchen.

Tobias Christoffersson