Matchrapport MFF – BK Häcken 1-2

Publicerad 04 maj 2014

Efter den blytunga semifinalförlusten tidigare i veckan, så var det idag dags att fokusera på den 7.e omgången i årets Allsvenska, detta mot tabellsjuan BK Häcken. Ett lag som MFF haft svårt för de senaste åren

Strax Innan matchen höjde Åge Hareide ett varningens finger för BK Häckens duktiga anfallasduo Moestafa El-Kabir och René Makondele. En anfallsduo som tidigare har visat sig vara farliga i matcherna mot MFF. Åge var även tydlig med att poängtera att veckans semifinalförlust var helt glömd, och att hemmalaget nu enbart kan fokusera på allsvenskan.

BK Häcken tog direkt tag i taktpinnen och visade upp ett offensivt och vågat bortaspel under de första inledande minuterna, stundtals var MFF:s centrala mittfält och backlinjen satt under stark press. BK Häckens vågande offensiva inledning gav även utdelning. I den 4.e matchminuten tog bortalaget ledningen med 0-1 genom Moestafa El Kabir.

BK Häcken fortsatte efter målet att stressa och pressa MFF högt, och i den 7.e minuten ökade bortalaget på ledningen till 0-2, även denna gång genom Moestafa El Kabir. Efter BK Häckens tidiga ledning var uppförsbacken både lång och brant för hemmalaget, ett hemmalag som uppträdde både stressat och tvingades till många individuella misstag.

Efter drygt 20 minuter in i matchen kom MFF in i spelet allt mer. Hemmalaget visade upp ett allt snabbare kortpassningsspel och skapade några heta målchanser mot Christoffer Källqvist i Häckenmålet. Innan paus lyckas hemmalaget skapa ännu några bra målchanser genom Guillermo Molins och Magnus Eriksson men BK Häcken gick till pausvila med en 2-0 ledning.

Stundtals såg det länge ut som om krafterna tagit slut i hemmalaget. Det var segt, stressat, rörigt och många felpass.

Andra halvleken hann knappt starta innan BK Häckens Moestafa El Kabir sprang sig fri mot Robin Olsen i MFF målet, men skottet gick strax utanför.

I den 52.a minuten drabbades hemmalaget av en tung utvisning, detta då MFF:s nummer 5, Pontus Jansson fick sitt andra gula kort i matchen.
MFF lyckades försvara sig bra med en man mindre, stundtals var Häckens backlinje satt under stark press. Och in den 66.e matchminuten drabbades även BK Häcken av en utvisning, detta då bortalagets Walid Atta fick sitt andra gula kort i matchen. På den efterföljande frisparken lyckades hemmalaget reducera till 1-2 i den 67.e minuten. Målet föranleddes av ett underbart inlägg av Miiko Albornoz från högerkanten, ett inlägg som nådde  Markus Halstis panna.
Efter hemmalagets reducering så lyfte MFF spelet rejält under de sista 20 minuterna. Hemmalaget tryckte på för en kvittering via ett flertal farliga anfall. Stundtals så hade bortalaget hela laget samlat i eget straffområde för att försvara sin ledning.

MFF försökte att få till en kvittering, men det går inte att komma ifrån att det i efterhand såg alldeles för segt och tempolöst ut under den första halvleken, en första halvlek som blir hemmalagets fall. MFF:s första förlust i årets allsvenska är ett faktum, – nu laddar vi om inför det kommande derbyt summerar Åge Hareide på den efterföljande presskonferensen