Malmö FF:s nya matchprogram mycket läsvärda!

Publicerad 24 april 2002

Förutom sedvanlig spelarinformation och statistik finns det numera krönikor skrivna av kända profiler och journalister. Om ni har missat Tom Prahls fylliga krönikor, som finns i varje matchprogram, så presenteras här de två första.

Vad har Tom Prahl, Ole Törner, Torsten Swenell, Einar Malmborg, Tony Kaplan, Rune S Pehrsson och Arne Reimer gemensamt? Jo alla skriver de i Malmö FF:s förbättrade matchprogram.

För 20 kronor får man all information om matchen samt läsvärda krönikor. Tom Prahl har tagit med sig sin fina tradition från HBK att skriva i varje program vilket vi i Malmö FF är mycket glada för.

Här följer texterna från premiären mot Djurgården och matchen mot ÖIS:

Det är en ära för mig att leda Malmö FF för första gången

Förberedelserna är klara Nedräkningen mot avspark är i full gång. För undertecknad är det en ära att för första gången få leda Malmö FF i en seriematch. MFF:s historia är som vi alla vet mycket framgångsrik och klubben tillhör de stora i svensk fotboll. För mig känns det extra stimulerande att vara en i raden av framstående tränare, som arbetat i föreningen. Inte minst förebilderna från 70- och 80-talet, Bob Houghton och Roy Hodgson har inspirerat både mig och många tränarkollegor runt om i landet.

Landslagets framgångar 1974 i Tyskland och inte minst- 94 i USA bars upp av en räcka MFF-spelare som fostrats av Bob och Roy.
Historien är en förebild och inspirationskälla, men kan också vara en belastning. Fotbollsnostalgiker jämför såklart dagens upplaga mede de fina gängen från 70- och 80-talet. Att som spelare och ledare ständigt bli påmind om detta är inte alltid den bästa utgångspunkten när man vill ingjuta mod och självförtroende i varandra
Fotbollsvärlden är ju lite mer komplicerad på 2000-talet än för 20 år sedan. Pengarna styr i större utsträckning i dag var spelarna ska hamna och i många fall lämnar de föreningen innan de spelat en seniormatch. Fotbollsvärlden har blivit alltmer internationell, vilket vi kan se även i vår förening. En snabb titt i backspegeln från Europacupfinalen 1979 vidimerar detta påstående. De båda finallagen MFF och Nottingham innehöll uteslutande spelare från det egna landet. Två sådana laguppställningar 2002 vore otänkbart.

Vi har jobbat hårt i vinter
Hur som helst så är det allsvensk start nu. Då hoppas jag att vårt lag får samma fina stöd ,som jag upplevde under hösten då jag satt och tittade på mitt blivande lag.
Vi har jobbat hårt i vinter för att tillfredsställa åskådarnas krav på underhållning och goda prestationer. Vi har hunnit en bit på vägen, men är långt ifrån klara med vår uppställning och spelstil. Det blir man i princip heller aldrig, utan det är en ständig process att utveckla både spelare och spel.

Möter en av guldfavoriterna
I kväll ställs vi mot en av årets guldfavoriter – Djurgårdens IF. Laget tillförde verkligen Allsvenskan en frisk fläkt i fjol. En överraskande effektiv och underhållande spelstil var lagets signum, liksom en annorlunda försäsongsträning. Man kan säga att ”järnkaminerna” satte färg på fotbollen i fjol. I år är utgångsläget kanske lite annorlunda. Man slår ej längre ur underläge. Lagen kommer att vara nöjda med att ta poäng mot stockholmarna. Fler blickar kommer att riktas mot laget och kraven ökar. Det upplevde jag själv i HBK under flera tillfällen och det är ej alltid den bästa förutsättningen när man startar ett nytt år. Under alla omständigheter tjusade djurgårdarna i fjol med ett rappt och effektivt passningsspel signerade Stefan Rehn och Agbar Barsom. Längst bak var trelleborgaren Andreas Isakson precis så bra som man hoppats att han skulle bli. Årets värvning Kim Källström kommer att förstärka det redan spelskickliga mittfältet.

Pressen är inte så stor i år
Det ska bli intressant att se hur vi med ett traditionellt 4-4-2 kan matcha Djurgårdens 4-3-3. Den största kampen kommer med all säkerhet att stå på mitten. Kan vi stå upp här och göra en jämn kamp så har vi alla möjligheter till både en bra prestation och ett bra resultat. Pressen på oss i år är ej så stor. I förhandssnacket tillhör vi ej favoriterna och det har vi inget emot. Jag vet att det finns kvaliteter i vårt lag. Förhoppningsvis kan vi också locka fram dem.
Nu kör vi…..
Tom Prahl

Nu vill vi visa att vi tagit några kliv framåt i vår utveckling

Så har vi två matcher i bagaget Vinsten i Norrköping gav oss nyttig arbetsro och en spirande optimism inför fortsättningen.
Premiären mot Djurgården kändes lite underlig för undertecknad. I tio år har man klivit in på Stadion som tränare för andra lag. Nu var det hemmaarenan med en härlig stämning och mycket folk på läktarna. Tack för stödet och fortsätt så! Tyvärr lyckades vi väl inte riktigt leva upp till våra egna och andras förhoppningar. Anfallsspelet var lite för magert. Anledningarna till detta är flera, men låt mig få peka på några punkter.
MFF har genom åren haft som signum att använda sina forwards för långa uppspel. Vi minns alla duktiga targetplayers som Tomas Sjöberg, Martin Dahlin och Tomas Sunesson m.fl. Även i fjol spelade vårt lag ganska långt från backlinjen. Problemet då som sist mot Djurgården var att dessa bollar slogs för tidigt mot två ensamma forwards. Mittfältet hann sällan upp för att understödja. Följden blev alltför korta anfall där vi inte lyckades få med kantspelarna eller slå djupledsbollar från mittfältet. Spelvändningar saknades också nästan helt. Vi spelade enligt mitt sätt att se det för rakt. Resultatet var att vi skapade för få målchanser.
Premiärnerver spökade nog också en aning. Billy och Gud-
munder gjorde allsvensk debut. Andreas Yngvesson begick sin debut inför hemmapubliken. Jon, Mattias Concha och Lee har ej heller mer än ett handfull elitmatcher bakom sig, och när Brian klev av i paus saknade vi ganska mycket erfarenhet .

Trots att spelet ej stämde fanns det en arbetsmoral som gladde mig. Vi slutade aldrig försöka och vår avslutning var positiv med kvitteringschans i slutsekunderna.
I Idrottsparken i Norrköping mötte vi ett heltänt hemmalag. ”Peking” skapade tre-fyra vassa möjligheter de första 20 minuterna genom omställningar där vi gav bort bollen på mittplan. Man kan konstatera att omställningar blir allt viktigare i modern fotboll. Att spela sig igenom ett kompakt och samlat lag är inte enkelt ,och det är få lag som klarar detta. De gånger man tappar bollen tidigt i uppspelsfasen är man illa ute för snabba omställningar i djupled.

Själva har vi haft svårt att skapa omställningslägen, mycket beroende på att vi varit för beskedliga i presspelet på mitten. Vi jobbar emellertid på att få upp aggressiviteten och att kliva in sista metern på motståndarna. I Norrköping i lördags växte vi och efterhand var det mycket som blev bättre jämfört med premiären.
Periodvis spelade vi en fotboll, som vi vill visa upp även på hemmaplan. Vi vårdade bollen bättre, slog fler passningar inom laget och fick därmed upp laget på ett bra sätt. Båda kanterna med Josef och Erik kom med i spelet även om vårt inläggsspel kan skärpas till. Längst fram rörde sig Mats och Peter bra och oroade motståndarnas backlinjen. Därför var det inte ologiskt att vi tog ledningen och sedermera även punkterade matchen.
Självförtroendet och lusten att spela fanns hos oss i stora delar av matchen. Det vill vi ta med oss.

Nu gäller Örgryte IS, som toppar tillsammans med BoIS efter två raka segrar. Alla inser att vi måste göra en fullödig insats för att plocka en ny seger.
ÖIS med ett mycket spelskickligt mittfält påminner en del i sitt passningsspel om Djurgården. Källander och Johanesson balanserar mittfältet utmärkt. Segrarna på centralt mittfält kommer att styra kampen. Kan vi lyckas lika väl med det spelet som mot Tomas Olsson i Norrköping ser det bra ut för oss. Min gamle spelare från HBK Jeffrey Aubynn får vi inte heller ge alltför mycket svängrum på kanten.

Vi kommer stärkta till matchen och är optimister. Vi vill väldigt gärna visa att vi tagit några kliv framåt i vår utveckling ,och bjuda vår stora hemmapublik på både bra prestationer och resultat.
Väl mött !
Tom Prahl