Örebro SK – Malmö FF

Tid: 2001-05-20 02:00, Plats:Eyravallen, Resultat: 2-0

Efter att ha inlett serien med tre raka segrar har trenden tyvärr tagit en rakt motsatt riktning de senaste matcherna. Tre raka förluster i Allsvenskan i och med dagens bortaförlust mot Örebro med 0-2, med den föga imponerade målskillnaden 1-10.

Det som utmärkte den framgångsrika inledningen med aggressivitet över hela planen, passningsskicklighet och anfallsvilja har helt försvunnit i de senaste matcherna.

– I dag var det bara ETT lag som ville vinna, kommenterade Micke Andersson efteråt. Och det var inte vi.

Ny startelva p g a avstängningar
Avstängningarna av Mikael Roth och Daniel Majstorovic krävde en ny startelva. Ersättarna Kenneth Gustavsson och Richard Oteng Mensah föll knappast ur ramen jämfört med övriga MFF-spelare. Men den nya uppställningen verkade skapa osäkerhet i framförallt offensiven. Under matchens 90 minuter förekom endast enstaka MFF-anfall med fler än tre riktiga passningar. Något som hemmalaget var betydligt bättre på.

Örebro var mer aggressivt och samtliga spelare fyllde på i offensiven och var, måste sägas, väl värda segern.

– Vi hade dålig kvalitet i samtliga moment av vårt spel och det var en välförtjänt hemmaseger, konstaterade också Andersson.

Nya avstängningar
I dagens match var två spelare avstängda. Båda är tillbaka till nästa match, men då är två andra spelare borta från spel.

Både Peter Sörensen och Zlatan Ibrahimovic drog nämligen på sig gula kort i dagens match, som innebär att de båda är avstängda i hemmamatchen mot Hammarby på söndag. En synnerligen oönskad utveckling, men samtidigt något symboliskt för ett lag i motgång.

Försvarsspelet prioriterades
Det märktes att MFF var väldigt måna om att få försvarsspelet att fungera igen efter genomklappningen mot IFK Göteborg. Samtliga spelare arbetade hårt på egen planhalva och några direkta farligheter skapades inte – av något av lagen – i början av matchen.

Det räckte sånär hela första halvlek, vilket hade gett en skön signal till halvtidsvilan och möjlighet och mod för laget att ta för sig ytterligare.

Men Örebro ville annat. I den 38:e minuten rev Jimmy Tamandi ner hemmaanfallaren Johan Paulsson bakifrån i straffområdet och från läktarplats såg straffen odiskutabel ut.

Straffen slog Thomas Andersson säkert i nät och gjorde ställningen till mindre behagliga 1-0 sex minuter innan halvtid.

Blekt anfallsspel
I den starka vinden fanns förhoppningen att matchbilden skulle ändras till MFF-favör i den andra halvleken, då bortalaget fick vinden i ryggen.

Men även i stark medvind hade MFF förvånansvärt svårt att få igång ett konstruktivt anfallsspel. När väl Zlatan och anfallskollegan Peter Ijeh fick passningarna befann de sig så gott som uteslutande utanför motståndarnas straffområde och hade väldigt svårt att skapa farligheter därifrån.

Den enda riktigt vassa målchansen på hela matchen för MFF fick Zlatan i den första halvlekens 36:e minut, då äntligen en passning från mittfältet, i det här fallet från Peter Sörensen, kom bakom hemmalagets backlinje som helt friställde 19-åringen. Tyvärr kom Zlatan för nära örebromålvakten Anders Karlsson, som kunde avvärja.

Med 20 minuter kvar byttes Peter Ijeh ut mot unge Marcus Rosenberg. Men utan uppbackning bakifrån hade den lovande anfallaren svårt att få ut någonting.