Malmö FF – Hammarby IF

Tid: 2001-05-27 02:00, Plats:Malmö Stadion, Resultat: 1-0

Micke Anderssons förtröstansfulla ord inför matchen om att vändningen kommer, vetskapen om att det ”bara” är en match av 26, det faktum att poängskörden så här långt inte alls är pjåkig – allt detta till trots kändes dagens match oerhört viktig. Fyra raka förluster skojar man inte bort, nykomling eller mästare. Obesegrade Hammarby hemma innan två veckors uppehåll – bättre tillfälle att ta tre och ställa saker till rätta är svårt att tänka sig, lika svårt som följderna av ett femte nederlag i sträck.

Tidig utvisning
MFF hade en farlighet redan i första minuten när en skarvnick från Jörgen Ohlsson gick precis utanför högra stolpen, men minuten senare var en bajersk lobbnick lika nära att ställa Jonnie Fedel. Därefter en stund av speluppbyggnadsförsök från bägge lagen; från åskådarhåll väntan på en matchbild. Det blev MFF som lyckades, väl hjälpta i tolfte minuten av en – helt korrekt – frilägesutvisning på Hammarbybacken Johan Andersson, som slet ner Peter Ijeh precis utanför straffområdet.
– Här tränar vi och laddar vi inför en spännande match, vi går in på en härlig gräsmatta denna fina kväll – och så förlorar vi våra ärliga chanser att göra en bra match efter dryga tio minuter, klagade Sören Cratz efter matchen, dock utan att rikta någon som helst kritik mot domaren.
– Jag tyckte nog att Jörgen Ohlssons straffsituation var klarare än frilägesutvisningen, sa å sin sida Micke Andersson och syftade på den incident i 29e minuten, där Jörgen Ohlsson fick en mycket tydlig knuff i ryggen i straffområdet.

Bra spel utan ”det sista”
Runt tjugo minuter in i matchen börjde MFF-spelet se riktigt bra ut. Erik Johansson tog verkligen vara på chansen att spela på mittmittfältet; han annekterade framgångsrikt ytorna på offensiv mittplan, och fyllde dem med goda intentioner, kvickt spel med både huvud och fötter och flera ”nästan-lägen”. Emellertid var det som vanligt Jospeh Elanga som visade de vassaste takterna offensivt. Gång på gång tröttade han hammarbydefensiven med sina raider, giftiga inlägg och ”inbrott” från vänsterkanten. Responsen i straffområdet lämnade emellertid åtskilligt att önska; även om både Ijeh och Rosenberg kämpade och slet var det sällan de fick det att riktigt stämma.
MFF-anfallen avlöste varann under andra hälften av första halvlek, det kanske vackraste i 24e minuten med underbart entillslagsspel över hela planen, sex-sju pass innan Markus
Rosenberg nickade Peter Ijehs inlägg och fick en hörna för besväret. Dock samlade sig det decimerade Hammarby bra – drog ner Peter Markstedt i försvaret efter utvisningen – och
några riktigt heta lägen blev det inte för MFF. Däremot kontrade Hammarby giftigt några gånger, bland annat i 27e minuten när Jonnie Fedel hade flyt i en lite sen utrusning och med ”gåset” kunde täcka ut till hörna.

Jörgens skott gav ledning
Men det kändes bra. Dom spelade som ett lag igen där alla rörde sig, offrade sig och hade
kontakt, samtidigt som försvaret med Daniel Majstorovic gjorde en mycket övertygande
”comeback”, oskadliggörande de flesta hammarbyförsöken.
När 1-0 kom i 38e minten var det inte som en frukt av det lovande spelet, utan
mer som ett kvitto på spelövertaget: srax utanför straffområdet drog Jörgen Ohlsson på ett skott längs marken, som genom studs eller touch på ben ställde Lasse Eriksson helt. Strunt samma. Målet skärpte den ljusblå pressen ytterligare, och de sista tio innan paus hade MFF tre skott på mål och en nick över.

Sämre andra spelmässigt
Andra halvlek blev inte lika intressant. Erik Johansson och Kenneth Gustavsson bytte plats på mittfältet, och därmed försvann också lejonparten av den förres inspirerande spel. Synd. Men MFF är tillbaka efter svackan, det är helt klart. Spelade nu lugnt och tålmodigt, sökande öppningarna, vaksamma bakåt. Vilket behövdes, för Hammarby lyckades ju längre halvleken led uppbåda press och farligheter, som lite för ofta nådde in i straffområdet, där alltid chansartade situationer uppstår, och kan resultera i mål. Andra halvlekens bästa målchans var också Hammarbys, vid ett frisparksläge i 67e minuten. Ett lågt skott ändrade riktning i muren och studsade upp, till synes otagbart över Jonnie Fedel – som dock fick upp handen: en riktig fantomräddning! MFF fortsatte skapa möjligheter halvleken igenom, men var över lag lite sämre med bollen nu, och visade viss oskärpa vid ett par bra kontringstillfällen. I sista ordinarie matchminuten var Erik Johansson i anfallsposition nära att nicka in 2-0 på inlägg från inbytte Marcus Winquist.

Sammanfattningsvis en välförtjänt och välbehövlig seger; skön att gå till tvåveckorspaus med, lovande inför fortsättningen genom lagspelet, försvarsstabiliteten och Erik Johanssons intentioner från mittmittfältsplats.

Byten: Mats Lilienberg-Peter Ijeh (78) och Marcus Winquist-Marcus Rosenberg (86).

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners