Malmö FF – IF Elfsborg

Tid: 2014-11-09 19:15, Plats:Malmö Stadion, Resultat: 7-6

Malmö FF lyckades efter många om och men vinna Supercupen för andra året i rad. Efter stor dramatik kunde till slut den unge Erdal Rakip rulla in den avgörande straffen och därmed ta hem segern till de himmelsblå. 2-2 efter full tid och förlängning blev till slut 7-6 efter straffar, och stor hjälte i kvällens match blev MFF:s målvakt Zlatan Azinovic som stod för många matchavgörande räddningar – bland annat när han knep Elfsborgs sista straff. Åge Hareide ställde följande lag på banan: Azinovic Tinnerholm-Hammar-Helander-Konate Forsberg-Thern- Halsti-Ricardinho  Mehmeti-Kiese Thelin 1266 åskådare hade tagit sig till Malmö Stadion i kvällsregnet och fick i det bleka strålkastarljuset se en böljande matchinledning där klara chanser med ens skapades åt båda hållen. De svenska mästarna från Malmö började bäst och redan i den första minuten tråcklade sig Emil Forsberg förbi Elfsborgs backlinje och passade snett bakåt till Agon Mehmeti som försökte placera bollen förbi Kevin Stuhr Ellegaard i Elfsborgs mål.  Strax därpå fick Anton Tinnerholm bollen till höger utanför straffområdet och curlade in en boll som med millimeterprecision träffade Ricardinhos panna. Nicken från den brasilianska ytterbacken var inte sämre men Elfsborgs målvakt var bra med och kunde fånga bollen. Elfsborg skulle även få sin skörd med kvalificerade målchanser. Victor Claesson var inblandad i mycket och efter några fruktlösa försök skulle han skjuta ledningen till Elfsborg. I den 21:a minuten kom Claesson fri mot Azinovic och gjorde inga misstag när han kyligt chippade bollen i mål. 1-0 till Elfsborg.  Malmömålvakten skulle dock få revansch på både Victor Claesson och Elfsborg och stod för flera fantomräddningar matchen igenom. Frilägen parerades, hörnor räddades på mållinjen och luftrummet i det malmöitiska straffområdet fullkomligen dominerades av Zlatan Azinovic. Dramatik i matchavslutningen Malmö FF:s press avtog ju närmre slutsignalen matchen led. Precis när hoppet kändes förlorat spelade inhoppande Simon Kroon akrobatiskt fram Isaac Kiese Thelin strax innan matchklockan tickat upp till 90 minuter. Den fysiskt starka anfallaren stångade sig till ett friläge och lyckades i grevens tid få tåspetsen på bollen – ett avslut som måhända inte var det bästa, men som ställde Kevin Stuhr Ellegaard totalt och sakta rullade in i det tomma målet. Matchen var kvitterad och nu gick Malmö FF för titeln. På tilläggstid skulle dock maskineriet få sig en törn då Johan Hammar kom fel in i en duell vilket resulterade i att mittbacken fick sin andra varning och rött kort. Det var alltså dags för 30 minuters förlängning på den hala och regntunga gräsmattan – med en man mindre.  Trots utvisningen så skulle det bli Malmö FF som inledningsvis vaskade fram de hetaste chanserna och fem minuter in på den andra förlängningskvarten tar Simon Kroon en lång löpning med boll. Den yvige yttern tittade upp och slog ett inspel som hamnade på Emil Forsbergs fötter. Avslutet satt uppe i nättaket och MFF hade nu kopplat greppet om Supercupen.  Förlängningens sista minuter blev händelserika och spelet böljade åt alla håll och kanter. Elfsborg hade bland annat dubbla jättechanser där bollen inte ville in medan MFF drog iväg på snabba omställningar. I just en sådan omställning skulle den avgörande passningen hamna snett, vilket gjorde att Elfsborg kunde gå framåt. Bollen gick till slut in i straffområdet där mottagaren gjordes ner. Domaren tvekade inte och pekade på punkten elva meter från mållinjen och den efterföljande straffen slogs säkert in av Elfsborgs Viktor Prodell. Matchen skulle alltså gå till straffläggning.  Straffläggningen blev otäckt spännande och avgjordes först genom att ”Super-Zlatan” Azinovic lyckades knipa tag i Elfsborgs sjunde straff, och sedan genom att Erdal Rakip helt utan nerver rullade in den avgörande straffen i mål.  Supercupen stannade alltså även den i Malmö.  /Linus Lindborg-Persson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners