GAIS – Malmö FF

Tid: 2007-10-22 21:00, Plats:Nya Ullevi, Resultat: 1-2

MFF tog kontroll över flest matchminuter på Nya Ullevi, och den här gången räckte det också till seger. Tvåmålsledning mot ett mycket blekt GAIS i första halvlek, efter paus var raset likväl inom räckhåll när de grönsvarta kom ut som ett nytt lag – men MFF tog sig samman och avslutade matchen bra.

Det är ändå inte många gånger man totalt förutsättnings- och förväntningslöst sätter sig för att se MFF spela match – men det här var ett sådant tillfälle. Vilken tränings- eller B-lagsmatch som helst hade rymt fler anledningar att framlocka nyfikenhet än denna blindtarmsmatch i en körd allsvenska. Dessbättre syntes inte den himmelsblå startelva som tågade in på Nya Ullevi sålunda inställda till säsongens näst sista match. MFF tog tag i skeendet på ett bra sätt, spelarna såg avslappnade och harmoniska men ändå rätt tända ut. Av GAIS syntes samtidigt ingenting. MFF tog ledningen efter tio minuter och dominerade de första tjugo totalt.

Sören Åkebys näst sista laguttagning var en 4-5-1-uppställning som bubblade av möjligheter. Den centrala mittfältstrion Gabriel-Skoog-Osmanovski spelade piggt, klokt och rörligt, Safari jobbade ner sitt motstånd på vänsterkanten precis som vanligt och Ulrich Vinzents var alldeles lysande i offensiven. Men den som lyste mest var utan tvekan 1-0-målskytten. Efter bra förarbete av Ulrich, avslutat med en sidledspassning som Behrang Safari förlängde var GAIS-försvaret överspelat och Niklas Skoog ren med bollen och med tid till avslut i bortre delen av straffområdet. Knappast ett läge som Skoog missar. Han skruvade läckert in bollen vid bortre stolpen – så ska chanser tas tillvara! Målet var emellertid ingen typisk situation för Skoog i matchen. Han tog position en bra bit ner på det centrala mittfältet, och överraskade genom att helt enkelt vara i princip överallt längs centrallinjen; Niklas såg hungrig och spelsugen ut och imponerade stundtals, såväl med sin arbetsinsats och rörlighet som med sina fina framspelningar.

På topp var Jonatan Johansson tillbaka efter att ha varit utanför startelvan i fem matcher, och han kom bra med i matchen. I den fjortonde minuten hade han en nick strax över ribban efter hörna, men det var kvarten senare som han fick göra sitt sjätte mål för säsongen. Situationen började med att Ulrich Vinzents stötte upp och avbröt ett spelförsök från GAIS, Ekong fick bollen men slog den helt galet, eller rättare sagt som en snygg djupledsframspelning till Jonatan – som serverades ett perfekt avslutsläge. Han fick löpa några steg in i straffområdet med bollen och satte den kliniskt mellan benen på målvakten. Gratis är gott!

Mot slutet av halvlek kom GAIS in i matchen lite grann och hade ett par halvchanser som MFF-försvaret med Anders Andersson i spetsen redde ut samt en hel, ett skott på halvvolley som Jonas Sandqvist räddade. Första minuterna av andra hann visa fler små intentioner i MFF:s spel – sedan tonade en helt annan bild fram. Bilden av ett GAIS som tuggat taggtråd och fått sig en rejäl uppstramning i paus. Visst, makrillarna hade sett helt rökta ut och säkerligen underpresterat stort i första, men att detta allsvenska elftegäng skulle komma ut som ett helt annat lag och ”chocka” ett MFF invaggat i sin egen förträfflighet och tvåmålsledningens trygghet var förvånande.

Likväl var det precis vad som hände. Inbjudna i matchen genom ett typiskt koncentrationsmisstag av Jonas Sandqvist – skulle plocka en enkel boll, hade redan lyft blicken för att se var han skulle kasta den och fick bollen fel, bara för en GAIS:are att trycka in den till 1-2 – tog GAIS på ett par minuter över matchen och satte hård press på MFF. Plötsligt hårda i närkamperna, snabba och explosiva bjöd de på ett helt annat motstånd i första halvlek och matade fram farligheter och chanser mot ett yrvaket MFF som med nöd och näppe lyckades värja sig. Christoforidis och Wanderson var bägge nära att kvittera, men antingen Anders Andersson eller Jonas Sandqvist kom emellan. Sandqvist hann kompensera sin bjudning med ett par fina räddningar, varav den sista i 93:e minuten var enastående.

Mitt i GAIS-offensiven stack det MFF som såg ut att vara på väg mot ett nytt ras emellan med ett bra anfall och en fin målchans – Jonatan Johansson skruvade bollen mot krysset, men GAIS-målvakten lyckades rädda – och visade att man trots allt inte var på väg in under isen. Efter att Junior bytt av Ola Toivonen med knappa kvarten kvar reste sig MFF och tog över igen. Niklas Skoog fick nytt manöverutrymme och de där fina framspelningarna började komma igen. På en av dem var Ulrich Vinzents mycket nära att göra 3-1 i den 82:a minuten, det var verkligen synd att hans skott gick i stolpen.

Allt som allt alltså en lyckad blå kväll i Götet, och det är ju aldrig fel. MFF visade att det finns ork och vilja kvar i laget (kunnandet har aldrig ifrågasatts), och det är glädjande. En skopa till ur samma brunn på söndag mot ett Elfsborg med tankarna på annat håll, så är den där positiva slutvinjetten ett faktum. Hade varit fint.

/Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners