Matchrapport: MFF – Žalgiris 0-0

Publicerad 15 juli 2015 i Nyheter

Trots ett stort bollinnehav lyckades MFF inte få hål på Žalgiris i det första mötet på Swedbank Stadion i Champions League-kvalet. Returmatchen spelas i Litauen på tisdag.

De drygt 12 000 på ett soligt Swedbank Stadion fick se den matchbilden som var förväntad – ett Žalgiris som backade hem och tillät MFF att ha ett stort bollinnehav. Trots det hade MFF svårt att luckra upp det litauiska försvaret i den första halvleken.

Men det var inte långt ifrån att MFF fick en perfekt start på matchen. 18-årige debutanten, Franz Brorsson, satte upp en lång boll på Rosenberg som lyckades få ner den på marken och hitta Eikrem på fötterna. Norrmannen drog en litauisk försvarare, vek in och sköt – ett skott som vållade stora problem för Žalgiris-målvakten som till slut lyckades benparera till hörna.

Men sedan skulle det dröja innan MFF skapade nästa farliga chans. Žalgiris farligaste läge tillkom efter en halvtimmes spel när MFF tappade boll högt uppe i banan och Žalgiris ställde om snabbt. Žalgiris-anfallaren kom en-mot-en med Brorsson, som dock läste honom och gjorde en helt avgörande brytning.

Innan domaren blåste av den första halvleken hade Bengtsson sedan en nick som han inte fick träff på, Cibicki ett avslut som täcktes inne i boxen och Rosenberg ett skott över.

Inför den andra halvleken kom sedan Sana in och Cibicki gick ut. Och Sana tillsammans med MFF inledde den andra halvleken piggt. Sana vände fint på Kroon som hittade Rosenberg på den bortre ytan i boxen, men Žalgiris-målvakten hann flytta över och rädda Rosenbergs avslut.

Tio minuter senare var det Yotún som Sana hittade i djupet, och Yotúns inspel hittade sedan Eikrem på fötterna, men hans avslut gick rakt på Žalgiris-målvakten.

I den 69:e minuten gick sedan Kroon ut och Rakip kom in.

Med kvarten kvar vann Rosenberg sedan en andraboll efter en hörna, tog med sig bollen, vek in och tvingade Žalgiris-målvakten att styra hans skott till hörna.

Sista bytet gjorde MFF med åtta minuter kvar när Mehmeti kom in och Eikrem gick ut – men det skulle bli en annan inhoppare som skulle få det absolut sista läget. Rakip kombinerade fint med Rosenberg och kom in i boxen i den 90:e minuten, men fick ingen träff på bollen och det hela resulterade i en inspark för Žalgiris.

– Att inte släppa in ett mål hemma i Europa är väldigt viktigt och jag är nöjd med hur vi försvarade oss. Vi hade chanser, men var inte tillräckligt effektiva idag, det får vi vara i Litauen istället. För det är små marginaler, Erdal är till exempel nära på slutet. Och sedan måste vi se det över två matcher också, säger Åge Hareide.

– Jag är väldigt nöjd med Franz Brorsson, som gör sin första riktiga match, dessutom i en väldigt viktig match för MFF. Och han gör det så pass bra, framförallt i situationen i den första halvleken där han står upp väldigt bra i boxen och bryter. Jag tycker också att Tobias Sana gör ett bra inhopp och skapar lite fart och fläkt i vårt anfallsspel.

huvudpartners

officiella partners