MFF hakar på i toppstriden

Publicerad 09 augusti 2015 i Nyheter

Malmö FF besegrade under eftermiddagen IFK Göteborg med 2-1, ett resultat som innebär att MFF har nyvunnen vittring på topplaceringen. Efter att ha gjort två mål genom Kári Árnason och Markus Rosenberg i första halvlek fick Malmö FF en utvisning emot sig i andra vilket förvandlade matchen till en spännande tillställning. IFK Göteborg kom dock inte närmre än en reducering via straffspark i matchens slutminuter.

Det var fantastiska förutsättningar för eftermiddagens spännande toppmöte i Allsvenskan. Himlen var, som så ofta när MFF spelar match, draperad i en klarblå färg – något som gav tillställningen en extra härlig lyster denna augustisöndag. Premissen för mötet stod klar på förhand: Malmö FF var nästintill nödda att ta tre poäng för att kunna följa med på guldtåget och klättra upp mot förstaplatsen. Med den fina prestationen mot FC Salzburg i ryggen var det ett mål som inte på något sätt kändes omöjligt. Laget som ställdes på banan var också detsamma som mot österrikarna:

Johan Wiland
Anton Tinnerholm – Kári Árnason – Rasmus Bengtsson – Yoshimar Yotún
Vladimir Rodic – Enock Kofi Adu – Oscar Lewicki – Jo Inge Berget
Markus Rosenberg – Nikola Djurdjic

Stämningen på läktaren var på topp och i samband med att matchen sparkades i gång ställde sig fansen upp och hoppade för Malmö FF så att läktarsektionerna gungade. Inspirationen tycktes ha letat sig ner på gräset för MFF satte tidigt ett högt tempo i matchen och lyckades snabbt vaska fram matchen första stora chans. Jo Inge Berget fick bollen mitt i Göteborgs straffområde, vände upp och sköt ett snabbt skott som tyvärr gick en bit utanför målramen.

På den vägen bar det halvleken igenom. Malmö FF med europeiskt tempo i benen spelade finessrikt och varierat vilket gjorde att Göteborg hade svårt att få kontroll över bollen. Efter ett antal halvchanser skulle Malmö FF trycka in ledningsmålet i den 25:e minuten. Yoshimar Yotún slog en fint skruvad hörna från höger som hittade Kári Árnasons skalle. Nicken blev så pass hård att varken John Alvbåge eller bakomstående försvarare lyckades styra bollen över ribban i göteborgskassen. Strax därpå slår Jo Inge Berget iväg dagens högsta rensning som seglar över halva planen. Kvicke Vladimir Rodic följer bollens bana och plockar ner den på ett tillslag. Därefter fintar han bort de mötande göteborgsförsvararna innan han drar på ett lurigt skott som vållar problem för Alvbåge.

Även om matchbilden skvallrar om ett övertag för hemmalaget var Göteborg inte ofarliga. Deras snabba spelvändningar resulterade bland annat i en mycket farlig möjlighet i första halvlekens slutskede. Johan Wiland stod på nytt för en mycket fin insats matchen igenom och avvärjde även denna målchans med en dubbelräddning på avslut från nära håll. Malmö repade sig strax därpå och i den 41:a minuten fick Malmö FF en straff efter att Nikola Djurdjic blivit fälld. Kapten Markus Rosenberg förvaltade den efterföljande straffen väl och placerade kyligt in den till höger om John Alvbåge. 2-0 i protokollet och ett resultat som stod sig in i paus.

Om den första halvleken tillhörde MFF så tillhörde den andra Göteborg. Det blåvita laget började starkt och hotade gång på gång i djupled innan Malmö FF kunde jämna ut spelet. Dock skulle avslutningen på matchen bjuda på stor dramatik då Yoshimar Yotún  i den 59:e minuten blev utvisad efter en duell vid sidlinjen. Göteborg såg här sin chans att jaga ikapp och försökte ständigt att sätta tryck på Malmö FF:s backlinje. Trots bortalagets spelövertag försvarade sig MFF väl och bjöd på få klara målchanser. Något dramatiskt blev det i matchens slutskede då IFK Göteborg fick en straff efter tumult i Malmö FF:s straffområde. Emil Salomonsson gjorde inga misstag och satte bollen i nätmaskorna bakom Johan Wiland med tio nervdallrande minuter som följd (tilläggstid inräknat).

Malmö FF lyckades dock att hålla ut och försvara sin ledning matchen till ända – vilket innebär att laget nu endast är fyra poäng ifrån topplaceringen i tabellen med elva matcher kvar att spela. Vi tackar för det fina stödet idag och blickar framåt mot en rolig höst!