Malmö FF – Kalmar FF

Tid: 2002-05-03 21:00, Plats:Malmö Stadion, Resultat: 4-0

Ty så älskade Gud världen,
att han utgav sin enfödde Son,
på det att var och en som tror på honom skall icke förgås,
utan ha evigt liv.

Har Svenska Kyrkan gått med i Nätverket?
Nog för att himmelska himmelsblå ögonblick kan ge en nåt religiöst i blicken, men det här är ju löjligt – bibelstudier en fredagkväll.
Fast man kan bli frälst för mindre.
Fortsätter Peter Ijeh stänka in mål i den här takten, och fortsätter MFF spela som i andra halvlek mot Kalmar, då sitter man väl med tagelskjortan på i oktober. ”100 % Jesus” stod det på undertröjan i hammarbymatchen, och ikväll alltså hänsyftning till Johannesevangeliet, tredje kapitlet, sextonde versen. Nu är det nog inte alls så att den gode Peter Ijeh är så förmäten att han jämför sig med Jesus Kristus, men nog har notoriska målskyttar salverat allsvenska fotbollslag förr. Och när rivstartade en MFF-forward säsongen så här senast?

Nå, visst f.. är det lätt att bli evangelisk – efter denna förlösande seger, efter dessa underbara sista trettiofem minuter då man bara kunde njuta. Av att se nervknutar lösas som i ett trollslag efter 2-0-målet och se samtliga spelare, offensiv som defensiv, erfaren som orutinerad, spela ut, tappa respekten. Micke Roth lirade, Brian Steen log – gång på gång.

Inte för att det började så värst självklart. Efter lite inledande bollskyffling blev första farligheten Kalmar FF:s i nionde minuten. Daniel Majstorovic gjorde en väl slapp passning genom straffområdet och Kalmars bitske mittfältare Lasse Johansson var hypersnabbt på språng: snodde bollen och sköt, men Lee Baxter tajmade med en fin fotparad.
– Vi kom undan med blotta förskräckelsen innan paus, då vi ställde till det en del genom att spela dumt på vår egen tredjedel, ansåg Tom Prahl efter matchen.

Matchbilden som tog form var den av två lag som satsade på snabba tillslag och högt bolltempo. Vilket också kan uttryckas som: viss ängslighet, sparsamt vårdande av bollen och många missriktade passar. Hursomhelst var det MFF som kom att dominera och få igång tendenser till ordnat spel, möjligheter och en och annan farlighet.

Efter en halvtimme small det. Daniel Majstorovic – i övrigt långt ifrån lyckosam i första halvleken; som om han bestämt sig för att samla säsongens grova missar till den match som passade bäst (låt oss hoppas det, rättare sagt) – bröt strax utanför straffområdet och slog en snabb markboll längs mitten till Peter Ijeh. Han löpte på in mot straffområdet, och klackade bollen bak till Hasse Mattisson. Som drog på ett skott, och en kalmarspelare touchade i mål till vänster (Fast Hasses skott hade ju givetvis gått klockrent i mål till höger): 1-0 !

Andra halvlek. Eftersom det står 1-0 vet vi ännu inte om det, men matchen är egentligen redan slut. MFF tar tag i spelet nästan direkt och skapar möjlighet efter möjlighet: det hänger ett mål i luften. I 55:e minuten oxiderar så publikens förhoppningar när Niklas Skoog skarvar en boll mot Peter Ijeh, i kamp med två kalmarbackar i straffområdet. En av dem nickar tillbaka, Skoog måttar skott men får inte träff, Ijeh stormar fram och drar bollen i mål med en innersida. 2-0!

Och direkt efter avspark blir det tydligt att ett lag är slaget och ett lag får en kick av att äntligen känna lättnad. Nu gör alla MFF-spelare allting rätt, och självklart kommer 3-0 redan fem minuter senare: gudabenådad stickare av Brian – Ijeh löper rätt och avlsutar skoningslöst (med en ny höger innersida)!

Och MFF fortsätter att rada upp chanser – är det inte Ijeh som sular och tvåfotsdribblar och skjuter i flykten är det Erik Johansson som är nära genombrott eller Jörgen Ohlsson som stångar nickar så det viner kring kalmarmålet. I 79:e minuten misslyckas så Kalmar få undan bollen i straffområdet och Jörgen kan stöta in 4-0.

I övrigt…
…gjorde Gudmundur Mete sitt allsvenska genombrott med 90 gedigna, stundtals glänsande minuter.
…övertygade Hasse Mattisson i sitt spel. Om än inte skarp i passningsspekt ständigt så på rätt ställe, vinnande andrabollar, naturligt täckande upp ytor inåt mitten. Och – målfarlig!
…gjorde Niklas Skoog en bra match. Helt annat klipp i steget och snarare att släppa bollen vidare snabbt. Förunnad att få göra ett mål, men – det kommer.
…visade Lee Baxter med ett par skarpa ingripanden att det borde vara slutsnackat om hans kvaliteter.
…tyckte Prahl att: – Mikael Roth gör i stort en felfri match.
– Peter Ijeh blir mer och mer en modern forward, så får vi igång Niklas Skoog får vi ett riktigt intressant forwardpar.
– Gudmundur Mete gör en riktigt, riktigt bra match.

”Tabellen ljuger inte” konstaterar Mäster Prahl såväl i programbladet som i hemsidans aprilsummering, och en kväll som denna är man givetvis böjd att hålla med: knipa sex placeringar från jumbo till åttonde känns förstås bra.
Ryggar rågstärkta till tisdagsrysare på Olympia.

P.s. Dagens största ”downer”? Att det är 63 dagar till nästa hemmamatch (Lilla Stadslaget räknas liksom inte). D.s.


/Tobias Christoffersson


MFF idag: Lee Baxter – Matias Concha, Daniel Majstorovic, Gudmundur Mete, Mikael Roth – Hasse Mattisson(82), Jörgen Ohlsson, Brian Steen Nielsen, Erik Johansson – Niklas Skoog(81), Peter Ijeh.
Ersättare: Driss El Asmar, Peter Sörensen, Markus Rosenberg(82), Andreas Yngvesson(81), Billy Berntsson.

Matchfakta:
Bollinnehav: MFF 55%, KFF 45%
Skott totalt: MFF 11, KFF 8
Skott på mål: MFF 7, KFF 5
Frisparkar: MFF 8, KFF 14
Hörnor: MFF 6, KFF 7
Offside: MFF 3, KFF 3
Varningar: MFF 1, KFF 1

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners