Malmö FF – Örebro SK

Tid: 2001-10-15 02:00, Plats:Malmö Stadion, Resultat: 0-0

.ännu en bedrövlig match. När MFF inte kom upp i någon kvalitet alls blev det 1-3 till Örebro, och när lagen under alla vann rycker kvalstrecket betydligt närmare.

Ja, nu börjar det brännas. Denne matchrapportör svamlar i programbladet om ett allsvenskans ingenmansland där det gäller att säkra någon poäng till och avsluta snyggt, och där dagens bägge kontrahenter på Stadion skulle befinna sig. En alldeles uppenbar chimär – åtminstone för Malmö FF efter ännu tre missade poäng och försämrad målskillnad, när samtidigt Elfsborg, Norrköping och Sundsvall tog varsin tung seger i den 24e omgången. Örebro däremot kunde radera även de teoretiska möjligheterna till något annat än allsvenskt spel 2002. Grattis till dem, de har ett sevärt och duktigt lag.

Vilket dessvärre inte kan sägas om de himmelsblå denna mycket mörka höst.
– Vi har haft en bra period i träningen, och hade förhoppningar om att kunna vända trenden idag, sade Micke Andersson efter matchen. Men tyvärr gör vi många enkla misstag i första halvlek och ÖSK fick halvtidsledning med två mål.
Misstagen var onekligen talrika, såväl framåt som bakåt. Flera misslyckade kombinationer offensivt och snudd på farsartade sekvenser defensivt när ett påtagligt osynkat försvar försökte kommunicera. Kanske inte alltigenom överraskande med en förhållandevis matchovan målvakt, en högerback som vänsterback och mittback som högerback. På bänken två vänsterbacksalternativ, som emellertid inte fick någon speltid denna afton.

ÖSK tog ledningen redan in nionde minuten med ett snyggt anfall. MFF förlorade bollen på mittplan, starke och snabbe kenyanen ”Boniek” Maruti löpte ifrån Jörgen Ohlsson på högerkanten och slog ett giftigt inlägg in i straffområdet. Där var förstås rätt man på rätt plats – som måltjuvar alltid är: Johan Paulsson mötte och stötte in sitt trettonde allsvenska mål. 0-1.

I den femtonde minuten hade MFF sin bästa chans i första halvleken, när Niklas Skoog tog sig in i straffområdet längs kortlinjen och slog en pass snett bakåt som Hasse Mattisson stormade fram och sköt ett bra skott utanför på. Bägge lagen hade flera ytterligare möjligheter, men det var Örebro som vaskade fram de vassaste och mest. trovärdiga. För MFF var det långtjong på chans, en del individuella glimtar men obefintligt lagspel. Därtill de där lite loja, oinspirerade vibbarna den trogne åskådaren obegripligt nog fått vänja sig vid på senare tid.

I 35e minuten fick Örebro ett bra frisparksläge en fem sex meter utanför straffområdet till vänster, och deras specialist Mikael Steens skott var bra, men inte SÅ bra. Första okularintrycket var en rejäl målvaktstavla, men TV-bilderna visade att Jimmy Tamandi olyckligen rörde bollen och ställde Lee Baxter. 0-2.

– Vi hade ett snack i halvlek och blev bättre i andra; skapade målchanser och kom in i deras straffområde, menade Micke Andersson. Vi var nära att få in tvåan.
Tja. efter trettio sekunder av andra halvlek slet sig Maruti loss i straffområdet och fick ur dålig vinkel till ett vasst skott, som Lee Baxter tippade till hörna, och ÖSK hann skapa två chanser till innan MFF äntligen fick allt att stämma på en gång. Det var enda gången i matchen och det var i den 56e minuten. Niklas Skoog rev och slet och täckte bollen på sitt nu välbekanta manér men lyckades nu också uppfatta Joseph Elangas oljade-blixt-löpning strax intill på vänsterkanten. Han vände snabbt och slog en läcker djupledsboll som Joseph fångade upp och slog inlägg på. Hans Mattisson stormade in i straffområdet och stötte in reduceringsmålet 1-2. Ett mönsteranfall.

Målet fick igång MFF:arna, som nu visade vilja och initiativkraft och skapade en handfull farligheter, Hans Mattisson och Joseph Elanga gjorde allt mer rätt, Peter Sörensen och Niklas Skoog började stånga sig in i matchen på allvar. Men ÖSKs försvar befanns väl samlat och riktig snudd på kvittering blev det aldrig, och till detta kanske också ett par tveksamma offsideavblåsningar bidrog. Eventuellt hopp grusades i 81a matchminuten, då Örebro tilldömdes straff efter en solklar tröjdragning av Daniel Majstorovic, som fick ett gult kort. ÖSK-kaptenen Thomas Anderssons elfmeter rullade in vid vänstra stolproten, men hade den bara varit lite mindre säker hade Lee Baxter nått den, han slängde sig nämligen helt rätt. 1-3, och under återstående minuter hände inget nämnvärt.

Nu är det två matcher kvar, och med tanke på den form AIK visar upp bara en sak som gäller: inte en utan tre poäng mot Elfsborg på måndag. Men det är svårt att hitta trådar av hopp att spinna vidare på: Malmö FF framstår idag som ett vinddrivet lag, utan mål, utan styrfart. Låt oss emellertid alla hoppas det är möjligt att hitta vad som krävs för att göra det lilla rycket som betyder så ofantligt mycket.