GIF Sundsvall – Malmö FF

Tid: 2008-07-06 20:00, Plats:Norrporten Arena, Resultat: 0-0

Historiskt sett är en pinne med hem från Sundsvall inte att förakta, och det oavgjorda resultatet speglade en ganska tråkig match på Norrportens konstgräs väl. En missad straff kan man alltid gräma sig över, men det var MFF:s bleka framträdande som gjorde en mest besviken.

Efter en halvtimmes spel mellan Sundsvall och MFF på Norrporten Arena kändes det fortfarande som om det bara gått fem minuter av matchen. Lagen trevade ännu, sökte form och funktion att få grepp om matchen, protokollet tomt på händelser. MFF undvek längre uppspel och försökte rulla boll över plastgräset, fick ihop ett par korta sekvenser av spel, men rörligheten var för dålig och tempot för lågt i de flesta moment. Laget såg tyvärr ganska tunt, segt och andefattigt ut, och även om det trots allt skulle hända en del under återstående 60 minuter kom detta intryck mer eller mindre att bestå.

Nästan allt det som väl hände framåt för MFF i första halvlek kom från Jeffrey Aubynns fötter. På Jeffs inlägg genom yttre delen av straffområdet i 12:e minuten sköt Jonatan Johansson ett skott strax utanför i bra läge. I 20:e bröt Aubynn in centralt och frispelade elegant Ola Toivonen framför mål, men Sundsvallsmålvakten gjorde en bra utrusning. Fem minuter innan paus en dubbelchans: Toivonen spelade fram Aubynn i straffområdet, men under press blev hans avslut inte vassare än att GIF-keepern kunde mota det med en benparad. På returen ett bra skott av Guillermo Molins. Sundsvall hotade ett par gånger med djupledsbollar, som MFF-försvaret ibland hade koll på, ibland besvär med. Farligaste chansen för hemmalaget ett överraskande distansskott från Skulasson, där bollen droppade i ribban och Mambo-Mumba rakade returen i mål – dessbättre ur offsideposition.

Andra halvlek fortsatte i samma jolmiga stil, och med samma ganska bedrövliga MFF-spel. Men tio minuter in blev en förändring trots allt skönjbar. Det kändes som om centrallåset Joakim Nilsson och Robert Åhman Persson smällde på lite bättre på mitten nu, och med hjälp av några hörnor och frisparkar etablerade sig MFF en stund på Sundsvalls planhalva, något dittills osett. Två anfallsförsök andades lite mer fart, kanske var MFF lite på G. i 62:a minuten fick Aubynn bollen på vänsterkanten, spelade fram Jonatan som bröt in i straffområdet och slog ett fint inspel till Toivonen i målgården. Ola lurade ner målvakten med en läcker touch och var på väg förbi mot tomt mål (fast ur krympande vinkel) när målvakten sopade omkull honom – solklar straff! Mot det eventuellt bättre vetande som den oskrivna regeln att den som varit inblandad i den straffgivande situationen inte bör lägga straffen själv utgör stegade Toivonen fram mot elvameterspunkten. Stannade lurigt upp i ansatsen, men tappade därmed till synes balans och kontroll och sköt bollen flera meter över… en riktigt dålig straff, helt enkelt.

Retfullt och onödigt förstås, men nåja, sånt händer, 25 minuter kvar och MFF var ju ändå lite på G, som sagt. Eller? Nej, tyvärr såg den missade straffen i det här skedet av matchen ut att såväl ge giffarna förnyad energi som MFF tappad sug. Roland Nilsson gjorde ett dubbelbyte, Molins ut Ofere in och Jocke (skadad) ut och Agon in, men sista kvarten var det Sundsvall som tog över lite och producerade några hörnor, farligheter och en fin chans i 82:a när Markus Halsti inte hann med i en inbrytning från vänsterkanten. Sundsvall var både snabbare och farligare än MFF, som med undantag av ett Aubynn-inlägg som Toivonen nästan hann fram att stöta på mål samt ett tungt distansskott av Ofere inte skapade något alls under matchens sista fjärdedel.

Man får sparka in matchen i arkivet med det motvilliga konstaterandet att MFF helt enkelt inte var bättre än så här för dagen. Hur bra MFF i nuvarande skepnad egentligen är på några matchers sikt (se spelschemat!) och var laget egentligen står är inte lätt att säga, men det är efter de två senaste matcherna svårt att bortse från att truppen med nuvarande skadesituation framstår som tunn och förmågan som begränsad. En hel veckas träning innan revanschmötet med Hammarby nästa måndag känns dock helt rätt. Dagens största ljusglimt: Jonas Sandqvists fina insats i mål. Vältajmad och alert matchen igenom, och därtill några riktigt vassa räddningar.

Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners