IF Elfsborg – Malmö FF

Tid: 2001-04-16 02:00, Plats:Ryavallen, Resultat: 0-2

Inför premiärmatchen mot AIK skadade sig Hasse Mattisson och gav därmed Jörgen Ohlsson chansen i startelvan. Han tackade för den genom att först göra en kopiös arbetsinsats i matchen mot Solnalaget, följde upp den med att avgöra i cupmatchen mot Häcken i torsdags och i dag genom att på nytt spela en avgörande roll i den svåra bortamatchen mot Elfsborg.

Jörgen i huvudrollen – igen
Resultatet 0-2 (0-0) var en stor seger, som förde MFF upp i allsvensk topp för tillfället! Den som visade vägen var Jörgen Ohlsson, då han i 81:a minuten gjorde 0-1.

– Zlatan sköt ett knallhårt skott som deras målvakt gjorde en jätteräddning på. När bollen kom ut till mig var det bara att dra på.

Och det gjorde han. Säkerligen inte karriärens hårdaste skott, men dess slutdestination i nätmaskorna var det viktigaste.

Lägre intensitet än mot AIK
Matchen karaktäriserades av lägre intensitet än i premiären mot AIK. Elfsborg trillade boll på ett stundtals underhållande sätt, men matchen igenom var det MFF som skapade de riktigt heta avslutningssituationerna.

Det visade även statistiken över skott på mål, som slutade 11-5 i MFF-favör.

– Elfsborg var mycket tufft motstånd. De var duktiga på att hålla i bollen, vilket gjorde att vi fick jaga.

Säkerligen gjorde även det ojämna underlaget att möjligheterna till konstruktivt spel minskade.

Men både han och närmste kollegan Peter Sörensen upphörde aldrig i sitt energiska slit. Förutom i inledningen av båda halvlekarna hade de och resten av laget bra kontroll över spelutvecklingen.

Samba-Erik visade klass
Erik Johansson gjorde troligen sin bästa halvlek i den himmelsblå tröjan i den första halvleken, då han låg bakom det mesta konstruktiva spelet.

Den unge och omtalade Zlatan svarade för ännu en fin insats, med mycket vackra bollmottagningar och skapande av chanser på egen hand. Både i första och andra halvlek hade han både skarpa avslut och fina framspelningar till anfallskollegan Mats Lilienberg. Hemmamålvakten Johan Wiland gjorde då utmärkta räddningar.

Första målet avgörande
Efter 0-1 kändes det, trots att tio minuter återstod, att trepoängaren skulle med söderut.

– Vi tog väl över spelet då och vågade spela ut. De verkade trötta och när 0-2 kom kändes det att det var klart, förklarade den glade mittfältskrigaren Ohlsson.

Det andra målet gjordes av Joseph Elanga, som dessförinnan fört en ganska anonym tillvaro. Men som visade kyla med ett iskallt avslut i friläge med målvakten Wiland. Framspelningen var dessutom en delikatess av Ibrahimovic.