Malmö FF – FC Köpenhamn

Tid: 2006-07-02 16:00, Plats:Malmö Stadion, Resultat: 2-2

MFF gjorde en stark förstahalvlek och en bra match mot ett lite mer försäsongsoskarpt FC Köpenhamn. Det till slut oavgjorda resultatet speglar inte tilldragelserna på plan, en högsommareftermiddagsvarm plan där Junior gjorde mål och en imponerande debut i himmelsblått.

Det är på sitt sätt lite konstigt att se träningsmatcher på Stadion. I det kära slitna betongtemplet är man van att klättra in för att se kamper om seriepoäng eller avancemang i cuper, inte småjolmiga tester och trevande intrimningar under förment vänskapliga former. Med det sagt bjöd icke desto mindre den solgassiga söndagseftermiddagen på en avgjort positiv upplevelse. MFF gjorde en bra match, särskilt i första halvlek. Tongivande från avspark mot ett udd-, vilje- och konturlöst FCK fick de himmelblås ordentlig fart på anfallsspelet särskilt sista tjugo innan paus. Två mål och några bra chanser, rörelse, variation och god initiativkraft från många spelare.

I centrum på alla sätt färska nyförvärvet Junior, som imponerade i sin debut och väl fyllde upp Afonsos avlagda nummer 8 – om än med mycket annorlunda karaktär och kvaliteter. Junior är snabb, hård, stark, aggressiv – hungrig och explosiv i sin spelstil. Han ser ut att vilja vara mycket delaktig i uppbyggnadfasen av anfallen och startade flera kombinationer en bit ner in plan – för att avsluta dem i farligt område ett par tillslag och sekunder senare. Samtidigt bra target, villig att utmana med bra teknik, rörlig både brett och djupt… ja, efter detta första intryck är det svårt att hitta några besvärande svaga punkter i Juniors kunnande. Truppen har av allt att döma förstärkts med en mycket bra och nyttig spelare.

Ordentlig debut också för Gabriel, i mittbackspar med Olof Persson. Nästan inget att göra i första, lite mer – men inte särskilt mycket – tryck i andra; de såg bra ut tillsammans, Gabriel vältajmad i huvudspel, kliv upp och flera bra uppspelande tillslag, lugn och säker.

På inventeringens konto får matchningen av Emil Hallfreðsson som Jari-vikarie bokföras. Ett test i en sådan roll behöver mer än match för att bedömas rättvist, särskilt för en utpräglad kantspelare – Emil såg bäst ut i de små snabba kombinationerna för genombrott in i straffområdet, där han var en kugge i flera anfall och på väg loss ett par gånger själv.

Unga trion Behrang Safari, Joakim Nilsson och Marcus Pode gjorde bra arbetsinsatser, där Pode fick kröna sin med ett bra, distinkt avslut som blev 2-0-målet och Jocke sin med förarbetet och den fina framspelningen. Christian Järdler var bra tillbaka på vänsterbacken, men skulle kunna ta fler initiativ framåt, även om inlägget till Juniors 1-0 var. perfekt. I mål gjorde Jonas Sandqvist en handfull säkra, vältajmade boxningar och en bra klistring av ett FCK-skott – och inga direkta misstag.

I andra halvlek mattades MFF betydligt och FCK – som gjorde massor av byten i paus – kom in i matchen. 2-1-målet en dundernick på hörna, kvitteringen en sorglig sekvens av citat Åkeby ”juniorlagsfotboll” fullbordat med ett olyckligt självmål av Ulrich Vinzents, som slog bollen över en Sandqvist som fläkt sig för att mota ett farligt inlägg. Dock hade MFF två skott i målställningen under andra halvlek, bägge efter frispark: inbytte Yksel Osmanovski den första i stolpen, Olof Persson den andra i ribbans underkant i slutminuten… det var nog tur att det inte gällde nåt ändå, det här.

/Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners