Helsingborgs IF – Malmö FF

Tid: 2008-04-28 22:00, Plats:Olympia, Resultat: 4-2

Visst skulle den komma någongång förstås, den första förlusten. Visst var det synd, förstås, med två skarpa skott i stolpen. Just mot HIF. Men det var samtidigt inte tu tal om annat än att antagonisterna från nordväst för kvällen var bäst.

Om jag förstod Roland Nilsson rätt i sina kommentarer efter matchen, så kan man betrakta förlusten mot HIF som ett test för hur långt hans lagbygge kommit, eller inte kommit, ett test som inte föll väl ut. Men man skulle också kunna se MFF:s match mot HIF som ett taktiskt nederlag. Hur ogärna man än vill medge det, så ligger HIF för närvarande inne med allsvenskan, ja kanske Skandinaviens, starkaste offensiv och bästa anfallsspel, när det funkar. MFF visste på förhand hur viktigt det skulle bli att hålla ytan mellan egen backlinje och mittfält tät; det är alltid viktigt, men fullkomligt livsviktigt när det är Henrik Larsson som opererar på territoriet i fråga.

Här fanns kanske ett val: att antingen fortsätta på den inslagna vägen, tro på den egna spelidén och formationen och inte göra några anpassningar efter motståndet. Det vill säga det valet som tränarna träffade. Eller att vidta en extraordinär åtgärd för att avväpna ett extraordinärt motstånd, säg två renodlat defensiva mittfältare varav en ett designerat Henkeplåster, á la Mattisson på Källström Stockholms Stadion 2002. Vilket tränarna valde att inte göra. När man såg spelarna hasa ut från Olympia och de obehagliga siffrorna 4-2 i ljusskrift kändes det som att tränarna valt fel. Men med bara lite distans känns MFF:s match om inte rätt – fyra insläppta och mot HIF är mycket långt ifrån rätt – så någonstans rimlig, som en del i den långsiktiga satsningen på att bygga upp ett starkt och vinnande lag. Laget har genomfört sex mer eller mindre bra matcher, så varför inte en sjunde? Men motståndet blev övermäktigt. Den här gången.

Som ofta var även själva matchförloppet av stor betydelse. HIF fick en drömöppning genom Razak Omotoyossis 1-0-mål redan efter 55 sekunder. Anfallet sjukt vackert; inspel av Makondele, Barcelonavärdig skarv av Larsson som friställde Chansa till vänster i straffområdet, Razak lika fri till höger, Sandqvist försökte desperat täcka men det var förstås helt omöjligt. Ett synnerligen brutalt uppvaknande för MFF-defensiven, som istället för att komma in i matchen skakades direkt från början och egentligen aldrig riktigt hämtade sig. Men MFF svarade ickedestomindre snabbt. På den första ljusblå farligheten blev det mål: Ola Toivonen nickskarvade en boll mot straffområdet, där Jonatan Johansson starkt och överlägset löpte loss från två HIF-backar och satte bollen förbi HIF-Daniel Andersson. Den Jonatan har man längtat efter länge!

Efter 1-1-målet fick MFF tag i spelet lite, och i 17:e minuten kunde matchen tagit en helt annan vändning än den som skulle komma, när Labinot Harbuzi sköt ett skott i stolpen. Lysande förarbete av Guillermo Molins, som drev upp bollen och passade till Jonatan, vidare till Labbe, som drev lite åt vänster och sedan sköt. Minuten efter spelade Ola fram Jonatan i straffområdet igen, men av läget blev inget. Istället återtog HIF initiativet och matade några bra anfall som MFF omväxlande med skicklighet, möda och tur lyckades avvärja – fram till den 24:e minuten. HIF:s 2-1-mål var kanske det tydligaste exemplet på följderna av förlorad kontroll i det där kritiska mellanrummet: när Larsson relativt ostörd fick ta emot boll, kombinera med Omotoyossi – Gabriel på mellanhand, Safari annorstädes – och skjuta på mål. Sandqvist hade nog tagit skottet – om det inte touchat en ouppkliven Dixon.

Efter ledningsmålet tilltog HIF:s övertag, men igen hade MFF en chans att ändra matchförloppet, när MFF hade ett skott i stolpen – igen! Denna gång Toivonen, stenhårt, på inlägg av Jonatan. Två stolpskott som lika gärna kunde gått in, frustrerande icke-händelser nog så viktiga för matchens utgång, och i slutet av första halvlek en till när Labinot Harbuzi tvingades ge upp för ljumsksmärtorna, Ofere in. I andra halvlek tog HIF över igen ganska snart, och producerade ett par bra målchanser, på en av dem gjorde Sandqvist en lysande räddning på Larssons nick. Några anfallsförsök av MFF, men inget riktigt vasst – och sedan var det dags för HIF igen. I 63:e minuten kom 3-1, och det såg alldeles för lätt ut: inspel Chansa, mål Larsson. Inspelet borde ha stoppats, Larsson täckts bättre. Men det är ju lätt att säga.

HIF hade emellertid inte dödat matchen, inte än. Bara två minuter efter 3-1 reducerade MFF, igen genom Jonatan Johansson. Inlägg av Aubynn, lysande vidarespel av Ofere till Jonatan som med en behärsad yttersida lade bollen förbi HIF-keepern. Med undantag av en farlig HIF-chans – nick utanför i öppet läge – var det nu MFF som med tjugo minuter kvar tog tag i matchen och fick igång lite bra spel. Jeffrey Aubynn var tongivande och gjorde en betydligt bättre andra halvlek än första. Ulrich Vinzents lurade en HIF:are och sköt ett bra skott, Aubynn sköt ett annat, frispelade till vänster av Ofere. MFF såg ut att återigen gå mot en stark andra halvlek, och en vändning kändes inte omöjlig.

Då fick HIF straff. Jimmy Dixon var först på bollen i brytningen, men sopade också med sig HIF:aren i fråga, så inte mycket att säga. Lantz satte straffen säkert och därefter var matchen i princip slut.

Fyra insläppta mot HIF är förstås lika med en tung derbyförlust, men paradoxalt nog känns den lättare att ta genom det faktum att HIF var så klart bättre denna kväll. De lyckades med sin match, och MFF hade inte tillräckligt att sätta emot. MFF föll inte samman, blev inte utspelat, var inte chanslöst, men fick bristerna i försvarsspelet skoningslöst avslöjade. Trots det måste sägas att Ulrich Vinzents gjorde en bra match. Och Ofere överraskade positivt i sitt inhopp med flera passningar av hög klass. Första förlusten ett faktum, bara att gå vidare. Samt redan nu i lönndom starta laddningen inför den 29 september – då det ska bli revansch på Stadion.

/Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners