Mjällby AIF – Malmö FF

Tid: 2009-04-26 19:00, Plats:Strandvallen, Resultat: 1-0

Någonstans så väldigt förutsägbart. Mjällby får ett tidigt ledningsmål på en diskutabel straffspark, drar sig sedan tillbaka och håller tätt och vinner matchen. Och MFF är utslaget ur cupen direkt.

Det är synd att man inte kan få tycka om Strandvallen. En riktigt fin gammal idrottsplats, idylliskt belägen en tokrensning från havet, inklämd mellan fure och campingplats. Men det går bara inte – denna av all tillgänglig statistik att döma gudsförgätna plats är ju också en av de bortaplaner på vilken MFF genom åren nått som sämst resultat. Och tolv minuter i sju denna söndag blev statistiken ännu något sämre, då domaren blåste av matchen och fastställde det faktum att Mjällby slagit ut MFF ur Svenska cupen – igen.

MFF har därmed och härmed missat ett av två satta mål för säsongen redan på första försöket. Reservbetonade laguppställningar och dålig inställning har i ”modern tid” varit återkommande ingredienser i MFF:s cupprestationer – dock inte den här gången. Spelarnas attityd till matchen var det inget fel på, och tränarna hade endast valt att vila Ulrich Vinzents och Jeffrey Aubynn för att i deras ställe matcha David och Jimmy Durmaz – två ersättare som inte skämts för sig i någon allsvensk startelva.

Så, vad hände? Tja, inte så mycket mer än att Mjällby, som är ett skickligt lag, fick ett för sina kvaliteter och syften perfekt matchförlopp. Det så oerhört viktiga tidiga ledningsmålet. Hade Wilton Figueiredo gjort det för MFF i elfte minuten istället för att Mattias Asper hade räddat friläget hade matchen sannolikt blivit helt annorlunda. Istället var det Mjällby som fick målet tre minuter senare – på en tveksam (vem drog ner vem egentligen?) straff efter en bra kontring. Och kunde sedan till hundra procent inrikta sig på att bevaka sin ledning.

Kanske hade matchen även kunnat gestalta sig annorlunda fastän Mjällby fick det där tidiga ledningsmålet; framför allt om Wilton gjort mål på sitt andra friläge i 37:e minuten, men igen räddade Asper skickligt. Därefter, vilket är tråkigt att konstatera, lyckades MFF inte åstadkomma någon ytterligare het målchans i matchen. Upphörde aldrig att försöka, arbetade hårt, låg på och låg på, nötte ner, stack hål, trängde igenom – men aldrig hela vägen. Mjällby försvarade sig mangrant och sjönk med stor framgång ner och gjorde sig oerhört kompakta.

Det är väldigt, väldigt svårt att dyrka upp ett lågt, enbart försvarsinriktat lag. Idén är att MFF ska ha spelare nog individuellt skickliga att utgöra nycklar och i matchtruppen fanns en hel liten knippa. Men idag behövde lite för många fötter lite för många små tillslag i bollbehandlingen, och Mjällby fick ofta, ofta de där få extra sekunderna som räcker för att samla sig och täppa till. MFF ägde bollen och spelet men knappast matchen. Jo, de fem minuterna innan målet. Då spelade MFF mer eller mindre ut Mjällby med läckert passningsspel, fin teknik och flera bra lägen. Det såg inspirerat ut – sedan stängde Mjällby butiken.

Ingen plattmatch av MFF, ingen spelare man kan säga var direkt dålig. Wilton byttes ut en bit in i andra halvlek, men såg förhållandevis bra ut och det var de facto han låg bakom alla två målchanserna med fina genombrott i straffområdet. Jimmy Durmaz spelade 90 minuter och var tongivande framför allt i andra halvlek, men liksom för Molins på andra sidan var tajmingen mellan de många inläggen och var och särskilt om spelare fanns i straffområdet ofta bristfällig; Asper och Mjällbybacklinjen samlade många enkla poäng där.

Att åka ut ur cupen i första omgången (MFF:s första Svenska cupens tredje) är förstås en stor missräkning; särskilt ett år man uttalat satsar på den och ställer upp med ett mycket starkt lag. Som dessutom gör allt de kan. Men i den match som utvecklar sig räcker det inte. Mjällby blev för svårt att besegra. Igen.

Tillbaka till allsvenskan. Gefle hemma på onsdag. Det där oerhört viktiga tidiga ledningsmålet lär inte bli mindre betydelsefullt i den matchen.

/Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners