Malmö FF – BK Häcken

Tid: 2009-03-07 14:00, Plats:Borgeby IP, Bjärred, Resultat: 0-0

”Som att klippa sidenband med bultsax.” Nej, den metaforen funkar inte riktigt. Men en avgörande likhet fanns i alla fall mellan MFF:s anfallsspel i träningsmatchen mot Häcken och det lite udda valet av verktyg för invigningsceremonin av Borgeby IP:s nya konstgräs: alldeles för trubbigt. I det senare fallet var det – förstås! – Patrik Andersson som fick det ärofulla uppdraget, men inte ens han kunde med de givna förutsättningarna utföra det. Efter några ögonblicks fumlande och skavande slängde han bultsaxen ifrån sig och slet helt enkelt upp det blågula band som symboliskt sträckts ut i mittcirkeln! 90 minuter plus stopptid senare väntade man på sitt sätt fotfarande på liknande genombrott eller dådkraft från de himmelsblå spelarna för dagen.

Inte det att de var bleka och veka. MFF förde matchen mot Häcken, hade långa stunder av spelövertag, producerade en handfull bra chanser och Roland Nilsson var nöjd med lagets insats efteråt. Men samtidigt framstod det ännu tydligare än i de tidigare träningsmatcherna att slutliga spetsen saknas. Vilket för all del inte behöver sätta varningsklockor i ringning och förhoppningar i gungning; laget är som mest nertränat nu, fötter långtifrån flinkast, tankar långtifrån snabbast.

Många har varit borta med småskador i perioder. En av dem Agon Mehmeti, som inte spelat sedan matchen mot Elfsborg; klart det märktes. Forwardkollegan Daniel Larsson hittade trots ett par öppna lägen tyvärr inte tillbaka till målet, men gjorde på nytt en stark arbetsinsats; i takt med att hans snabbhet och rörlighet integreras i lagets spel kommer detta anfallsvapen att bli vassare. U-spelaren Pontus Jansson fick den här gången en dryg halvtimme när han bytte av Agon i andra, och hann göra riktigt bra ifrån sig. Det är omöjligt att inte gilla en ung spelare som går in och tar för sig kraftfullt och respektlöst, och Pontus kryddade sitt inhopp med två frispelande nickskarvar till Daniel Larsson.

På kanterna arbetade Guillermo Molins och Jeffrey Aubynn lite mer in i plan för att balansera den centrala slagstyrkan mot Häckens 4-2-3-1-uppställning. För Gische blev resultatet färre och mindre framgångsrika utmaningar och dribblingar av det slag han skämt bort försäsongspubliken med hittills. Ickedestomindre var han bäste man på plan i åtminstone första halvlek; rörlig och hårt arbetade. Med snabbhet och dribblingskonst inte längre helt på sin sida har Jeffrey Aubynn ofta ett otacksamt utgångsläge för publikens ständigt värderande ögon, och visst var det lite trögt för Jeff i den här matchen, men han fick också till ett par riktigt skarpa inlägg och inspel. Mest utpräglade kantspelare var utan tvekan Ricardinho, tillbaka i laget efter två veckor. Utan tvekan imponerade han, framför allt i det offensiva spelet, med sin snabbhet och attackförmåga.

Ifjol gjorde Labinot Harbuzi några stora matcher från en mer tillbakadragen central mittfältsposition. I har han matchats högre upp i plan – och har inte riktigt fått till det ännu. Samspelet med forwards för instick och kombinationer är inte intrimmat och Labbes egna utmaningar har fastnat på ett sätt vi inte är vana att se från denna gudabenådade tekniker. Råd lär komma med tid – men samtidigt framstår det med ett spelarmaterial med många möjligheter som mer ovisst än på länge hur det optimala MFF-mittfältet 2009 besätts.

Försvaret höll ihop väl under större delar av matchen, mittlåset Dixon-Gabriel sattes inte på alltför hårda prov av det långtifrån anfallsglada Häcken och hade full koll på det mesta, David Durmaz gjorde på nytt en stabil insats, medan Markus Halsti som byttes av honom i halvlek inte nöjde samma högerbackshöjder som förra helgen. Längst bak gjorde Jonas Sandqvist bra ifrån sig i mål med tre riktigt kvalificerade räddningar i andra halvan av andra halvlek, två skarpa skott och en farlig frispark.

MFF:s fyra bästa chanser i matchen:
24:e minuten: Guillermo Molins frispelas centralt från vänster av Aubynn eller Ricardinho och lyfter bollen förbi målvakten men tyvärr också strax utanför målet.
41:a minuten: Ricardinho attackerar bra och gör inspel, i andraläget bollen till Aubynn som slår ett snabbt inlägg, Molins breddar, David Durmaz löper fram och får på ett bra skott som skruvar sig i burgaveln.
57:e minuten: Pontus Jansson nickskarv i djupet till Daniel Larsson som löper loss och skjuter över i öppet läge.
89:e minuten: Ricardinho spelar fram Jeffrey Aubynn som rycker loss in i straffområdet och slår ett hårt inspel genom målområdet som Rick Kruys är nära att stöta in.

Mål på ett par av de chanserna och man hade sannolikt lämnat Borgeby IP med ett mer durstämt sinnelag – även om förnuftet förstås är med på Roland Nilssons not att det i nuläget viktigaste är att chanserna skapas och det så som laget arbetat för det på träning. Det arbetet fortsätter nu på varmare breddgrader och det ska bli mycket spännande att provsmaka eventuella frukter på Strandvallen om halvannan vecka.

/Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners