Landskrona BoIS – Malmö FF

Tid: 2004-05-12 21:00, Plats:Landskrona IP, Resultat: 2-1

MFF gjorde jobbet, men det räckte inte. På Landskrona IP ställdes en habil 4-4-2-elva på benen som kunde ha tryckt sig till både en och tre poäng, men utan trimmat samspel och offensiv spets blev det inga alls. BoIS kom fram i skarpare lägen och utnyttjade två av dem skickligt. Ett fall framåt, men också ett fall bakåt – och nu blir det måstematch mot Kalmar på måndag.

Det känns ändå bättre.
Inte bra, men bättre.
Fortfarande förbryllande och mycket ovisst inför framtiden.
Visst var det skönt att se åtskilligt av det som saknades i plattmatchen mot AIK: vilja att kämpa, vinna boll och löpa, förmåga att ta hand om andrabollar och komma fram snabbt med ett tillslag. MFF på Landskrona IP var avgjort det bästa MFF för dagen – det kunde man inte säga efter AIK-matchen – och väl så. Men när ska detta MFF ta slutlig gestalt; hur?

Tidigt ledningsmål för BoIS
På Landskrona IP gjorde MFF två dåliga första halva halvlekar och två bra sista halvlekshalvor. BoIS fattade första greppet om matchen med en målchans efter fem minuter, men Mattias Asper täckte Kusi-Asares skarvförsök fri framför mål och kunde lägga ännu en grym räddning till årets redan imponerande samling. Efter 17 minuters spel i högt tempo och jämn kamp kom en första MFF-spelsekvens på vänsterkanten. MFF hade tydligt sökt snabba tillslag och kombinationer, dock helt utan att lyckas. Jon Jönsson fick bollen och sökte en cross för att bredda, men den blev inte bättre än att Johan Andersson kunde snappa upp bollen och slå en perfekt stickare till Kusi-Asare. MFF-mittlåset långt upp i plan, ingen av dem hann ifatt Kusi-Asare, som avslutade kliniskt. 1-0 till BoIS.

Målnickchans för Jon
Men MFF lät sig inte nedslås, utan flyttade istället upp sina positioner, bit för bit. Ett försök till anfall följdes av ett halvbra anfall, som följdes av ett bra och sista kvarten pressades hemmalaget tillbaka rejält. MFF fick ett par bra frisparkslägen och ett par hörnor, och på en av dem hade Jon Jönsson halvlekens målchans: BoIS-keepern missade sin tippning och bollen gick rakt till Jon, som nickade den i marken och strax utanför. Med målet helöppet ”borde” den ha suttit – men situationen kom överraskande.

Bra tryck – sämre spel
Paus med en försiktigt positiv känsla trots underläget. Framför allt genom Mattisson-Jönssons allt större bollvinnardominans på mitten skapade MFF ett starkt tryck på BoIS, som såg rejält pressade ut. Ingen kunde anklaga MFF-mittfältet för att inte ha gjort sin läxa… rörelsen var där och något meningslöst bolltrillande var det inte tal om – dessvärre inte mycket konstruktivt spel heller. Många intentioner, men också många felpass och kantigheter; helt enkel för låg kvalitet. Och stendött på kanterna. Yngvesson söker sig helst inåt plan, Chanko såg ovan och obekväm ut till höger. Höiland-Elanga-framstötar lyste helt med sin frånvaro. MFF såg ut at kunna kämpa in ett mål, men inte spela sig till det. Niklas Skoog och Tobias Grahn lyckades ta emot lite bollar, hålla undan och nästan hitta kombinationer med medspelare – dock knappt en enda gång med varandra!

