Malmö FF – AIK

Tid: 2001-04-07 02:00, Plats:Malmö Stadion, Resultat: 2-0

Blå himmel, grannt stadiongräs och 17 100 på läktarna hälsade MFF-elvan välkommen tillbaka till Allsvenskan. De yttre förutsättningarna var perfekta inför premiärmatchen mot förväntade topplaget AIK. Nu var det upp till bevis, en första fingervisning om lagets kapacitet: fågel, fisk eller mittimellan; styrkor och svagheter; glädjeämnen och orosmoment.


Nykomlingen mot guldaspiranten, då bör förväntningarna inte ställas högre än till att-inte-förlora. Och det var AIK som började bäst, fick press redan de första minuterna, hade någon halvchans och i sjunde minuten var Andreas Andersson – också tillbaka – frispelad framför Jonnie Fedel, som emellertid föredömligt täckte ut bollen till hörna.

Men MFF kom över den inledande premiärnervositeten snabbt, var snart helt inne i matchen och såg hungriga och tända ut.

– Jag är nöjd med vår inledning av matchen, sa AIK-tränaren Olle Nordin efteråt, men efterhand tappar vi alltmer av vårt spel, mycket tack vare Malmös oerhörda aggresivitet.

MFF gav inte gnagarna någon ro att bygga upp sitt spel på mitten, låg hela tiden på och skapade också en del kombinationer som näranog blivit riktigt giftiga. Första målchansen efter tolv minuter på en frispark av Erik Johansson till vänster utanför straffområdet: bollen touchade en AIK-försvarare och Daniel Andersson fick fläka sig ordentligt.

Zlatan kom alltmer in i matchen, och i artonde minuten visade han att det går att skoja lite också med högsta seriens bästa backlinjer: från vänsterkanten in i straffområdet hann han dra en tre fyra AIK-spelare, sökande bra skottläge, innan det blev en för mycket.

Nu radade MFF upp målfarligheter och hade ett klart grepp om matchen. Hög aggressivitet, snabba långbollsuppspel varvade med mer tekniskt tråckel på kanterna gav ett både attraktivt och effektivt spel, som fick AIK ur rytmen. Ledningsmålet hängde i luften, när AIK kontrade med sin dittills bästa målchans: Patric Andersson sköt på mål men Jonnie Fedel gjorde en av flera svettiga räddningar. Efter ännu en fin möjlighet i 27e minuten, då Peter Sörensen fick på ett ganska tungt skott efter ett bra anfall, hade AIK ännu en målchans och man började bli orolig att spelövertaget som så ofta skulle glida över i oflyt och småningom osäkerhet. Men inte denna kväll. Efter en halvtimmes spel frispelade Peter Sörensen Zlatan med en snabb, överraskande djupledsboll, och precis on side gjorde han inget misstag i avslutningen: lätt fint och bollen behärskat till vänster – i mål! 1-0, en fullt rättvis ledning. Minuterna innan blev MFF lite stressade efter ett par enklar misstag i följd, och AIK kunde pressa, men utan jobbar fram mer än några frisparkar och en hörna.


MFF fortsatte spela bra, och i 54e minuten hittade Peter Sörensen återigen nr 9 med en fin stickare: Zlatan satte fart på högerkanten, och sköt ur omöjlig vinkel nästan ända nere vid kortlinjen ett överraskande skott som Daniel Andersson var på men inte kunde mota – 2-0!
I 56e minuten höjdes buropen på Stadion då Mattias Thylander byttes in, och steg till jubel när Mikael Roth några minuter senare fällde honom (och blev varnad). AIK försökte alltmer stressat flytta upp positionerna och skapa tryck, men lyckades förvånansvärt dåligt med det. Något effektivt passningsspel syntes få skymter av, och långbollarna hade MFF-försvaret inga större problem med. Över huvud taget gjorde de himmelsblå en stark defensiv insats, där samspelet i backlinjen och mellan mittbackar och mittmittfältare fungerade mycket bra. Distinkta brytningar och ett lugn att spela sig ur situationerna var regel, panikartat tjongande undantag.
Klart AIK hade chanser, klart de pressade på mot slutet, men riktigt farligt blev det inte, hjärtat hamnade aldrig i halsgropen.
– De första tjugo minuterna märkte vi av temposkillnaden mellan Superettan och Allsvenskan, menade Micke Andersson efteråt, AIK ställde om snabbare och tog kommandot. Men vi växte successivt in i matchen, släppte sedan inte till mycket och skapade målchanser matchen igenom. Jag är såklart nöjd med alla spelare idag. Och visst var det en bra allsvensk match?


Den (retoriska) frågan kan nog också den någorlunda objektive besvara jakande. Hursomhelst. MFF gjorde en premiärmatch över alla rimliga förväntningar, och en kämpastark laginsats som andades självtillit, mod och harmoni. 25 matcher återstår, och i nästa match ett nytt svårt prov: Elfsborg borta. Och innan dess cupmatch mot Häcken borta redan nu på (skär-)torsdag.

– Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners