Med fotbollsalliansen utvecklar MFF sitt arbete för en positiv läktarkultur

Publicerad 29 september 2009

Med hjälp av projektet Fotbollsalliansen utvecklar MFF sitt arbete för en positiv läktarkultur, med särskilt fokus på ungdomar under 18 år.

Supporterskap är lika med engagemang. Man älskar sitt lag och vill stöda sitt lag så mycket man kan. Engagemanget kan nå olika utlopp: man tar på sig en blå halsduk, går på match och hejar fram sitt lag i med- och motgång, man kanske engagerar sig aktivt i MFF Support, man kanske går med i tifo-gruppen MT 96 och hjälper till att skapa stämning med flaggor och läktarkoreografi. Men så finns det även negativa, destruktiva kanaler där engagemanget missriktas: bråk, våld, skadegörelse – det vi kallar huliganism.

– Om jag är 15 år och älskar MFF, vilka alternativ finns det för mig? Det är viktigt att ungdomar under 18 får fler sätt att engagera sig positivt och verkligen får reda på vilka möjligheter som finns, säger Peter Åhlander, MFF:s ansvarige för medlems- och supporterdialog.
Som ett steg i arbetet för en positiv läktar- och supporterkultur har Malmö FF gått in i Fotbollsalliansen, ett samarbetsprojekt inriktat på att söka upp ungdomar och berätta om supporterkultur och fotbollens värdegrund.
– Det här är ett förebyggande arbete på lång sikt, dels för att begränsa nyrekryteringar till huligangrupperingarna – men framför allt för att inspirera ungdomar under 18 år till ett kreativt engagemang för sitt lag.

För MFF är arbetet för en positiv läktarkultur och för att engagera fler ungdomar en del av strävan att utveckla kontakten med medlemmar och supportrar.
– För klubben är supportrarnas engagemang ovärderligt. Bakom stämningen på och inramningen kring matcherna ligger ett enormt arbete, som är helt ideellt, och som i förlängningen hjälper till att göra våra matcher till en stor folkfest. Det är därför viktigt att vi för en dialog med våra supportrar, säger Peter Åhlander.

Två helt nya sätt att visa sitt stöd för klubben och dessutom träffa folk och ha trevligt är förfesten på Supportertorget innan match och volontärprojektet ”En himmelsblå hand”.
– Förfesten på Supportertorget är ett bra exempel på en aktivitet som MFF inte är med och arrangerar, men som vi står bakom och som vi hjälper till att rent praktiskt göra möjligt. I ”En himmelsblå hand” är alla fyllda 15 med hjärta för klubben välkomna att hjälpa till med ideellt arbete för klubben.

Fakta
Fotbollsalliansen – för en positiv supporterkultur
Fotbollsalliansen bildades 2006 som ett samarbete mellan de tre stora stockholmsklubbarna och Fryshuset med syfte att berätta om supporterkultur och fotbollens värdegrund för skolungdomar.
Fotbollsalliansen arbetar på flera olika plan, till exempel:
• Information till skolelever och föräldrar
• Utveckling av kommunikationen mellan klubbar och organiserade supportrar
• Skapa möjligheter för positiva och konstruktiva möten supportrar emellan
Efter hand har fler klubbar anslutit sig till Fotbollsalliansen. Idag ingår förutom AIK, Djurgården och Hammarby även Malmö FF, HIF, Elfsborg, GAIS, IFK Göteborg, Örgryte och Landskrona.