2-0 och bekväm BoIS-matchbild
En minut in i andra halvlek ”skulle” det varit 2-0. En fet målchans för Johan Andersson, frispelad i straffområdet av Kusi-Asare efter ett konteranfall som blottställde MFF-defensiven flagrant – men Asper täckte igen. Nu hade BoIS fått ordning på styrkorna igen, och såg ut att kunna trivas alltför förträffligt med det troliga matchscenariot: MFF med trubbig spets allt desperatare jagande mål, kontringsylvassa BoIS-trion Andersson-Pettersson-Lundstr… f’låt Kusi-Asare därframme beredda att hugga och vända. Och när Landskrona utökade sin ledning i 63:e minuten var det just på en kontring. Jörgen Pettersson slog ett djupt inlägg som Mattias Asper gick ut för att plocka, vilket såg ut att bli en smal sak. Men Johan Andersson – som Daniel Majstorovic på signal av Asper (?) släppt bevakningen på – hann emellan, och lobbnickade med ryggen mot mål precis bollen ur det grepp MFF-keepern skulle sluta. Snöpligt, och efter 603 minuters spel i allsvenskan 2004 visade sig även Mattias Asper felbar.

…men MFF kom tillbaka
Direkt efter 2-0 gjorde MFF ett viktigt byte: Yngvesson ut, Igor in och 4-3-3. BoIS fortsatte anfalla, nu sådär äckligt frejdigt och avslappnat som man kan med en trygg ledning. Men MFF kom tillbaka, MFF tog över igen, MFF skapade hård press igen – och under en tiominutersperiod i andra halvlek matchades pressen också av bra spel. I minut 72 ett fint anfall, där Igor spelade in från kanten, Grahn vidare till Höiland – nu äntligen med framåt -
och hörna. Två minuter senare skott på mål av Skoog, väggspel mellan Igor och Grahn, fart och många ivriga slevar i Bois-boxens gryta. Med kvarten kvar kom reduceringsmålet, från… ”Samba-Olof”! en dittills okänd sida av vår backklippas fotbollskaraktär. Efter en hörna fick han bollen vid straffområdeslinjen, fintade skott – och lurade så två attackerande BoIS:are – för att sedan elegant lätta en lobb över målvakten som om han aldrig gjort nåt annat. Olé!

Kvitteringen nära på sista sparken
Resten av matchen jagade MFF naturligtvis kvitteringen intensivt. Första fem minuerna efter målet var det också nära att Landskrona rasade samman för attack efter attack med spets. Lösande förarbeten av såväl Grahn som Mattisson, avsluten hårsmåner bort. Men sedan gick offensiven tyvärr i stå, och slutkvarten rann iväg snabbt, snabbt. MFF tryckte på oförtrutet, men hittade inte in i spelflytet igen. I sista ordinarie minuten målchans för BoIS, ny räddning av Asper. Tre stoppminuter och – matchens sista spark var en lysande mål- och kvitteringschans för Niklas Skoog, som drog ett närskott tre meter från mål precis över.

Inte lätt för Skoog
Med nyförvärven Patrik och Afonso skadade och Igor bänkad sades det vara fjolårets MFF vi skulle få se. En tveksam jämförelse, i så fall fjolårets MFF i en betydligt fattigare upplaga. Utan passningsspelare på mitten, utan kantruschande ytterbackar (större delen av matchen) och framför allt utan ett samkört anfallspar med minst en skyttekung. Niklas Skoog är långt ifrån det suveräna spel som under två säsonger alstrat så stor del av MFF:s framgångar – och vem kan klandra honom? Utan djupledsbollar från mittfältet, utan en anfallspartner att utveckla ett samarbete med, utan kontnuitet i sin omgivning kan han inte ha det lätt.

Fall framåt – och bakåt
I matchen mot BoIS presterade MFF ett habilt 4-4-2-spel med starka arbetsinsatser – trots förlusten ett fall framåt jämfört med den senaste tidens trend. Men samtidigt också ett fall bakåt – jämfört med de kreativa höjder truppen bevisligen besitter förmågan till: eftergiften till ett primitivare spel var under rådande omständigheter helt nödvändigt, men bör väl inte bli vägvisande för fortsättningen? Nu väntar måstematch mot Kalmar på Stadion på måndag. Känns situationen igen? Ifjol var inföll måstematchen dagen efter men omgången innan, då en annan nykomling besökte, Enköping. Lite av måstematch var det också när Kalmar FF besökte Stadion senast, 2002, då i femte omgången. Bägge slutade med proppen ur – 4-0 och uträtade frågetecken. Man kan väl få hoppas…

Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners