IF Elfsborg – Malmö FF

Tid: 2009-02-14 14:00, Plats:Borås Arena, Resultat: 2-0

På Borås Arena fick MFF inkassera sin andra träningmatchförlust för året när laget efter en riktigt bra första halvlek tappade allt i andra.

Någonstans mellan Elgiganten, Onoff, Max hamburgare och Harald Nyborgs hobby hittar man Borås Arena – och på väg dit hinner man onekligen bli både stolt och glad. Över att Malmö FF:s framtida hemmaplan blir juvelen i en Stadionområdets krona, belägen i en omgivning som alltigenom andas idrott och rekreation och med de ihåliga konsumtionstemplen på armlängds avstånd (läs: Hyllie).

Väl inne på knallarnas Nou Camp är det däremot inte utan att man trivs en smula. Jodå, konstgräset ligger kvar och arenan är knappast vacker, men funktionellt konstruerad med fin närhet. Och det märks att Elfsborg är ett klassiskt lag med mycket kultur och historia; det puttrar fotbollssnack, gamla klubbprofiler och vänlighet i vrårna. Därtill: hög, torr luft och lä – värmande vintersol och uppknäppt rock.

Ett trettiotal MFF-supportrar har intagit ena kortsidan och det är de som regerar läktarnas ljudrum, från början till slut. Även för dem är det träningsmatch; nya sånger hinner testas och trimmas, flera med potential att småningom upptas i klackkanon.

Matchen börjar. Det blir en smånätt och snäll första halvlek med få frisparkar, ljum intensitet och makligt tempo – där MFF tar sig riktigt väl ut. Laget känns väl balanserat och kommer in i matchen bra, såväl offensivt som defensivt. Första målchansen i sjätte minuten när Rick Kruys gör en fin djupledsrusning in i straffområdet och nickar ett inlägg av Jimmy Touma strax utanför. Elfborg har också ett öppet läge tidigt i matchen, men får annars även om de äger bollen ganska mycket men sina anfall snöpta gång på gång av ett MFF som agerar distinkt och kontrollerat i försvarsspelet.

Här utmärker sig David Durmaz med lugn, påpasslighet och skicklighet; det känns riktigt bra att se honom gå in och ersätta Ulrich Vinzents på ett förtroendeingivande sätt. Även Robert Åhman Persson, inte de stora gesternas spelare, går in och agerar säkert i mittlåset. Det enda som oroar bakåt i första halvlek är de uppenbara kommunikationsproblem Dixon och Sandqvist fortfarande och förvånande nog tycks dras med. Här måste något hända – innan det händer något…

I anfallsspelet visas en hel del intressant stoff. Under första halvlek lyckas MFF just genom sitt vakna försvarsspel skörda ett varierat anfallsspel med såväl flera bra kontringar efter tidiga bollvinster som längre, mer uppbyggda anfall och påpassliga kombinationer. Jimmy Touma startar matchen på högerkanten och blir en motor i offensiven; inbrott från kanten och skott, en ypperlig yttersida i djupled till Ofere för en fin kontring, några bra kombinationer med Kruys centralt och med anfallarna in i straffområdet – det händer mycket kring Jimmy och det mesta ser bra ut.

Rick Kruys håller en tydligt högre utgångspunkt i sin offensiva centrala mittfältsroll än Labinot Harbuzi brukar göra och här finns fina tendenser. Han är inte den som dirigerar anfallen och slår de stora, öppnande passningarna – snarare den som finns till hands överallt för understöd och kombinationsspel och syr ihop anfallsspelet.

På vänsterkanten får Jeffrey Aubynn och Ricardo en ny match tillsammans och nu syns tecken på att de börjar lära känna varann bättre. Flera vältajmade kombinationer med ”rappa lappar” av brassen när Jeff håller i och tar några steg in i plan. Ricardo fortsätter visa hur många bra egenskaper han besitter; han är verkligen mycket snabb och tvekar inte att ta för sig såväl i anfalls- som duellspelet, han läser situationer tidigt och bröt flera Elfsborgsanfall under uppbyggnad, han jobbar igen flera kamper han tappar i förstaläget – med mera.

På topp fortsätter Edward Ofere imponera i targetspelet, som han nu behärskar närmast totalt, däremot har han en mindre lyckad match med fötterna och kommer ofta för långt ner i planen – där han dels inte ska vara så mycket som anfallare där dels hans bolltapp för dagen blir mödosamma att jobba igen. Agon Mehmeti hamnar tyvärr till stor del i skuggan av Ofere och kommer inte in i matchen, men blixtrar till i slutet av första halvlek med en bra mottagning och pass till Jimmy Touma – får dock inte tillbaka bollen efter att ha löpt in i straffområdet i bra läge.

MFF har inte så många riktigt klara målchanser, men en del farliga lägen, där Elfsborg inte är med på noterna. Skott tätt över av Ofere efter ett långt anfall, en Elfsborgback som nickar undan ett Toumainlägg i ribbans överkant. Så långt första halvlek.

Därpå andra. Och – stor besvikelse. MFF lyckas inte på något sätt komma upp i samma nivå efter paus, samtidigt som Elfsborg lyfter sig rejält. Eller får möjlighet att lyfta sig rejält, kanske. Laget gör inte jobbet, enligt Roland Nilsson – och det förklarar ju onekligen mycket. För MFF tappar allt eget spel och får retirera till att jaga boll och slå undan, medan Elfsborg sätter sig bekvämt tillrätta i förarsätet. Emir Bajrami, som var den ende som vid ett tillfälle i första halvlek satte David Durmaz på det hala kan nu plötsligt göra lite vad han vill, och gör det också.

MFF misslyckas helt med andra halvlek. Tråkigt att se och inte mycket att skriva hem om. Bara att gå vidare. Det är forfarande träningsmatch, och fortfarande februari. Och det är det nästa lördag också, då på träningsplan 9 igen, mot ÖIS. Väl mött då.

/Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners