Malmö FF – Herfölge BK

Tid: 2007-02-24 14:00, Plats:Heleneholms IP, Resultat: 0-1

Nej, MFF fick inte till det nåt vidare i årets tredje träningsmatch, som spelades på själva årsdagen, den 97:e, av föreningens grundande. Det såg segt och efter hand ganska håglöst ut hos dagens elva, som aldrig kopplade något riktigt grepp om matchen. Sören Åkeby underströk att laget är ganska nedtränat nu, och framhöll som dagens glädjeämne de många målchanser som trots allt blev till.

Heleneholms IP – nu också med hagel. När temperaturen kröp upp över nollstrecket drog vintern fram ett nytt äss ur rockärmen och strödde en hyfsad skopa hagel över de femhundra tappra, som trots de senaste dygnens hårda väder inte kommit på andra tankar än dem på sitt MFF. Är detta den absoluta kärnan – som lika självklart skulle ta sig till exempelvis en nyårsnattmatch på Pepparholm? En fingervisning om det kan komma redan i kommande onsdags eftermiddagsmatch mot Öster. Klart är att dagens publik var den mest noggrant påbyltade, arktiskt anpassade ännu – och förföriska glöggångor blandade sig med kaffedoften här och där.

Lite MFF-kändisspotting brukar vara möjlig också längs konstgräsplanens staket, och denna eftermiddag kunde två anfallsstjärnor från varsin epok och av sinsemellan rätt olika snitt räknas in: Peter ”Hulda” Hillgren och Afonso! Att Limhamns IF:s nuvarande och Heleneholms förra tränare var på plats var kanske inte så konstigt, mer överraskande den holländska ligans målkung som väl inte tillhör den svenska vintersäsongens ivrigaste tillskyndare. Oj, vilket fint anfallspar dom kunde ha blivit förresten – i ett alternativt arrangemang av tid och rum.

På plan då? 97-årsdagens upplaga av Malmö Fotbollförenings representationslag? Den kommer, liksom Sören Åkeby trodde om själva matchen, sannolikt inte att gå till historien. Vilket ju förstås inte är en rimlig förväntning in the first place, även om man alltid börjar drömma om fantastiska utspelningar och målkalas när man får syn på de där tröjorna och deras bärare på väg in på en plan. Sören underströk efteråt att den stora träningsdosen – åtta pass i veckan för närvarande – kräver sin tribut; laget är helt enkelt ganska nertränat just nu.
– Vi är inne i den lite tyngre träningen nu, och det märks idag. Då hänger huvudet inte alltid med i spelet och det kan se lite segt ut. Vi var inte tillräckligt rörliga och hade svårt att få tag på bollen. Och i andra halvlek blev vi också lite bekväma. Herfölge visade större hjärta och därför vann de.

I första halvlek förde MFF en match i makligt tempo, men utan att få till ett ordentligt spelövertag. Direkt efter paus såg de himmelsblå ut att rycka upp både sig och tempot, men tendensen var snabbt övergående. Det blev danskarna som tog tag i taktpinnen, och MFF:arna förmådde inte svara. När det som var lite segt också blev lite håglöst fanns förstås inte mycket kvalitet att hämta, och visst var det en besvikelse att se, nertränat eller ej. Märkligt särskilt på ett par håll, där man kan tänka sig att chanserna att visa vad man går för kanske inte blir hur många som helst. Nåväl.

Tredje matchen med 4-3-1-2, där nyckeln till framgång ser ut att vara den centrala mittfältstrions agerande. När den som ofta – men inte alltid – idag tog för sig för lite framåt i initiativ och rörelse och gärna tappade en viktig sekund i uppbyggnadsspelets tempo blev uppställningen klart odynamisk – utan kantspel och med svårigheter för Marcus Pode att komma rätt i rollen som länk mellan mittfält och anfall. Herfölge kunde framför allt i andra halvlek vinna boll högt och snabbt få ut den på de tomma kanterna, där de dessutom hade bra spelare som gång på gång kom igenom, särskilt på MFF:s vänstersida. Inte för att lägga all ”skuld” på mittfältarna; det var rejält skakigt särskilt centralt i backlinjen flera gånger, med en del konstiga ingripanden och slarviga bolltapp – vilket förstås också bidrog.

– Resultatet var rättvist, men sett till hur många målchanser vi skapade var det missvisande, sa Sören Åkeby.
Det var en chansrik match åt bägge hållen. Förutom målet, en snygg frispark som kanske såg lite för enkel ut, hade Herfölge ett vackert skruvat skott i ribban som sin främsta, medan MFF radade upp tio kvalificerade målchanser. Närmare bestämt dessa:
– Jonatan Johansson frispelas av Daniel Andersson, men får inte kontroll på avslutet.
– Marcus Pode slår en fin frispark från höger som Jonatan är först framme på i straffområdet och touchar – utanför.
– Behrang Safari vinner boll starkt och spelar fram Jonatan, som spelar in till Edward Ofere fri framför mål.
– Daniel Theorin lägger fram en boll till Jonatan i öppet läge i straffområdet.
Och i andra halvlek:
– Marcus Pode till Ofere i straffområdet, målvakten motar.
– Pode lyfter elegant fram en boll till Jonatan som löpt sig loss in i straffområdet, igen oflyt i avslutet.
– Ofere loss i straffområdet, målvakten räddar.
– Dubbelchans: Anders Andersson nyper till ett bra skott några meter utanför straffområdet ifrån, målvakten räddar och såväl Ofere och Theorin som Ofere igen har öppna lägen.
– På hörna i 88:e minuten lägger Raoul Kouakou en lätt, listig boll i sidled till Ofere, vars skott motas av ett ben på mållinjen…

Ja, ser man den chanslistningen känns det ju väldigt konstigt att man arkiverat dagens match i (den redan välfyllda) minnesmappen ”Halvtrist”. Mycket JJ – Jonatan jobbade idogt genom hela matchen och deltog mycket i spelet, medan han förstås som den rutinerade anfallsstjärna han är sparar på avslutsflytet tills det gäller något. Men Jonatan Johansson har ju inte heller så mycket att bevisa. ”Bevisbördan” bärs snarare av nyförvärven och de unga spelarna som nu har chansen att visa att de är att räkna med.

Tydligaste plusset i dagens spelarbesättning: Daniel Theorin. Han funkade som ytterback och såg säker ut, men det som gladde var hans långa fina passningar mot forwards. Den goda långbollen finns. Behrang Safari imponerade liksom hela fjolåret med sin energi och vägvinnande stil, men kom som vänsterback ohjälpligt till korta i andra halvlek när danskarna rullade på. Edward Ofere ser ut att kunna det mesta och gör det mesta rätt – men frustrerande sällan samtidigt. Han ser ut att vara på rätt väg in i säsongen och imponerar bitvis, men saknar ännu den sista lilla tajmingen – och flytet. Kommer det kan han bli (nästan) hur bra som helst.

Match igen alltså redan på onsdag, på den svåra publiktiden tre på eftermiddan. Låt se vad vädret har i beredskap då, man vågar knappt ens kika in på SMHI och DMI… Hm, sex plusgrader, schysst. Ja, plus 17 sekundmeter väst och regn förstås.

/Tobias Christoffersson

Publik idag cirka 500 varav 325 betalande vuxna.

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners