AIK – Malmö FF

Tid: 2008-05-11 19:45, Plats:Råsunda, Resultat: 2-0

Trots en formidabel inledning, trots straffräddning och prakträddning av Jonas Sandqvist, trots 0-0 med mindre än fyra minuter kvar att spela – så blev AIK än en gång för starka hemma på Råsunda och MFF fick inte fler poäng med in i uppehållet.

Man ska ju välja något att ”ta med sig” från varje match; något uppbyggligt och inför fortsättningen användbart. Så då är det bara att förtränga MFF:s match mot AIK på Råsunda från trettionde till nittionde minuten plus stopptid och istället ömt vårda den första halvtimmen. För den var väldigt bra. På nationalarenan sprang MFF ut och visade att den lite svaga laddningen mot GAIS var ett olycksfall i arbetet och att här skulle det krigas om varje boll och varje centimeter i varje tänkbar situation. Det var en fröjd att se de himmelsblås aggressivitet och vilja att påverka överallt hela tiden; stångas på allt, löpa på allt, stöta högt – inte ge AIK en tiondels sekund gratis.

Första halvlek visade en öppen match, där MFF rätt snabbt fick betalt för sin intensitet genom några bra anfall baserade på brytningar högt upp. Daniel Andersson såg ut att njuta av att vara tillbaka efter avstängningen och drog upp MFF:s första möjlighet framåt med en brytning och en fin cross. Ola Toivonen var också ”tillbaka” efter en blek insats senast och var stark; stal boll gång på gång från loja AIK:are på offensiv planhalva. Första farligheten i åttonde minuten, när Christian Järdler slog ett inspel snett inåt bakåt till ingen, men Christian attackerade en med bollen drällande Pavey och gav Molins chans till skott – strax utanför – i bra läge. I 13:e kom vad som dessvärre skulle visa sig bli MFF:s bästa målchans i matchen, när Ola Toivonen med en rent fantastisk yttersida lyfte in bollen till Jonatan Johansson, perfekt inlöpt i straffområdet. Jonatan kom loss från tre AIK:are, men målvakten klev ut mycket bra och motade Jonatans avslut.

AIK hade också möjligheter, och en farlig målchans när Obolo plötsligt var ren vid bortre stolpen på ett inlägg från vänster. Men det var utan tvekan MFF som hade kommit in i matchen bäst. Ickedestomindre tilldömdes AIK straffspark i 27:e minuten, efter att Daniel Andersson ryckt och småtacklat Dulee Johnson när denne otäckt lätt och lite från ingenstans tog sig rakt in i straffområdet. Liknande situationer har friats, men billigare straffar har också skådats. Strunt samma, dessbättre: för Jonas Sandqvist räddade straffen! Den var inte dödligt slagen, men Sankan, som såg ut att vara på väg in i en rörelse åt andra hållet kom ner otroligt snabbt på markskottet och klistrade bollen med ena handen – grymt!

Efter straffen påbörjades den scenförändring som dessvärre skulle sluta med ridå för MFF. Matchen jämnades till en början ut, med ett par farligheter åt varje håll, bland annat ett tungt skott av Daniel Andersson – hade varit kul att se bollen gå på mål, men skottet täcktes – efter fint förarbete av Safari. Men det blev mer och mer AIK; MFF höll visserligen matchen uppe, men orkade inte bibehålla samma aggressivitet. Spelet gick i stå – och det skulle bara bli värre efter paus. Till att börja med i andra halvlek stod matchen och vägde; lagen nötte på varann och fick inte mycket uträttat, men rätt snart syntes AIK som det bollförande laget och MFF som det jagande.

Efter tio minuter gjorde MFF-tränarna en taktisk förändring: Ola Toivonen drogs ner bredvid Daniel Andersson för att få tag på mer boll samtidigt som Jonatan Johansson drogs ner ett snäpp i banan.
Man kan med facit i hand konstatera att MFF:s anfallsspel därmed i praktiken försvann ur matchen. Gapet mellan centralt mittfält och anfall blev enormt, samtidigt som den extra defensiva uppmärksamheten inte ledde till fler kontringslägen eller avstamp till nya initiativ. Inte en chans, inte en farlighet åstadkom MFF, däremot hängde man kvar i matchen och höll AIK stången. Vilket väldigt länge såg ut att lönas med en poäng, men det ska understrykas att det var Jonas Sandqvist so

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners