Malmö FF – Örgryte IS

Tid: 2004-06-30 20:00, Plats:Malmö Stadion, Resultat: 1-0

I den allsvenska omstarten levererade MFF inte de efterlysta förbättringarna spelmässigt. Men seger och tre viktiga poäng plus en riktigt bra insats av Afonso ger ändå ett gott avstamp inför fortsättningen. MFF angav tonen men matchen mot Örgryte var jämn och målet såg tveksamt ut – TV-bilder visar dock att Andreas Yngvessons målboll verkligen hann över linjen innan den stoppades.

Den där lätta blå himlen endast på avstånd. Närmare till hands moln i skiftande gråskalenyanser. Över Stadion, för MFF. Innan match, under match. Efter? Femdygnsprognosen lovar ingen ljusning, nästa rapport från fotbollsfronten låter vänta på sig en vecka jämnt.

Det första intrycket av kvällens MFF var av ett som vill skaka av sig Cork-matcherna och ta initiativet direkt. En frispark i bra läge redan efter 30 sekunder, några lovande speltendenser från den elva som på ett sånt helgjutet sätt satte HIF på plats för drygt en månad sen. Två riktiga farligheter kring kvarten, först när Niklas Skoog efter schabbel i ÖIS-försvaret fick ett helöppet friläge men puttade bollen för långt ifrån sig, sedan när Jon-Inge Höiland i bra genombrottsläge lurigt petade fram bollen för Andreas Yngvesson att rycka in i straffområdet, Andreas klippte bollen över mål.

Men de där tendenserna stannade vid tendenser. Efter hand visade Örgryte att de i alla fall ville vara med i matchen lite grann: de försökte sätta press högt på mittplan och skapa utrymme för sina kvicka brasseforwards, och det såg inte så tokigt ut. Samtidigt började suckarna från läktaren dugga allt tätare. För intensiteten i matchen var låg på jolmighetens gräns, och MFF:s likaledes låga bolltempo, dåliga rörlighet och många tekniska fel – okänsliga passar, klumpig bollbehandling – tydde sammantaget på att nej, tyvärr, det stämmer inte riktigt idag heller.

Det är fortfarande väldigt svårt att begripa varför. Under en hel månad ska laget ha tränat djupledsanfall, inläggsspel och alternativ till genombrott centralt. Ändå tar det en halvtimme med stort bollinnehav innan ens första försöket till djupledsboll kommer när Afonso söker Yngvesson, och antalet i hela matchen kan räknas på ena handens fingrar (ett av dem dock målet). Inläggen är inte många fler, på kantytorna på övre tredjedel fick gräset växa ifred för hemmalagsdobbar. Istället sökte flera spelare ständigt samma bollar och samma ytor på det offensiva mittfältet.

En målchans till vardera laget under första halvlek: i 29:e minuten snappade Niklas Skoog upp en boll till vänster i straffområdet och lyfte bollen över försvararna på plats till den tomma ytan på andra sidan. Afonso nådde bollen, sökte öppningen för skott och sköt strax utanför. Sex minuter senare hade Örgryte upptäckt att lite för många bollar gick genom Thomas Olsson och att denne inte hade en lika bra dag som på Olympia; tre man på honom och snabbt anfall avslutat med ett löst men välplacerat skott mot krysset, Asper tipp till hörna.

I paus bytte Hasse Mattisson av Tobias Grahn, som ofta kommit lite snett och inte fått ut mycket av sitt spel den här gången. Mattisson i samma offensiva position som Grahn såg inledningsvis ut som injektion med rörlighet i det där efterlängtade djupledet, men mattades efterhand. Örgryte var med i matchen hela vägen och skapade sina möjligheter men såg ut att sakna modet och/eller skickligheten att trycka på det där sista; ett bättre lag hade garanterat utnyttjat MFF:s bitvis också defensiva passivitet. Och i sanningens namn var det ryck en av ÖIS-brassarna gjorde genom MFF-backarna på linje perfekt tajmat och inte offside, så som linjedomaren ansåg.

Jon-Inge Höiland fick en smäll och tvingades byta. Jon Jönsson in (Mattisson över på wingbacken), och redan efter två minuter på plan hade han en målchans. Joseph Elanga fintade och lade in från sin vänsterkant, och Jon fick på en bra nick som Dick Last emellertid räddade.

Dags att tala om Afonso, som utan tvekan var det stora glädjeämnet i MFF:s tionde allsvenska match för säsongen. Han gjorde inget drömmål på frispark. Hans distansskott var få och inte speciellt välriktade. Han bröt inte igenom centralt med några gudabenådade dribblingar. Ändå gjorde han sin bästa hemmamatch så här långt, kanske också den bästa totalt. För helheten var där i hans agerande. Han var med i matchen från minut ett till nittio, rörde sig mycket, sökte möjligheter och öppnande passningar. Dessutom pressade han, vann boll och var klart aggressivast av mittfältarna.

”Men för stort defensivt ansvar förtar kreativiteten famåt”, kan man invända. Kanske, men det såg inte ut så, och motbevisas effektivt av den 72:a minutens händelser. Då Afonso slog en perfekt djupledsstickare till Andreas Yngvesson, som löpte in i straffområdet, vinklade ner Dick Last och chippade löst bollen över honom. För löst, en ÖIS:are hann upp bollen och stoppade den precis innan hela hunnit över mållinjen. Så såg det faktiskt ut ur flera vinklar. Men bollen hade skruv, och av TV-bilderna att döma skruvade den sig färdigt hela vägen över mållinjen typ på örgrytespelarens fot…! Mål dömt, MFF-ledning, Yngvesson, igen!

Lagen bytte någon farlighet till, men matchen var avgjord. Tre värdefulla poäng till MFF, och man kan ju alltid dra till med klyschan att det är ett tecken på styrka att vinna när man spelar dåligt. Vi är med i toppen, och det finns ytterligare en vecka med tid att fortsätta försöka hitta rätt. Sedan kommer Sundsvall på besök och tre nya poäng måste avkrävas guldkandidaten.

I slutminuterna bytta Lolo Chanko av Yngvesson, som linkade runt, uppenbarligen rejält besvärad av sina hälsenor. Samtidigt är Niklas Skoog fotsatt nerborrad i sin formsvacka.
Truppen måste förstärkas med en anfallare. Nu.

Tobias Christoffersson

P.s. 90 fina minuter av Patrik Andersson, flera fina brytningar, härligt att se. D.s.
P.p.s. MFF har haft fin utdelning på fasta stituationer tidigare i år, men mot Örgryte fick man åtminstone fem riktigt bra lägen, varav endast ett förvaltades bra – av Afonso. D.d.s.

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners