Malmö FF – Hammarby IF

Tid: 2008-06-28 17:30, Plats:Malmö Stadion, Resultat: 2-3

Malmö FF är ute ur Svenska cupen efter förlust med 3-2 mot Hammarby. MFF tog ledningen med 2-0 i första halvlek och spelade strålande, men tappade matchen i mitten på andra. Labinot Harbuzi, som briljerat och bland annat gjort det fantastiska 1-0-målet tvingades åter lämna planen skadad.

MFF är återigen utslaget ur Svenska cupen. Fjärde omgångens duell med Hammarby om en kvartsfinalplats slutade 2-3 inför blott 2 214 åskådare på Malmö Stadion. De fick se hemmalaget ta ledningen med 2-0 och göra en riktigt fin första halvlek, men dessvärre också efter förändringar i laget och en stark vändning av gästerna falla igenom och tappa matchen.

MFF ställde upp med starkast möjliga lag och fattade strax ett grepp om matchen med ett par fina anfall och fantasifullt direkt- och kombinationsspel. Labinot Harbuzi var tillbaka i laget och skulle bli första halvleks centralgestalt. I 17:e minuten gav han MFF ledningen genom ett fantastiskt mål: ”Labbe” avancerade med bollen från mittplan, drog 3-4 hammarbyare och sköt strax utanför straffområdet ett skott som gick in till höger otagbart för Shaaban.

Hammarby hade några ströanfall och även ett stolpskott, men det var MFF som förde matchen, och försvaret sattes aldrig på några särskilda prov. I anfallet var Toivonen och Johansson mycket aktiva och rörliga, men det var MFF:s mittfält som glänste mest, en lagdel i full balans och med hög kvalitet: Labinot och Daniel Andersson kompletterade varandra perfekt centralt, Jeffrey Aubynn var riktigt pigg och Molins som alltid hårt arbetande. Tyvärr skulle denna bild komma att ändras genomgripande.

Men dessförinnan gjorde MFF 2-0, när Jonatan Johansson mötte ett fint inlägg av Ulrich Vinzents i 38:e minuten efter ett långt anfall. Vågskålen såg ut att definitivt väga över för himmelsblått cupavancemang, och nog skulle det bli ett par mål till på köpet. Då, med en minut kvar av första halvlek, hände det som hänt förut, men som helt enkelt inte får hända i MFF 2008, som spelarmaterialet och lagbygget för närvarande ser ut: Labinot gick sönder, igen. De första uppgifterna efter matchen indikerade problem med lårbaksida, men kanske kanske inte en rejäl bristning som återigen skulle fjärma Labinot från spel en längre tid. Närmare och säkrare besked återstår att inhämta.

Och som om Labbes skada inte räckte som bitter pauskalk att svälja hann Hammarby reducera på övertid. Zengin lade in till Paulinho, som nära mål och lite för enkelt fick stå och slå in bollen. Och som om inte det var nog äntrade MFF planen för andra halvlek tvingade till ytterligare ett byte (Joakim Nilsson ersatte innan paus Harbuzi), sedan också Guillermo Molins fått en lårskada och ersatts av Agon Mehmeti. Tränarna valde att dra ner Ola Toivonen centralt på mittfältet och sätta Joakim Nilsson till höger.

MFF presterade hyfsat spel i början av andra halvlek, flera bra anfall, men nådde inte samma höjder som i första. Efter hand jämnades spelet ut alltmer och i mitten av andra halvlek hade matchen hamnat i något av ett ställningskrig med mycket mittfältskamp. Dessvärre var det Hammarby som gick vinnande ur den striden; gästerna ökade pressen och hittade ett djupledsspel som snart och i allt högre utsträckning besvärade MFF:s bakre regioner, samtidigt som hemmalaget slaknade allt mer. Flera spelare som mer eller mindre försvann ur matchen. I 74:e minuten en hammarbyhörna från vänster – och den nickade Petter Andersson i mål. MFF hade med kvarten kvar tappat en tvåmålsledning, och bara två minuter senare hamnade de himmelsblå i underläge. På nytt en inläggssituation, på nytt Paulinho påpasslig framför mål.

Med tio minuter kvar bytte Niklas Skoog av Jeffrey Aubynn och Jonatan Johansson gick ut på vänsterkanten. MFF försökte lyfta upp till en slutforcering, men den resulterade främst i en handfull livsfarliga kontringar för Hammarby (där Sandqvist räddade ett friläge). Fast en gyllene kvitteringschans åstadkoms, i 88:e minuten när Jonatan slog ett inlägg som Joakim Nilsson in i hög fart mötte med skallen och nickade precis utanför.

Därmed var MFF:s cupsaga (tala om malplacerat uttryck) all i förtid också i år, och det efter ett matchförlopp som onekligen inger oro inför kommande seriespel.

/Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners