Malmö FF:s tränare 2012

Publicerad 29 oktober 2011

På förmiddagens presskonferens presenterades inte bara de nya tränarna utan även det nya sätt som Malmö FF kommer att jobba på framöver.

Rikard Norling får tre assisterande tränare, var och en med ett specifikt ansvar att träna och utveckla.

Assisterande tränare Jörgen Pettersson med delansvar för anfallsspelet
Assisterande tränare Daniel Andersson med delansvar för försvarsspelet
Assisterande tränare Simon Hollyhead med delansvar gällande fysträning

Sportchef Per Ågren förklarar
– Vi måste varje år se till så att vi har de bästa förutsättningarna för spelartruppen. Detta för att kunna erbjuda den bästa träningen och för att få ut det mesta ur vår trupp. När vi har suttit ner och inför nästa säsong så har vi diskuterat funktioner och där känt att vi behöver ha in lite mer. Att en klassisk assisterande tränare inte är framtiden utan framtiden känns mer specialistansvar i personerna som ingår i ledarstaben. I årets analys av den allsvenska säsongen är det lätt att se att vårt anfallsspel inte levt upp till fjolårets. Detta vill vi utveckla inför nästa år. Vi har i grunden en spelidé att vi skall vara offensiva och spelförande men en solid defensiv i grunden. Vi vill med den här förändringen få en mer utbredd specialträning beroende på vilken position du har både fysiskt men också taktiskt. Vi vill utveckla både laget och individen.

Huvudtränare Rikard Norling presenterar de tre tränarna
– Jörgen Pettersson, som är välkända för er alla kommer att gå in i staben med ett delansvar för den offensiva idén, att utveckla den kollektivt men också individualisera den.Den processen är redan inledd och det skall bli väldigt spännande.
– Daniel Andersson är vi jätteglada att få in i staben som på motsvarande sätt kommer att ta hand om det defensiva både kollektivt och individuellt d v s backar och mittfältare när de försvarar. Jörgen har ansvar för anfallare och mittfältare när vi anfaller. Båda kommer att vara delaktiga i träningsupplägg, matchning och laguttagningar. Daniel kommer också att förbereda sig för att finnas tillgänglig att spela i den mån det krävs men fokus på tränarbiten.
– Simon har haft en viktig roll redan i år men kommer att bli ännu viktigare framöver för nu kommer den individuella träningen inte bara på försäsongen utan under hela året och då är belastningsnivåer otroligt viktiga. Där blir Simon en spindel i nätet.

Jörgen Pettersson
– För det första är det fantastiskt kul att vara tillbaka. Det är en stor ära och med stolthet jag är tillbaka samtidigt så är min spelarkarriär ett kapitel och nu startar vi ett nytt kapitel som tränare. Jag ser fram emot att jobba med den här staben och det skall bli väldigt intressant att se hur det här utvecklar sig.

Daniel Andersson
– Jag hade ju redan börjat gå tränarutbildningar och funderat på det så jag ser det som en väldigt stor möjlighet för mig. Ser fram  emot det. Viktigast är dock att det blir bra för laget och för klubben och det tror jag det kommer att bli. Jag och Rikard har haft ett bra samarbete under det här året.

Simon Hollyhead
– För det första vill jag säga att jag är väldigt glad att jag får den här möjligheten att fortsätta och utveckla det arbete vi påbörjat. Det är ärofyllt. Det känns bra att den här lösningen redan är på plats så att all planering inför nästa år kan påbörjas direkt med fullt manskap. Spelarna ar varit fantastiska i år men nästa år finns det plats för ännu bättre möjligheter till att förbereda dem. Spelarna har olika roller och olika förutsättningar individuellt så det skall bli spännande att se hur långt vi kan utveckla dem och lagbygget.

Ett spännande 2012
Avslutningsvis så har det diskuterats vikten av utländska influenser. Här har vi nu en fystränare med rötterna i brittisk fotboll, Jörgen Pettersson med sju års erfarenhet av tysk anfallsfotboll och Daniel Andersson med sex års erfarenhet av italienskt försvarsspel. Vilken spännande tjuvstart på 2012.