MFF 2011 kan inte kopiera MFF 2010

Publicerad 10 maj 2011

Igår skickade Malmö FF ut en lång intervju med Per Ågren till alla medlemmar(som anmält att man vill ha denna typ av information) gjord av Per Welinder. Här publiceras nu en del av intervjun på mff.se.

Vi inledde säsongen strålande. Men sen började poängen utebli och spekulationerna går allt högre kring tillståndet i laget och klubben. Vi satte oss ned med Sportchefen Per Ågren för att höra hans tankar och funderingar – och för att vi är nyfikna på vad en sportchef egentligen gör.

——————————————————————————————————————————–

Vad har du ägnat mest tid år sedan du började?
– Det är utan tvekan tränarfrågan. När jag började hade vi ju goda signaler om att Rolle var intresserad av att förlänga, så mitt fokus låg inte riktigt där. Men de senaste månaderna har den utan tvekan varit det som jag lagt mest tid på.
 
Var står du i den frågan nu?
– På ett sätt på samma ställe som där vi började, genom att jag inte ens i den här typen av intervju vill kommentera några namn. Det kan man såklart ha synpunkter på, men jag menar att det handlar om respekt för processen och de vi pratar med. Och innan något är klart riskerar man alltid att saker och ting blir fel om man kommenterar det. Då måste man ställa sig frågan vilket som är viktigast? Att vi jobbar på rätt sätt eller att de som vill veta får svar? För vår del måste processen vara det viktigaste, även om jag verkligen förstår hur många som känner ett stort behov över att få klarhet.
 
Så utan att nämna namn, kan du berätta hur processen gått till?
– Jadå, där finns egentligen inga hemligheter. Det första vi gjorde var att analysera vårt spel och vår trupp. Vad har vi för ingredienser? Vilka är styrkorna och var kan det finnas svagheter? Till detta la vi vår ambition om att vara ett spelförande lag som ska klara av att spela framgångsrikt i både Sverige och Europa. Vilka förmågor måste då en tränare ha? Det gav oss grunden till en kravspec som vi letar efter.
 
Och den är?
– Ja först och främst handlar det om att det är en chefstjänst. Man måste ha ledarskapsegenskaper och erfarenhet. Men sen måste man också omfamna vår trupp och de kvaliteter vi har. Även om det inte kanske varit så framträdande på sistone, så har vi i grunden ett mycket bra och varierat passningsspel. Att ha bollen är det viktigaste i fotboll, det är ju det spelet handlar om. När vi har bollen har vi initiativet och det måste också vara utgångspunkten för den som ska träna MFF. Men sen handlar det också om vad man kan tillföra. Hur man tar vårt spel till nästa nivå?
 
Det är många som efterlyser förra årets spel där vi fullständigt dominerade matcherna. Så har det inte riktigt sett ut i år, mer än under kortare stunder. Vad menar du är det som saknas?
– Det är det jag menar med att vi måste komma till en ny nivå. MFF 2011 kan inte kopiera MFF 2010, eftersom förutsättningarna ser annorlunda ut. Motståndarna agerar på ett annat sätt. Då måste vi hitta delvis nya sätt att spela på. Hitta en ny nivå. Och det är bland annat det jag letar efter när jag träffar tränarkandidater.
 
I pressen har det figurerat massa namn och du har uppenbarligen träffat kandidater. Hur tycker du det har varit att jobba under de här omständigheterna?
– För det första vill jag betona hur positivt omgivningen ser på MFF. Vi har pratat med många kandidater både i Sverige och utomlands och det är kul att märka vilket stort intresse det finns. Så på det viset kan jag inte klaga. Men samtidigt ligger vi fel i årstid mot den Nordiska tränarkåren om man vill leta kandidater här. Många står under kontrakt som löper med vår/höst-säsongerna och det har vi full respekt för, vilket naturligt begränsar urvalet en aning.
 
Så 10.000 kronorsfrågan – när är en ny tränare klar?
– Ha ha, ja hade det bara varit upp till mig hade det varit enklare att svara på. Men som i alla förhandlingar är det många intressenter inblandade som påverkar. Jag har haft ett antal bra diskussioner med olika kandidater där jag fått bra svar på våra frågor. Och jag har ett par kandidater till som också uppfyller kravet om att hjälpa oss till nästa nivå, men jag får återkomma när något är klart.

——————————————————————————————————————————- 
 
Det är en annan sak som det pratats om i media, man anser att det tagit för lång tid, vad är din syn på det?
– Jo, jag förstår att man tycker det. Och delvis är det nog något som också överraskat mig – hur svårt det är att få en agent till bordet. Inledningsvis handlade mycket om att vi skulle få rätt på ekonomin – hur mycket pengar hade jag att röra mig med? Och innan riskkapitalbolaget var klart var det utrymmet inte så stort. Men när vi väl fick grönt ljus har jag lärt mig att agenter inte är de som är lättast att få tag i. Vi kan jaga någon i veckor, utan att ens kunna komma till att lämna över ett bud. Sen tar det minst lika lång tid att få ett svar – som då oftast är ett motbud eller något som gör att vi måste återkomma med nya svar. Då tar det tid. Det har nog också varit det som gjort mig mest frustrerad sen jag började. Ibland känns det som att vi skulle passa på att låsa in dem när de väl är här och inte släppa ut dem förrän det är klart.
 
Annars hade man ju trott att det skulle vara enklare att förhandla med våra egna spelare än när det gäller att ta in spelare utifrån?
– Ja, jag tror att som agent så tycker man att man vet var man har oss, men att de kanske gärna vill jaga något nytt? Trots det vill jag säga att jag haft många bra samtal med agenter också. Och det går framåt i förhandlingarna. Så även om jag är duktigt trött på att säga det, så ser det positivt ut och jag räknar med att vi landar ett antal om inte allt för lång tid.

——————————————————————————————————————————–
 
Per Welinder, kommunikationschef MFF