AIK – Malmö FF

Tid: 2004-08-01 19:00, Plats:Råsunda, Resultat: 0-2

Och trepoängarna fortsätter trilla in. Bortamatchen mot AIK på Råsunda var givetvis bättre än den Suckarnas Afton på Stadion i maj då MFF-formsvackan nådde som djupast, men likväl genom såväl ljusblå som neutrala glasögon ganska andefattig. Strunt samma: seger, möjlig Skoog-islossning och nermalande av allt kvalificerat motstånd i andra halvlek är tillräckliga glädjeämnen vilken söndag kväll som helst.

Visst, slutresultatet skrevs 2-0 till MFF, men fjortonde omgångens vinst var i själ och hjärta en sån där mysigt snål uddamålsseger, som man nuförtiden på ett närmast otillständigt sätt nästan njuter mer av än målkalasurladdningen. Det himmelsblå manskap som detroniserade Djurgården och i jämn kamp drog längsta strået mot Halmstad i två spektakulära matcher tog sig på Råsunda genom en habil söndag eftermiddag på jobbet. Första halvlek var jämn, men ju längre den andra led desto mer sågs ett sönderfallande AIK just lida och MFF lugnt kontrollera händelserna.

Matchen började lågintensivt och händelsefattigt, man satt mest och försökte (utan framgång) vänja sig vid matchställsihopplocket blå tröjor, svarta byxor och vita strumpor. Men efter knappa kvarten kickade tre AIK-varningar på fyra minuter igång tillställningen en smula, negativ energi är väl bättre än ingen alls; AIK frustererades märkbart av korten för vårdslösheter som i alla fall delvis ”förstärktes” av det regnhala underlaget.

Sinnen skärptes, matchen öppnades. AIK hade några anfallsförsök på kanterna, medan MFF:s första lyckade offensiva spelsekvens kom när Lolo Chanko superbt bröt en AIK-framstöt och vände spelet med en passning till Thomas Olsson, som sånär nådde Afonso. Med en fixad frispark i bra läge och en kantöppnande crosspass till Jon-Inge Höiland visade Niklas Skoog framfötterna kring 20 minuter. Av de senaste matchernas tveklöse gigant Afonso syntes inte mycket matchens första fjärdedel, men så i 27:e minuten blixtrade han till: efter starkt förarbete på vänsterkanten nådde Tobias Grahn honom med en passning i straffområdet. Resultat: två lyckade dragningar, brytning på tredje.

Och brytningen gav AIK en riktigt bra kontring, där Martin Åslund avslutade med skott utanför. Några minuter senare skaffade en tät brytning av Olof Persson och en löpning plus lång, precis pass av Joseph Elanga Niklas Skoog hett läge i straffområdet – men skottet misslyckat. Nu var mittfältet reducerat till transportsträcka och misstagsyta för två lags böljande anfallsspel – och matchen äntligen lite underhållande. Flera möjligheter åt bägge hållen, de bästa för AIK som med tio minuter kvar av första halvlek började trycka på ordentligt.

Men – i 39:e minuten fick Afonso bollen högt upp och sökte sig in i straffområdet från höger utmanande med kroppsfintande och dribblingar som till slut blev lite för mycket för AIK-backen Niklas Sandberg, som på ett liksom sakligt sätt – fällde honom. Odramatiskt men tveklöst straff. Och skönt var det at se hur Niklas Skoog lika odramatiskt och tveklöst slog in den med en hård bredsida till höger. 0-1 blev också pausresultatet.

Precis i början av andra halvlek var Afonso nära att utöka MFF:s ledning – då han snappade upp en misslyckad boll bakåt, lurade en back men valde fel i avslutsläget – men sedan blev det AIK-tryck toppat med en farlig frispark som Asper sög åt sig men inte kunde hålla. Men Afonso fortsatte oroa hemmalaget. I 55:e minuten fick han det läge inget lag har råd att ge honom: ta ett par steg fram med bollen och sikta in sig utanför straffområdet. Skottet blev riktigt farligt med perfekt studs vid målgården, bollen studsade också ur Håkan Svenssons famn och Tomas Olsson var sånär ända framme på returen. AIK å sin sida hade bytt in f d superettestrikern Arash Talebinjad, och han kom i tre bra avslutslägen, det vassaste i 57:e minuten, då kvitteringen var riktigt nära men hans skott gick decimetern utanför bortre målstolpen.

Bägge lagen fortsatte skapa möjligheter, men någon vederbörlig AIK-press blev aldrig av, gnagarna tvingades också till ett tufft byte när spelmotorn Ishizaki fick lämna plan med halvtimmen kvar. Tobias Grahn svarade för en fin prestation när han bröt in från kanten och sköt ett svårt bågskott nära att dimpa in i bortre krysset, medan Asper var säker på de utmaningar AIK åstakom för honom.

Med knappa kvarten kvar var luften definitivt ur AIK gången, laget alltmer uppgivet, brutet och splittrat. Vilket förstås var trevligt att se: en match till där MFF inte spelar ut motståndarna, men tålmodigt och behärskat vrider kraften ur dem. I upplösningsminuterna hade MFF flera riktiga chanser att göra 2-0 då Afonso två gånger och Tobias Grahn en gång satsade på solomål. AIK hade en riktigt het chans på stopptid, men Asper prakträddade Talebinjads luriga nick på inlägg.

Så i 94:e minuten 0-2-målet till MFF, nästan parodiskt och oerhört pinsamt för AIK-defensiven. Helt säger helt oattackerad fick Afonso lunka säger lunka fram och in i straffområdet med bollen. Denna gång passade han höger till Niklas Skoog, som vackert chipp-lekte bollen över Håkan Svensson och la in den.

Det här ser bra ut.

/Tobias ChristofferssonTom Prahl om matchen:
”Det är ingen bra fotbollsmatch. Jag skulle ljuga om jag sade att jag tyckte det. Vi har flera tillfällen att punktera matchen i andra halvlek men vi missar och det blev en underlig tillställning. Men det är klart att vinna på Råsunda skall man vara nöjd med, visst skall man det även om det är mot ett AIK som har problem att få ihop en startelva. Vi är fortsatt solida i backlinjen och målvakt och AIK har inte så många riktigt heta chanser. Jag minns inte att man har en enda riktigt farlig målchans. Vi har en del frilägen som vi missar men totalt sett gör vi ingen bra match. Vi spelar för långsamt, vi vänder hem när vi har chans att spela framåt, vi är inte riktigt i position, det tar tid innan vi hittar rätt efter att vi förlorat bollen. Vi vinner utan att utnyttja långt, långt ifrån 100% men det är tredje raka vinsten och vi samlar poäng i ladorna och det är vi glada för. Nu har vi fortfarande en del att jobba med. Vi har mycket folk centralt och vi hoppas kunna ställa upp med två forwards och ett ordentligt kantspel också. Tidvis hyfsat spel men också för långsamt passningsspel i perioder. Vi förlorade ifjor och IFK Göteborg var här för någon vecka sedan och fick stryk så vi får vara nöjda.

Även om Niklas inte var strålande i spelet så tror jag det var väldigt bra för honom att han fick göra de här målen. Att få känna att han är på plats. Det här hoppas jag att vi får nytta av framöver. Han blir lite ensam där uppe vid ett par tillfällen. Vi skulle behöva ha Afonso lite mer i djupled. Det blir mycket tillslag och bolltransport kring Niklas och då är det svårt att veta var man skall ta vägen.”

Niklas Skoog om matchen:
”En kämpamatch med tuffa tag i närkamperna som det brukar vara mot AIK. De ligger på medan vi kontrar.
I andra halvlek måste de upp mer men vi har ett stabilt försvar och målvakt så det var inga större problem”

Tankar innan straffen?
”Det var inte så mycket att tänka på det var bara att trycka in den.”

Andra målet andades bra självförtroende:
”Jag har egentligen inte haft dåligt självförtroende tidigare även om jag inte gjort så många mål men visst kände det skönt att även få göra ett spelmål”

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners