Örgryte IS – Malmö FF

Tid: 2006-04-10 21:00, Plats:Gamla Ullevi, Resultat: 1-2

Baklängesmål i sjätte minuten – igen. men MFF kvitterade snabbt, tog ledningen innan paus och höll 2-1 matchen ut på gamla Ullevi. Ny målnick av Afonso, och årets första segerskytt blev Behrang Safari.

Sören Åkeby efter matchen:
– Vi vinner och tar tre poäng, det är det viktigaste ikväll. Vi kommer i underläge snabbt igen, precis som mot Häcken i sjätte minuten – men nu vänder vi och det är starkt. Vi gör en bra första halvlek, sedan tappar vi tempo i andra. Örgryte krigar på och är aggressiva genom hela matchen, men vi rider ut stormen.

Uppskattningsvis mellan åtta och nio hundra MFF:are på plats på Gamla Ullevi – motsvarande närapå 20 procent av åskådarna. En tragisk sifferuppgift för gamla Sällskapet, förstås, men glädjande och värmande ur himmelsblå synvinkel. Den som stannade hemma och hade att häcka framför SR:s galopperande förkylda webbradio fick dessutom snarare intrycket av ett 80-20-styrkeförhållande i bortalagets favör vad gäller publikstöd. Dominans.

På plan kom däremot MFF inte att dominera matchbild och skeende som i premiären mot Häcken. Första halvlek blev fartfylld och händelserik med ÖIS som det tongivande laget – men det var MFF som gick till halvtidsvila med en 2-1-ledning. Det gick undan redan från början: efter någon inledande farlighet tog Örgryte ledningen i 6:e minuter genom ett anfall på högerkanten, där Mwila – ett stort orosmoment hela första halvlek – tog sig förbi Christian Järdler och hittade Mellqvist, som i ett ihåligt MFF-straffområde lade fram bollen till Toivonen att skjuta i mål.

När Örgryte redan två minuter senare vände en MFF-kontring – ja, så skedde i bägge riktningar flera gånger under första halvlek – och fick tre mot två-läge var det bud på 2-0 när ett skott studsade på den ojämna planen och höll på att ställa Asper, som dock fick kontroll och räddade. I nästa sekvens kom MFF fram i sitt första anfall, och då blev det mål! Jesper Bech tog sig runt på högerkanten och slog nästan nerifrån kortlinjen ett ballongaktigt inlägg. Zoran Lucic konstaterade efter matchen att hans försvar för närvarande inte håller allsvensk klass, han var särskilt kritisk mot sina mittbackar och tog just situationen i den 9:e minuten som exempel: bägge hade chansen att gå upp och möta Bechs inlägg, ingen gjorde det. Ingen av dem, alltså – Afonso däremot gled in perfekt, mötte perfekt och satte sitt andra raka nickmål!

Efter kvitteringen var matchen öppen, jämn och tempostark med snabba attacker åt bägge håll tätt avlösande varann. Örgryte hade det mesta av spelet, men MFF hotade oupphörligt med en forwardtrio som löpte upp snabbt, satte press högt och jobbade hårt för att dra isär ÖIS-försvaret. Jesper Bech som nia etablerade inte MFF i anfallszon på samma sätt som Niklas Skoog, men tog istället position allra längst fram, jagade på och gjorde sig spelbar.

Efter en kvart kunde Christian Järdler precis styra ett farligt ÖIS-anfall till hörna. Minuten efter hade Behrang Safari ett skott över, på fin passning av Daniel Andersson. Målchans för ÖIS i 32:a minuten när Toivonen efter missförstånd i MFF-försvaret chippade bollen förbi Asper men strax utanför. Kontring MFF – Anders Andersson och Afonso – följdes av skott över för ÖIS. Mot slutet av första halvlek kom MFF in i matchen ordentligt och skapade mer ihållande tryck mot ÖIS-målet. En handfull täta frisparkar och hörnor kulminerade i en lysande chans för Ulrich Vinzents i 42:a minuten. In från högerkanten i fart, förbi två spelare, skott på målvakten, retur, nytt skott från en halvliggande Ulrich förbi målvakten – men ett ÖIS-ben på mållinjen kom emellan.

Så, minuten innan paus: Behrang Safari spelar från mittplan fram Jesper Bech, som gör en fin löpning och blir fri med målvakten. Han lobbar bollen förbi målvakten, men en ÖIS:are hinner nicka undan på mållinjen. Dock inte bättre än att hans backkollega får tillfälle att misslyckas få undan bollen, som istället Behrang Safari kan suga till sig, få kontroll på – och dra in i mål!

Andra halvlek blev såväl tempo- som chansfattigare. Jesper Bech tvingades lämna plan en kvart in efter en smäll på foten, och därefter syntes MFF i allt högre utsträckning gå in för att hålla resultatet – i takt med att Örgryte allt mer mattades. I 63:e minuten MFF:s och halvlekens bästa målchans: en frispark i ribban av Afonso – igen! Se upp Ante Covic, för nästa gång sitter den…

I 66:e minuten bytte Rawez Lawan av Behrang Safari – och MFF gick över till en 4-4-2-diamant, med Yksel i spetsen och Joakim Nilsson till höger i ett bra inhopp. Örgryte fick ha bollen mycket, men skapade i princip ingenting – förrän i den andra av tre stopptidsminuter, då Toivonen var framme farligt en sista gång.

Så var årets första trepoängare bärgad – utan tvekan en mycket värdig blåmåndag. Men imorgon är en annan dag, annandag påsk närmare bestämt. Då knackar Hammarby på och bjuder på nästa utmaning.


TC / PJ
Fakta: SR / skyblue.se

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners