Malmö FF – FC Köpenhamn

Tid: 2005-03-17 21:35, Plats:Malmö Stadion, Resultat: 1-0

Malmö FF tog sig samman efter den dåliga insatsen i Trondheim och tog en klar seger mot FC Köpenhamn. Målskytt Markus Rosenberg, vem annars?

Det fanns en del att bevisa efter den lugnt sagt bleka insatsen mot Rosenborg förra torsdagen, och MFF lyckades med det mesta. Med viljan och aggressiviteten tillbaka visade sig svenska mästarna kapabla att manövrera ut de danska, kapabla till ett eget spel på högsta nordiska nivå. Matchen mot FCK var en logisk fortsättning på årets positiva utveckling, och därmed ett styrkebesked: en genomklappning får inte laget ur fattningen. Revanschen på Rosenborg må få vänta två månader till, nu ligger marschvägen mot den allsvenska premiären rak och öppen.

Men det kunde för all del ha börjat lika illa som på Lerkendal: under de första minuterna skapade Köpenhamn två farliga inspel från högerkanten, med Mattisson överspelad och mittbackarna inte riktigt i position, men dessbättre med Asper med på noterna. Denna inledning hann emellertid inte växa sig till en tendens eller ett övertag; MFF tog över initiativet och radade upp några lägen, alla med två ur offensiva trion Afonso-Rosenberg-Skoog inblandade. Först en Afonso-Mackan-kombination som gav hörna, sedan Afonso-Mackan till Hasse Mattisson som kom in i bra fart från höger och kroppsfinatade sig vackert in i straffområdet, men tyvärr blev inlägget sämre. Så i 12:e minuten matchens första målchans, då Niklas Skoog kontrollerat kollrade bort en FCK-försvarare och sköt ett skott för FCK-keepern att tippa till hörna.

En kvart in i matchen var det dags. Dags för Markus Rosenberg att locka fram ännu några proffsuppköpare ur sina gryt, dags att visa att den loja insatsen mot Rosenborg var ett olycksfall i arbetet och att den för unga spelare naturliga formsvacka som brukar komma ännu ej göre sig det minsta besvär. Chansen uppstod genom lite slumpartad bollvinst på mittplan, men det var när passen nådde Mackan det hände saker, toppkvalitativa saker: han avancerade in straffområdet till höger och ryckte till sig ett inspelsläge med Skoog och Afonso i bra positioner. Utmärkt passningsläge, väl ”optimistisk” vinkel för avslut – men för Rosenberg ser det så enkelt och självklart ut: han bara tryckte dit ett skott i bortre burgaveln. Med en kvart spelad 1-0!

Med denna smakstart kunde MFF sätta sig tillrätta i sadeln och dominera ut första halvlek med stabilt försvars- och mittfältsspel och några farligheter alstrade. Efter halvtimmen fick FCK som – även om matchen var jämn hela vägen – drabbats av viss andnöd lite nytt syre med några attacker, igen med inspel från sin vänsterkant som gav oroande enkla öppna lägen – en av få likheter med Rosenborgmatchen – framför MFF-målet. Men även hemmalaget hade några lägen: Afonso med en bra nick i straffområdet och innan paus en chans som ytterst nära givit utökad ledning. Rosenberg igen, frispelad av en lång boll från vänster, efter många – varav några tveksamma – offsideavblåsningar i linje med sina försvarare. Som han vände upp och bort perfekt och stack mot mål, men lysande FCK-målvakten – som ensam räddade resultatet för sitt lag – nådde precis Mackans listiga lobb och tippade den till hörna.

MFF inledde andra halvlek på samma spår och skapade flera möjligheter till utökad ledning, närmast Peter Abelssons nick i ribban på Niklas Skoogs frispark, men också ett par öppnande passningar av Afonso, några fina löpningar av Rosenberg och ett lurigt yttersideavslut ur hopplös vinkel men ytterst nära från Niklas Skoog under matchens fjärde kvart. Sedan började FCK komma in i matchen, alltmer, och Daniel Andesson vittnade efter matchen också om att den mycket tungsprungna planen sög kraften ur också den bäste mittfältskämpen – danskarna fick lite mer spelrum, och utnyttjade det. Må vara att Backe orienterat sitt Köpenhamn strängt 4-4-2-svenskt, men nu glimmade lite klassisk dansk boll- och passningsskicklighet till – dessbättre utan några hetare kvitteringslägen åstadkomna.

Matchens hetaste läge fick däremot Niklas Skoog i 80:e minuten, spelad till totalt och ohotat friläge. Men hans avslut blev verkligen uselt, och det är riktigt synd, för Niklas Skoog gjorde en verkligt bra match och en notering i målprotokollet kändes rätt. I slut- och övertidsminuterna hade FCK två storartade kvitteringschanser, där ett defensivt oordnat MFF tveklöst hade tur som kunde freda målet.

Visst, såna här matcher kan sluta oavgjort, och det är bara att glädjas över att så inte blev fallet – och det är inget snack om att MFF var strået vassare. Måste-matchen – ur Royal League-perspektiv – vanns och lagets prestation lovar gott inför fortsättningen. Alla elva gjorde en gedigen insats, spelare som Skoog, Rosenberg och Abelsson fortsatte övertyga och Aofnso tog steg framåt: ännu långt till guldformen och långt till att komma till sin rätt från sin nya utgångspunkt på kanten, men mot FCK kom han med i spelet betydligt mer. Det ser bra ut.

/Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners