Vitesse – Malmö FF

Tid: 2005-01-07 20:00, Plats:Antalya, Resultat: 0-6

Det var så vackert. Som en dröm man knappt vågat drömma. Malmö FF i en direktsänd match över hela Europa. I elljus dessutom och på en grön och välklippt gräsmatta. Man förnedrar sina motståndare och vinner med 6-0. Med mersmak. En taktiskt perfekt genomförd match med ett näst intill felfritt försvarsspel, med snabba omställningar och kliniska avslut.

Sedan kommer den där jantelagen och väcker en. Vi mötte ju ett pinsamt dåligt och oinspirerat Vitesse i en tempofattig match inför några hundra åskådare i en turkisk badort. Hur gärna man än vill drömma så måste man vara realistisk. Men låt oss ta det från början.

Hur många har inte sagt att vad skall vi åka ner till den här turneringen och skämma ut svensk fotboll för. Vi är otränade och kommer att bli utspelade. Hur många innan matchen trodde inte att holländsk fotboll är mycket bättre än svensk och att topplagen i Allsvenskan hade haft svårt att klara sig kvar. Allsvanskans bästa spelare går ju till den ligan för att utvecklas.

Nu tog Malmö FF ändå tjuren vid hornen. Åkte ner med bara två-tre träningspass i benen fast beslutna på att skaffa sig erfarenhet. Vi saknade spelare som Jon Inge Höiland, Afonso Alves och Jon Inge Höiland medan Vitesse, vars liga snart sätter igång, matchade sitt bästa lag. Vi gjorde inte bort oss, tvärtom, vi visade att med rätt inställning och smart taktik kan man, och vinner man, sådana här matcher.

Vitesse hade överlägset mest boll, men mest på egen planhalva, spelade omständligt och mycket i sidled. Man försökte gång på gång komma på sin vänsterkant eftersom man säkert trodde att det att Johan Nilsson Guiomar var vår svaga länk på högerbackspositionen. Men det hände liksom ingenting. Kom det ett skott så kom det från distans och ofta med dålig precition.

Istället var det firma Rosenberg/Skoog som visade med all tydlighet vad som komma skall i Allsvenskan. Lägg där till Afonso Alves oberäkneliga anfallsstil och skott och Malmö FF ser ut att ha en ”hygglig” anfallstrio. Gång på gång hittade Skoog och Rosenberg varandra och i den 20 minuten får Skoog en boll av Rosenberg, tunnlar sin back och skjuter ett skott i den vänstra stolproten otagbart av målvakten. 1-0 till rödvitrandiga Malmö FF. Efter målet flyttar Malmö FF upp sina försvarspositioner något och tar över lite mer av spelet. Efter 40 minuter får Malmö FF en frispark höger om Vitesse straffområde. Louay Chanko slår den och en hårt fasthållen Markus Rosenberg kan nicka in 2-0. Tredje målet kommer även det på en frispark. Denna gång från vänster. Bollen går i hög båge förbi alla för att dimpa ner vid bortre stolpen till en helt ren Olof Persson som bara sätter till foten. Det var det sista som hände i första halvlek och lär nog ha knäckt holländarna definitivt.

Andra halvlek blir den första lik. Vitesse har bollen men har förtvivlat svårt att göra något vettigt med den. Malmö FF är mer beslutsamma i sitt agerande, vinner nästan alla andrabollar och kontrollerar matchen fullständigt. Vitesse gör rätt snabbt tre byten på en gång men det hjälper föga. I den 67 minuten är det dags för nästa MFF-mål. Det blir den tilltrasslad situation efter en hörna. Vitesse får inte bort bollen utan Yksel snappar upp den, skjuter på en täckande spelare och bollen går ut till Daniel Andersson som klipper till.

5-0 kommer fyra minuter senare. Malmö FF erövrar bollen högt upp i banan och Skoog passar fram till en helt fri Louay Chanko som inte gör något misstag. Tio minuter snare är det dags igen. Niklas Skoog bryter en passning i backlinjen drar sin back och skjuter behärskat in 6-0. Malmö FF genomför matchen på ett stabilt sett oavsett klassen på motståndare. Nu väntar fortsatt träning tills det är dags för nästa match. Denna gång mot Besiktas. Då lär det bli högre tempo, mer djupledsspel och bättre liv på läktarna men tills dess struntar jag i jantelagen och fortsätter drömma en stund till.


/Patrik Jandelin

*6-0. Det är 10 måls bättre inledning på 2005 än 2004 då vi förlorade säsongspremiären med 4-0(Hansa Rostock). Bara en sån sak.

*Å andra sidan har vi inte vunnit en säsongspremiär sedan 1999. Det året åkte vi ur Allsvenskan.

*”Six top clubs from five countries” Eurosports slogan inför turneringen. Nåja.

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners