Örebro SK – Malmö FF

Tid: 2008-05-04 18:00, Plats:Behrn Arena, Resultat: 0-3

MFF visade att man kan duka upp söndagspicknick också på plastgräs en söndagseftermiddag i Örebro. Det var himmelsblå dominans spelmässigt, chansmässigt och målmässigt, det var två mål av Edward Ofere, en stor match av Toivonen och det var tre stensäkra bortapoäng med hem.

Efter fyra oavgjorda matcher och tre vinster, efter en resultatmässigt trevande men förtroendeingivande inledning, följd av tre raka leveranser av trepoängare – så kom förlusten, den första förlusten, i en av årets viktigaste matcher. Som slutet på första varvet och början på andra. Det utropstecken som just stiligt och stolt sträckt på sig fick åter krökas nedåt. Hur skulle laget gå vidare efter en första större motgång? Oviss bortamatch, på komplexunderlaget dessutom. Tre matcher på en vecka innan uppehållet, en hemma, två förmodat svåra borta; fyra-fem poäng godkänt, läge vara nöjd med en på Behrns plastgröna salongsgolv. Jodå, oavgjort är bra; blir nog bra.

Men det är bara till att konstatera: MFF inte var i närheten av att få oavgjort borta mot Örebro SK. Och den opartiska TV-publiken är att beklaga, för det här blev ingen spännande match. Med undantag av de inledande minuterna samt knappa tio minuter i andra halvlek dominerade MFF den fullständigt: spelmässigt, chansmässigt, målmässigt. De tio inföll i andra efter att Daniel Andersson förvånande blivit utvisad, och då ledde MFF redan med de 3-0 som skulle bli slutresultatet. Var det MFF:s bästa matchprestation så här långt? En så svår fråga att besvara, då det är så svårt att värdera och jämföra de olika motstånden och de enskilda matcherna så som de kommer att gestalta sig – men klart är att det var de säkraste, tydligaste och mest överlägsna sammanhängande nittio minuterna plus stopptid ännu. Och de var en – växande – fröjd att få ta del av.

1-0-målet kom efter en halvtimmes spel, och då hade man börjat skruva på sig av oro över om bollen nånsin skulle komma på plats, det vill säga in i ÖSK:s nätmaskor. För MFF hade redan producerat fyra kvalificerade målchanser utan resultat:
8:e minuten: Guillermo Molins till Ola Toivonen i ”hans” yta, rättvänd på övre mittplan, och med fyra ÖSK:are omkring sig lyfter han istället för att utmana själv lätt in bollen i straffområdet, Jonatan Johansson löper in från höger men målvakten hinner precis styra undan.
10:e minuten: Toivonen tar emot och slår direkt en underbar friställande djupledsboll till Molins in i straffområdet.
21:a minuten: Kort inspel från Jeffrey Aubynn till Jonatan, som vänder bort sin försvarare och kommer fri in i straffområdet men tappar lite kontroll över friläget.
28:e minuten: Vinzents startar ett fint anfall som via Toivonen och Aubynn går till hörna, en hörna Gabriel nickar förbi målvakten och som räddas av en utespelare på mållinjen…
Men nu var målet bara sekunder bort. Den följande hörnan nickades tillbaka mot hörnläggaren Aubynn, som lade in bollen på nytt – och Edward Ofere gick upp väl tajmad och stångade med fint häng in bollen i motsatt hörn. Äntligen!

Äntigen mål för MFF i matchen, men kanske i ännu högre grad äntligen mål för Edward Ofere, som fått något av en målsumparstämpel på sig under sin tid i MFF. Nu fick han chansen från start, och han tog den på ett närmast överraskande sätt. I inhoppet mot HIF blandade han och gav som han brukar, men låg – lite i skuggan av hur matchen kom att te sig – också bakom ett par bra framspelningar. På Behrns arena var han i princip felfri. Efter ledningsmålet gjorde han ett riktigt skarpt försök att öka på målskörden i 39:e minuten, när han stenhårt ”nicksköt” ett fint Aubynninlägg tätt över ribban. Eddie fick emellertid nätkänning en gång till, när han dödade matchen med 3-0 genom ett säkert avslut förbi målvakten i andra halvlek. Ofattbart svagt försvarsspel från ÖSK gav Ofere ett totalt friläge efter ett långt uppspel från Gabriel, just ett sånt läge som han bränt fler gånger tidigare – men nu satt den. Och idag såg Eddie frapperande nog ut som just den striker laget saknat.

– Vi rör oss bra. Det underlättar oftast spelet, sa Jonatan Johansson hyfsat summariskt i halvlek.
Med rörelsen igång hittade MFF såväl samarbetet inom laget som öppningarna framåt, och med överlägsenhet i bollbehandling och teknik hamnade Örebro på den efterkälke det ständigt jagande laget får dra själv med allt större möda ju längre matchen lider. Det såg så enkelt, så besvärsfritt ut när MFF rullade ihop och kombinerade sig fram till anfall efter anfall; flyt, behärskning, en självklar lätthet. Men det var framför allt i egenskap av målskytt med torkat krut som Jonatan kallats till pausmikrofonen. Två mål mot HIF, och det vackra 2-0-målet mot Örebro; äntligen för Jonatan skörda frukt av sin möda i tidigare matcher. Det var efter att Guillermo Molins brutit in centralt på ett bra sätt, som bollen bröts rullade ut till höger. Där slog Ulrich Vinzents till den direkt, och Jonatan nickade in den vid första stolpen.

Ulrich gjorde på nytt en satans bra match. Molins fortsätter imponera med sin hundraprocentiga inställning och vilja att delta, arbeta och åstadkomma, och i andra halvlek började också dribblingarna sitta. Markus Halsti gjorde utan att ställas på några svåra prov en alltigenom gedigen insats bredvid Gabriel; lugn, följsam, passningssäker. Safari överlägsen på sitt territorium och med ett härligt självförtroende i allt han gör. Aubynn med en assist och några bra inlägg och passning godkänd – ja, alla spelare var i någon mån bra en sån här match. Men man of the match kan bara vara en: naturligtvis Ola Toivonen. Måhända extra taggad av sina degerforsgener att höja sig mot rivalerna i ÖSK, måhända ”bara” en suverän match av en oerhört begåvad fotbollsspelare. Delikatessen i 35:e minuten, när han i ett andetag tog emot bollen och vände undan två örebroare för att direkt med en tvåfotare dribbla sig emellan två till framåt var atemraubend, men helheten är viktigast. Vilka passningar, vilken spelintelligens, vilket hög nivå. Kvarstod tvivel på Olas förmåga att komma fullt till sin rätt i den offensiva mittfältsrollen, så for de all världens väg nu.

Örebro hade inte en målchans i matchen, jo förresten, ett skott i ribban när det redan stod 3-0, men under tio minuter i andra halvlek var de faktiskt inne i matchen. Vilket orsakades av att Daniel Andersson helt sonika blev utvisad. Det är mycket armar hit och dit i dagens fotboll, och – efter ännu ett vackert MFF-anfall, som ÖSK bröt och var på väg in i ett bra kontringsläge – i löpduell med skavglade örebromittfältaren Gerzic – som spelat på gränsen och borde haft ett kort tidigare – fäktade Daniel för mycket med sin ena – vilket är den välvilliga tolkningen, den mindre välvilliga ser en rätt simpel högerkrok snett bakifrån – och ner föll Gerzic. Exit kapten Andersson, därmed också automatiskt avstängd i nästa match. Nu fick Örebro en energiinjektion, flöt faktiskt framåt ett par gånger och fick till någon farlighet, samtidigt som MFF gjorde två kloka byten: Aubynn och Ofere ut, Järdler och Nilsson in. Efter tio minuter var MFF tillbaka i förarsätet, och rattade lugnt och fint matchen in på den förbetalda parkeringsplatsen.

Överlägset, som sagt, men också övertygande, av MFF att med sådan kontroll spela hem en bortamatch så här. Dagens prestation och resultat pekar uppåt, pekar mot att topp fyra-ambitionen har fog för sig. Ett fint besked i rättan tid. Men det mest häpnadsväckande med eftermiddagens tilldragelser i Närke, som får en att tvivla på att de över huvud taget ägt rum, är ju det här med konstgräset. Att MFF drog nytta av konstgräset.
*konstpaus*
MFF drog nytta av konstgräset.
Det var ÖSK:arna som slog pass som smet iväg bort över den obehagligt artificiella grönytan gång på gång och såg ut att längta efter en Royal League-leråker i februari. Det var MFF som snappade bollflykten och lappade ihop spelet med rappa tillslag. MFF:s tränare påstod att konstgräset passade lagets spel bra. Regnar mazarinerna från himlen till elvakaffet imorgon är jag inte förvånad. Bara fortsatt mycket nöjd och belåten.

/Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners