Mer spring i benen…

Publicerad 01 september 2002

…vill Tom Prahl se på Fredrikskans imorgon, då MFF möter Kalmar FF i en slags portalmatch till allsvenskans upplösning.

Tredje maj. MFF har fyra trevande inledande omgångar av allsvenskan bakom sig, tre förluster, ingen hemmaseger. Färskast i minnet en märklig match mot Hammarby: lysande första halvlek, kollaps i andra. Så Kalmar hemma – redan lite måstematch. Som slutar 4-0 och blir början på en sanslös framgångsperiod på sju raka segrar (varav två mot HIF på Olympia), fem i allsvenskan.

Andra september. MFF har gjort på stället marsch – vilket förvisso kan göras på sämre ställen än i serieledning – i två omgångar. Färskast i minnet en märklig match mot Hammarby: dålig första, bra andra, kontroversiella domslut. Så Kalmar borta – och det är givetvis absurt att prata om måstematch, men en match av stor betydelse för fortsättningen. Ny fart inte under sjumilastövlarna, men väl under trepoängskängorna kan ge en fruktbar marschtakt mot de kommande kamperna mot HIF, IFK Göteborg och Landskrona. Därefter återstår bara fem omgångar. En slags portalmatch till allsvenskans upplösning på Fredrikskans imorgon alltså, och kan man få be om ett händelseförlopp likt det i våras?

– Det här är en mycket viktig match om vi vill fortsätta vara med däruppe, konstaterar Tom Prahl, och tar ut följande trupp:

Målvakter:Mattias Asper, Lee Baxter.
Försvarare:Gudmundur Mete, Daniel Majstorovic, Olof Persson, Jussi Nuorela, Mikael Roth.
Mittfältare:Erik Johansson, Hasse Mattisson, Peter Sörensen, Jon Jönsson, Jörgen Ohlsson, Joseph Elanga.
Anfallare:Niklas Skoog, Andreas Yngvesson, Markus Rosenberg.

Har det smugit in sig någon osäkerhet på var laget står efter ovana kryssningar i de två senaste matcherna?
– Nej, det tycker jag inte. Vi gjorde ingen toppmatch mot ÖIS, men det var starkt att växa in i matchen som vi gjorde och ta en poäng på Ullevi. Första halvlek mot Hammarby däremot är inte godkänd. Vi har för dålig rörelse i laget och visar för lite aggressivitet och hamnar i en fotboll vi inte vill spela och som inte är kul att titta på. Matchstarten är så viktig, att komma rätt. Vi måste ha mer spring i benen från början. Mer fart i fötterna, mer kamp såväl defensivt som offensivt.

Speciellt som Kalmar inte lär sakna kämpaglöd. Även om det inte är några avgrunder som skiljer från säker mark ligger laget de facto sist, och slåss-för-livet-vibbarna bör inte vara långt borta. Med blott elva pytsar är Kalmar dessutom sämst på att göra mål i allsvenskan, och även om man sätter sin tillit till att brasseimporten Allysson ska ändra på det förhållandet har det ”bara” blivit två mål på sex matcher hittills för honom. Oavgjort mot HIF senast efter fyra raka förluster kan tyda på en ljusning för ”Smålands stolthet”.

MFF då? Gudmundur Mete gör comeback i truppen efter sin skada, vilket Matias Concha får vänta ännu en tid på. Dock närmar det sig – Matias börjar träna fotboll med laget i veckan. Andreas Yngvesson tar steget upp i anfallet när Peter Ijeh är avstängd, vilket i kombination med att Brian Steen Nielsen försvunnit lämnar plats för såväl Peter Sörensen som Jon Jönsson att knipa mittfältsplatser i truppen.
– Kanske kan Brians frånvaro sätta sina spår om vi har otur med skador framöver, men jag hoppas att andra tar chansen och kliver fram nu istället.

Peter Ijeh alltså avstängd efter det omstridda röda kort han fick ta emot i hammarbymatchen. Besked om ytterligare avstängning kommer tisdag eller onsdag. Någon kvardröjande frustration/irritation över efter det milt sagt diskutabla domslutet och utsikten att tvingas avvara Ijeh i X matcher?
– Jag är realist och riktar in mig på att det blir två matchers avstängning, som brukligt är. Men… vi har vevat situationen på video om och om igen och det är definitivt inget slag Peter delar ut. Det är hammarbyspelaren som drar i tröjan – en överträdelse av reglerna – och sedan filmar – en till överträdelse av reglerna! Fast det är inte lönt att älta det där mer…

Nä. Bättre se den – synnerligen spännande – framtiden an, och det med tillförsikt.

/Tobias Christoffersson