AIK – Malmö FF

Tid: 2002-05-13 21:00, Plats:Råsunda, Resultat: 1-2

Malmö FF:s byten:
64 min Erik Johansson ut- Andreas Yngvesson in
84 min Niklas Skoog ut- Peter Sörensen in

Dagens bibelcitat:
Deutoronomy 5:8-9

Dagens kommentar
”Man lämnar inte MFF ostraffat”
Mikael Roth om sin tackling på Jimmy Tamandi.

Dagens vem-tror-jag-att-jag-lurar kommentar
”Jag tycker att vi spelar rätt bra”
AIK:s Pär Millqvist blir intervjuad i halvlek på innerplan och blir totalt utbuad av hemmapubliken


Matchreferat
Så var den då över den sista allsvenska omgången innan det långa uppehållet för VM. Innan säsongen sågs detta som något oerhört positivt eftersom Tom Prahl skulle få chansen att nöta in sina idéer och tankar hos spelarna. Efter matchen mot AIK är man mer än lite splittrad men jag tror ändå att det kommer lägligt. Jag tror nämligen att laget kommer att kunna visa upp ett ännu bättre spel efter VM. Ett spel som vi inte har sett tendenser till sedan 1997.

Förutsättningarna var annars perfekta. Vädergudarna visade sig från sin bästa sida med fint väder och på ”Sveriges Nationalarena” hade 18 000 förväntansfulla ”Gnagare” bänkat sig med hopp om att plocka tre poäng. Planen var väl lite si och så på sina ställen men den är också väldigt flitigt använd. Tydligen skall den läggas om under VM-uppehållet.

AIK-klacken var stundtals imponerande med trummor som taktfast manade på övrig publik. Efterhand tystnade man påtagligt och den 258 man stora MFF-klacken skanderade ramsor som ekade över Råsunda till irritation för hemmapubliken. Dock applåderade man Malmö FF efter matchen då de tackade sina fans med ”kullorbyttor”.

På förhand var det utlovat en tvekamp mellan Andreas Andersson och Peter Ijeh men någon kamp blev det aldrig. Andreas är en duktig fotbollspelare som man aldrig får släppa ur sikte men speciellt mycket presterade han inte. Ijeh däremot hade stundtals lekstuga mot det inte alltför imponerande backlinjen i AIK.

AIK började matchen bäst och Andreas Andersson var nära att nicka in en boll redan efter sex minuter men Peter Ijeh ville inte vara sämre och minuten efter nickade han strax över. Enda misstaget från domare Martin Hansson kom i tionde minuten då han friar en brutal tackling från Per Nilsson på Peter Ijeh och det hela höll på att sluta med ett ledningsmål. Han upptäckte nog sitt misstag för minuten efter får Luke Casserly ett välförtjänt gult kort efter en ful tackling.

I fjortonde minuten får Malmö FF en hörna från vänster och högst av alla hoppar Jörgen Ohlsson och nickar in 1-0 till de rödvitrandiga. Malmö FF firade triumfer i sina snabba omställningar från försvar till anfall och sitt varierade spel. Ett tag var man uppe i ett antal kortpassningar inom laget som vi inte sett på fem år. Joseph Elanga och Erik Johansson ställde ständigt till oreda i AIK:s mittfält och försvaret genom att utmana sina motståndare och finurliga dribblingar. Det var stundtals en fröjd att se laget. Längst bak plockar Daniel och Mete effektivt bort alla försök från ”kolsäckarna” och de få bollar de missar plockar Lee retfullt enkelt i sin famn. Efter en halvtimmes spel så väggspelar sig Skoog och Ijeh fram i mitten och Skoog avslutar med ett skott som Daniel Andersson gör en benparad på och räddar till hörna.

Detta gjorde att undertecknad skrek till på pressläktaren och blev snabbt förmanad att ”på pressläktaren skriker man inte”. Jag svarade snabbt på min bredaste överdrivna malmöitiska ”A du va e de för jävla glytterier” vilket han förmodligen inte förstod ett ord av men han vände sig om och kommenterade inte mina utbrott mer.

AIK:s vänsterkant var det enda som fungerade någorlunda bra i första halvlek. Här kom man ett flertal tillfällen och skapade chanser genom Mats Rubarth och Luke Casserly.
Därför var man inte förvånad att det var på den kanten som upprinnelsen till kvitteringen kom. Andreas Andersson kommer förbi sin bevakare och slår ett inlägg in i smeten och bollen passerar ett antal spelare innan det naturligtvis, lika säkert som ett bibelcitat på Ijehs undertröja, är dags för traditionen ”ex-MFF:are gör mål på sina gamla lagkamrater”.
Jimmy Tamandi tar chansen och klipper till med en bredsida och bollen passerar alla inklusive en chanslös Lee Baxter och går i mål.
Malmö har efter detta två chanser till att ta ledningen men ställningen är 1-1 i halvtid.

Efter en bra första halvlek så brukar förväntningarna på den andra bli så höga att man blir besviken och så var det även till en början igår. Malmö FF hade täppt till vänsterkanten och AIK satsade på att stabilisera upp backlinjen och detta gjorde att mycket av spelat förlades till mitten. Stundtals såg det lite grötigt ut med många individuella misstag och de där riktigt farliga chanserna uteblev. Enda gången det blixtrade till var när Roth körde över Tamandi som blev liggandes och Mikael varnades, inte helt omotiverat om man säger så. Alla som såg hans underbara kapning av Thylander 2001 framför MFF-klacken vet vad jag menar. Andreas Andersson var den ende som ställde till det med sina djupledslöpningar men han var väldigt ensam.

I den 65 minuten går Erik Johansson ut och ersätts med Andreas Yngvesson. Tydligen vill man skola in honom i en yttermittfältsroll och varför inte. Han är snabb och bollsäker och det tar honom endast fem minuter innan han serverar Ijeh en boll som han nickar ner i stolproten och in bakom en bedrövad Daniel Andersson. Två minuter senare är Ijeh framme igen och nu börjar även Andreas Andersson ge upp och springer mest runt och gnäller. Publiken börjar bua ut sina allt mer nervösa spelare vilket bidrar till ännu mer felpassningar och nervositet. Malmö vinner nästan alla närkamper och AIK är ett slaget lag.

I 75 minuten kommer ett mönsteranfall från MFF där i princip hela laget deltar men tyvärr blir det inte fler mål. Niklas Skoog går ut i den 84 minuten och ersätts av lokomotivet Peter Sörensen. Malmö FF kopierar alltså både startuppställning och byten lika HIF-matchen. Domarens digitaltavla visar två minuters tillägg och i 91 minuten blir det riktigt nervöst. AIK får en frispark precis utanför straffområdet och ett mål där hade varit mycket orättvist. Som tur är går bollen klart över. Domaren blåser av och Malmö FF har besegrat AIK på Råsunda för första gången sedan 1996.

/Patrik Jandelin

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners