Malmö FF – IFK Göteborg

Tid: 2005-04-10 17:00, Plats:Malmö Stadion, Resultat: 1-2

Göteborg fick matchen på sina villkor, MFF fick det inte. För dagen kunde hemmalaget inte matcha gästernas aggressivitet eller prestera ett eget spel, större än sluggerfotbollens – och så blev den emotsedda premiärfesten en besvikelse för stunden.

Så här efter matchen känns försnacket rätt slitet: Svensk fotbolls två giganter och 2005 års särklassiga guldfavoriter möts i en premiärseriefinal. För den som inte håller på något av lagen måste denna anrättning av svensk klubbfotbolls yppersta råvaror ha tett sig mer än lovligt torftig; låt vara att det är första halvan av april, låt vara att stadionmattans knaggliga sårskorpa tog udden av många goda intentioner (från hemmalaget). Men nog hade man förväntat sig mer?

I jämförelse med fjolårets också chansfattiga men högintensiva, supertäta och ohyggligt spännande premiärmatch mot Hammarby på Söderstadion (0-0) framstår söndagens drabbning på Stadion mer som… myskoxarnas batalj, eller nåt. Stångande, tjongande, tröghet – och kamp, kamp, kamp. Det var precis så alla visste att ”nya”, Drillo-märkta Göteborg ville genomföra matchen; precis så blev det – och däri MFF:s förlust. Med undantag av första halvleks slutkvart kom MFF aldrig in i matchen på egna villkor, lyckades inte få ut tillräckligt av de egna kvaliteterna, medan Göteborg utnyttjade sina maximalt. Klart förväntningen måste vara att svenska mästarna ska klara av att ta sig ur ett så pass endimensionellt mönster som Göteborg lade över planen – men den här gången gick det inte.

Det var IFK Göteborg som började matchen bäst, kanske inte tvunget genom att vinna de flesta av de där duellerna på mitten, utan snarare att ligga oerhört tätt på direkt efter en förlorad och krympa tiden för MFF att vårda bollen och hitta passningsalternativ till ett minimum. Härvidlag kan man undra om det var klokt att låta Thomas Olsson vila för att han ofta behöver den där sekunden och således hade blivit uppäten, eller om det var just hans befriande bollfördelning som skulle ha vunnit laget samma sekunder. Svårt att säga. Nu spelade Lolo Chanko centralt istället, furiös i attacken som vanligt, men utan rytm i tanke och spel. Daniel Andersson å sin sida kan vara nöjd med matchen i matchen mot Mild, men såg ofta stressad ut i de konstruktiva ögonblicken.

IFK Göteborg matade långa uppspel och farliga inlägg, Patrik Andersson och Olof Persson hade stundom klara problem med Selakovic/Mourad, men redde ut det mesta. MFF fick första farligheten i nionden minuten då Niklas Skoog vände spelet med en lång boll för Markus Rosenberg att springa på, skottet strax utanför. I sextonde minuten fick Göteborg sin första hörna – och tog ledningen: efter en första touch stod Selakovic plötsligt fri framför Asper och kunde peta in 0-1. Mål på fast situation: typiskt, retligt.

Efter målet såg Göteborg ut att stärka sin kontroll över händelseförloppet, men åstadkom inte fler farligheter, och efter en stund började MFF jobba sig tillbaka. Fortfarande utan att få till några kombinationer, men med dryga kvarten kvar av första halvlek kom plötsligt flytet. Afonso visade med ett litet konstnummer på mittplan att han skulle kunna vara med i matchen, strax efter blev Selakovic välförtjänst varnad för filmning. I 30:e minuten en riktigt bra matchbit: först ett bra MFF-läge för Yksel Osmanovski efter samspel Skoog-Rosenberg, sedan en spelvändning för Göteborg, sedan ett bra läge för Yksel igen. Och nu var MFF inne i matchen. Bägge kanterna vaknade till liv och erbjöd alternativ till det chansartade tjongande mot anfallarna som inte gjort dem någon rättvisa så långt i matchen.

I 32:a minuten drev Afonso upp ett anfall, och i 35:e matchens vackraste (läs: enda längre) passningsekvens, då MFF tog sig fram med ett one-touch-spel som fick Göteborg-myskoxarna att se fastfrusna ut i inlandsisen. Plötsligt fanns öppningar, möjligheter. I 34:e minuten tryckte Hasse Mattisson i bra skottläge ner, och gav MFF ett utmärkt frisparksläge 6-7 meter utanför straffområdet till höger. Fram Afonso – och vilken gudabenådad touch på bollen. tillslaget såg först – som ofta ifjol – lite för löst ut, men icke: bollen perfekt ver muren och distinkt in under ribban. Bengt Andersson där, men chanslös. 1-1!

Och MFF fortsatte trycka på och skapa chanser. Afonso nådde Yksel framför mål med en magnifik cross-genomskärare, Joseph Elanga gjorde en sanslös rusch längs hela sin vänsterkant, drog en spelare och fick till ett perfekt flackt inlägg till Niklas Skoog, också precis framför mål… Minuten innan paus nytt inlägg från Elanga, Rosenberg nära nå det med språngnick. När domaren blåste av första halvlek kunde man konstatera att pausen kom extremt lägligt för Göteborg.

Ja, alldeles för lägligt, tvingades man sucka en bit in andra halvlek. För nu såg det likadant ut igen. MFF:s spel som bortblåst, tillbaka till ruta ett. Och i 58:e minuten ny hörna för Göteborg. Ny touch, och givetvis är det Håkan Mild som är där och nickar in ett ledningsmål. Men det återstod mycket match, och en bra målchans för Markus Rosenberg några minuter senare – nick över efter utmärkt jobb och inlägg av Hasse Mattisson – ingav hopp.

Men dessvärre förmådde inte MFF åstadkomma en scenförändring lik den i slutet av första halvlek. Några halvchanser och så en vederbörlig slutpress, men det där Göteborgs endimensionella mönster visade sig till slut bli ett fångstnät som svenska mästarna inte kunde trassla sig ur. Afonso hade ett gyllene kvitteringsläge i de sista övertidssekunderna, men sköt i burgaveln ur friläge.

Tom Prahl lär ha lite att fundera på till nästa söndags skånederby. Förutom att det gissningsvis blir drillning av försvarsspel på hörna, rätades inte precis några frågetecken ut vad gäller uttagningen av startelvan. Nå, det är faktiskt 25 omgångar kvar, och MFF gjorde ingen dålig match. Man hade bara hoppats på lite mer – men det kommer.

Tobias Christoffersson

P.s. Det är inget mindre än en skandal att Håkan Mild inte blev utvisad. Rå kapning bakifrån av Afonso borde självklart givit honom hans andra gula kort – istället får han ostört protestera vilt mot frisparken…! D.s.

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners