Landskrona BoIS – Malmö FF

Tid: 2005-04-17 17:00, Plats:Landskrona IP, Resultat: 0-1

Äntligen blev det revansch på lillebror. MFF tog första trepoängaren mot Landskrona BoIS sedan 2002 genom Markus Rosenbergs 1-0, som kom redan efter 10 minuter. Efter en perfekt inledning förblev MFF för överlägset för att någon riktig derbystämning skulle infinna sig, men den offensiva effektiviteten lämnar ännu mycket övrigt att önska, varför BoIS kunde hota segern in i det sista.

Det fanns flera anledningar för MFF att resa extra taggade till Landskrona för årets första skånederby: premiärförlusten mot Göteborg sved och lämnade frågor öppna, men också en olustig ”tradition” av bleka insatser mot BoIS den senaste åren – noll poäng ifjol, ett 2003. Och nog var laget tänt. I tredje minuten fixade comebackande Jon-Inge Höiland en hörna – och sedan var matchen helt i MFF:s händer. Det såg hur lätt som helst ut för Chanko, Olsson och Andersson att ta kommando över mittfältet; Thomas Olsson var också tillbaka i startelvan efter petningen mot Göteborg och visade med eftertryck att det är där han hör hemma. Hans blick för spelet, smarta bollfördelning och öppnande passningar är som bäst oljan i mittfältsmaskineriet. Låt vara att skillnaden på BoIS tremannauppställning och Göteborgs granitfyra knappast kan överskattas.

Efter fem minuter var pressen etablerad, efter sex kom första målchansen, när Daniel Andersson på mittplan vräkte sig fram och stångade fram en boll, som Markus Rosenberg nicktouchade till Niklas Skoog, som helt rätt lobbade över utrusande Jonas Sandqvist – men dessvärre med nån knapp meter också målet… Därefter var det Joseph Elangas tur att visa att inläggsträningen faktiskt givit resultat; två farliga på en minut, och ett tredje, lågt, hårt in framför mål blev en målchans när Rosenberg sånär skarvade in bollen. Rosenberg redan ordentligt med i matchen, alltså, och i den tionde minuten var det dags. Thomas Olsson slog en pass fram mot en rätt stor öppen yta mellan flera BoIS-spelare, strax utanför straffområdet – och Rosenberg löpte perfekt in i den stora luckan och snappade upp bollen. Han såg ut att tappa kontrollen lite och Sandkvist verkade hinna ut att vinkla av, men skyttekungen gjorde några kroppsfinter och skyfflade in bollen mellan målvaktsbenen – 1-0!

Efter denna formidabla matchinledning såg BoIS redan slaget ut. Fel från början och inget alls att ta fasta på för hemmalaget – obesvärad totaldominans och bara att rulla på för bortalaget. Så, MFF fortsatte, med emellanåt osannolikt gott om tid och utrymme på mitten, när BoIS enstaka långbollar lätta fångades upp av Persson-Andersson och pressen på mittfältet helt uteblev – ja, lite skillnad från Göteborgsmatchen var det allt… Faktum är att MFF borde ha dödat matchen under andra halvan av första halvlek – att inte få ut mer av ett sådant övertag är ett slöseri som kan bli kostsamt, särskilt med en paus för motståndaren att eventuellt korrigera i. Det var många felpass, lite lojt på kanterna och inte några fler riktiga målchanser skapade, och halvtidsvilan välkomnades med en förnöjd, halvt kvävd gäspning.

Andra halvlek, enter BoIS med 4-4-2 – men inte verkade det hjälpa nämnvärt. Visst blev det lite jämnare på mitten, men det var MFF som behöll greppet och i 51:a minuten var det mål igen av Rosenberg igen, fast den här gången offsideavblåst. Den egentliga prestationen stod Afonso på, det var han som – äntligen, efter fåfäng vänta på ett sådant initiativ under första halvlek – bröt in från vänster och sköt ett skott som Sandkvist inte kunde hålla – och Mackan var framme på returen.

En knapp kvart in på andra halvlek, kom så Landskrona till slut in i matchen. Amuneke vände bort Olof Persson och sköt ett ruggigt skott i ribban, en chans lite ur ingenstans, och det var som om hemmalaget behövde en sådan signal, se att det faktiskt var möjligt att åstadkomma något vettigt denna eftermiddag. Men först skulle MFF få nästa chans, när Markus Rosenberg löpte sig fri och väl inne i straffområdet med bollen frispelade Niklas Skoog, som nu satsade på chip istället för lobb. Också lyckat, men en BoIS-back hann rensa på mållinjen. Nu gick matchen in i ett nytt skede, nämligen ett spelmässigt hyfsat jämnt, och tendensen accentuerades av ett dubbelbyte i MFF, Olsson-Afonso ut, Yngvesson-Osmanovski in.

Jospeh Elanga genomförde en underbar räd från sin vänsterkant och avslutade med en tunnel på väg in i straffområdet innan det blev stopp, och Yngvesson fångade upp en felpass av Sandkvist – men annars var det BoIS som skapade farlighet på farlighet, oftast med inhoppade Johan Norell i centrum, en riktig vitamininjektion för hemmalaget, och för matchen. Flera framstående kvitteringslägen, och nog satt man i skutet och svor över missade chasner och impotent spelövertag när två av de tre till synes säkra poängen öppnades för spel i slutet. Någon riktigt het målchans blev det inte för Landskrona, men väl en för MFF på stopptid: i BoIS-slutpressen stod Markus Rosenberg ensam för en kontring, när han löpte över halva plan med bollen och Norell i bakhasorna. Han fintade bort Norell vackert, men avslutet blev tyvärr lite oskarpt och gick över.

Så, 1-0 blev det, en ond derbydemon excorcerad och första segern i årets allsvenska (extra njutbar förstås genom Assyriskas skräll mot Göteborg). Stunder av bra passningsspel och en handfull riktigt bra framvaskade målchanser. Inget dåligt dagsverke alls. Bara att fortsätta.

/Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners