Allsvenskan
Eleda Stadion

Matchen spelas utan publik

Malmö FF – Helsingborgs IF

4 – 1

Mittbacksparet Ahmedhodzic och Brorsson ledde MFF till sjätte raka segern i Allsvenskan när Helsingborgs IF besegrades med 4–1 i Skånederbyt.

Det var toppen mot botten när säsongens första Skånederby spelades på onsdagskvällen. Saknaden av alla himmelsblå supportrar blev väldigt påtaglig när Malmö FF och gästerna från Helsingborg promenerade ut på ett ekande tomt Eleda Stadion. Den massiva ljudkuliss som brukar välkomna spelarna var utbytt mot mer eller mindre total tystnad.

Efter att ha fått vila i senaste matchen mot IFK Göteborg var Ola Toivonen tillbaka i MFF:s elva. Toivonen fick dessutom äran att bära kaptensbindeln när Jon Dahl Tomasson fortsatte att rotera i laguppställningen och därför satte Anders Christiansen på bänken. Malmö FF inledde matchen med få tillslag vilket direkt bekymrade nästjumbon Helsingborg.

Redan i den 25:e minuten fick Malmö utdelning. Erdal Rakip visade prov på fin känsla när hans inlägg svepte perfekt till Kiese Thelin som revs omkull. Straff till MFF och snabbt framme vid bollen var Jo Inge Berget. Sugen på sitt fjärde mål för säsongen stegade norrmannen fram, lurade målvakten åt ena hållet och placerade in bollen i det andra hörnet, 1–0 till Malmö.

HIF:s kvittering skulle komma kort därefter. Precis som MFF kom målet från elva meter efter att domaren hittat en knuff i straffområdet under en hörna. 1–1 med fem minuter kvar av den första halvleken trots stor dominans från hemmalaget. Malmös övertag fortsatte. Redan i anfallet efter gästernas reducering var Malmö centimeter från att återta ledningen när en nick från Isaac Kiese Thelin träffade stolpen. På returen högg Toivonen direkt men avslutet räddades på mållinjen av uppoffrande försvarare.

Med minuten kvar av den första halvleken fick Malmö FF måljubla igen. Franz Brorsson bröt en boll, hängde med upp i kontringen och fick själv chansen att avsluta det vindsnabba anfallet. Utan några tvivel dundrade mittbacken in ledningsmålet och hans första allsvenska mål. Malmö FF kunde gå till pausvila med 2–1.

Malmö bytte in Anders Christiansen till den andra halvleken och det var också dansken som fick läget att öka på hemmalagets ledning direkt. Med timmen spelad blev ”AC” frispelad med Helsingborgsmålvakten som fick göra en avancerad dubbelräddning. Läget ledde fram till en hörna, Malmö flyttade upp backlinjen och då kom också målet. Anel Ahmedhodzic ville inte vara sämre än mittbackskollega Brorsson och nickade in 3–1 till MFF. Ett mål vardera från mittbacksparet och två mål upp för Malmö med halvtimmen kvar av matchen.

Adi Nalic hoppade in med pigga fötter. I den 85:e minuten testade mittfältaren lyckan när han avlossade ett skott i höjd med straffområdeslinjen. Återigen en fin räddning av Helsingborgs målvakt Alexander Nilsson. Men på tilläggstid kunde inte HIF-målvakten göra något när Isaac Kiese Thlin fick skottläge utanför straffområdet. Anfallaren la upp bollen och placerade distinkt in slutresultatet 4–1 i matchens sista sekunder. Kiese Thelins 8:e mål i Allsvenskan den här säsongen och Malmö-anfallaren upp i ensam skytteligaledning när
MFF tog sjätte raka segern i Allsvenskan.  

JON DAHL TOMASSON

– Det här var en skön seger, det är viktigt att vinna ett derby, i synnerhet för våra supportrar så jag är glad för att vi kan ge dem den här segern. Vi har gjort 19 mål på de sex senaste matcherna och det är ett tecken på att vi börjat få utdelning på våra chanser.

– Jag har sagt det tidigare men vi är inne i ett stim. Väldigt kul att våra mittbackar får göra mål idag. Franz får göra sitt första allsvenska mål, han gjorde en bra match senast och han är klinisk idag igen. Man ska komma ihåg att Franz kommer från en tuff situation i Danmark med få matcher så jag är imponerad över hans start.

– Ju fler matcher vi spelar desto mer samspelta blir vi och då har jag ändå valt att rotera en hel del. Säsongen är lång så vi måste hålla alla spelare pigga och friska.  

MÅL

MFF: Jo Inge Berget (25′) Franz Brorsson (45′) Anel Ahmedhodzic (62′)
HIF: Anthony van den Hurk (36′)

VARNINGAR

MFF: Anel Ahmedhodzic (32′) Adi Nalic (75′)
HIF: Anders Degn Randrup (24′) Martin Olsson (13′)

LAGUPPSTÄLLNING

Johan Dahlin
Eric Larsson, Franz Brorsson, Anel Ahmedhodzic, Jonas Knudsen (Beharang Safari 81′)
Fouad Bachirou (Bonke Innocent 68′), Ola Toivonen, Erdal Rakip (Anders Christiansen 46′)
Amin Sarr (Adi Nalic 68′), Isaac Kiese Thelin, Jo Inge Berget

Ersättare: Marko Johansson, Behrang Safari (81′), Arnor Traustason, Guillermo Molins, Anders Christiansen (46′), Bonke Innocent (68′), Adi Nalic (68′)

huvudpartners

officiella partners