Malmö FF P16 i SM-final

Publicerad 14 oktober 2007

Det blev en onödigt jämn match där segermålet slogs in av Hamid Alamin med 30 sekunder kvar av matchen.

3-2 till Malmö FF över Hammarby och nu väntar Djurgården i final nästa helg.

Kommentar
Malmö FF gjorde vad man skulle och besegrade Hammarby, i vad många kallat den moraliska finalen, med 3-2. Det avgörande målet på ett långskott från Hamid Alamin som Hammarbys målvakt kanske skulle tagit. Men det blev för himmelsblått en kul avslutning på en rätt medioker match. Framför allt andra halvlek var inte bra och det var på mittfältet det brast.

Matchen började piggt och redan efter två minuter skulle himmelsblått spräckt nollan men nicken från Marko Mitrovic tog ribba-målvakt-ut. Hammarby stod upp bra och skapade ett par bra avslut innan Malmö FF rättvist gjorde 1-0 i den sjunde minuten genom planens bästa spelare Alex Nilsson. Efter målet fortsätter man att ånga på och mängder av chanser radas upp men bolluslingen vill inte in. Då går det som det brukar nämligen att motståndarna kvitterar. På en ytterst tveksamt dömd frispark nickar Hammarbyspelaren in bollen bland alla blå försvarare. Då har det gått 18 minuter av första halvlek. Malmö FF tar snabbt tillbaka initiativet och fortsätter spela en hygglig fotboll trots att den stora planen och den stora publiken, cirka 600 personer, säkert känns ovant.

1-1 i paus skall Hammarby vara väldigt nöjda med.

Andra halvlek börjar som första men efter sex minuter kommer matchens mest omdiskuterade situation. Muamet Asanovski driver bollen förbi hela Hammarbyförsvaret och blir nersparkad av sista försvarare, bollen går dock fram till en lagkamrat som slår bollen i mål. Domaren blåser, vinkar bort målet och varnar Hammarbyspelaren. En mycket märklig tolkning av regelboken. Antingen låter man spelet fortsätta och avvaktar fördelen eller så blåser man målchansutvisning. I det här fallet fick Malmö FF ingen fördel alls utan brottet lönade sig.

Muamet blev så illa skadad att han fick hjälpas av planen och de första rapporterna talade om eventuellt benbrott.

En olycka kommer sällan ensam och två minuter senare gör Hammarby 1-2 och Malmö FF börjar nu tappa sitt spel från första halvlek. Det hindrar dock inte Alex Nilsson att kvittera fyra minuter senare efter att ha vänt bort ett par försvare och sedan med vänstern få på ett skott så pass hårt att målvakten är på med ena handen men kan inte hålla den.

Malmö FF sätter in Hamid Alamin på mitten tillsammans med Pontus Jansson men det hjälper inte. Det blir långt mellan mittfält och försvar och Hammarby får stora ytor på mitten att hämta andrabollar och vända upp och organisera sina anfall. Men femton minuter kvar av matchen får en Hammarbyspelare sitt andra gula kort och Malmö FF får nu fördelen att spela med en man mer men det vill sig inte. Många hade nog ställt in sig på ytterligare en match som går till förlängning och därför kommer 3-2 målet med 30 sekunder kvar att spela väldigt förlösande.

Malmö FF var det bättre laget och vann rättvist. Spelet kom dock inte upp i sin normala standard naturligtvis också beroende på att man möter ett väldigt bra lag. Nästa match får man tillbaka en av de ordinarie mittbackarna och kan då låta de nerflyttade mittfältarna spela på sina vana positioner. Utan att ge Djurgården alltför mycket bränsle inför finalen så skall de vara ett sämre lag än båda senaste motståndarna Hammarby och Elfsborg.

Malmö FF:s P16-lag är efter årets fantastiska säsong värda att kröna det med ett SM-guld. Nästa helg avgörs det och vi håller tummarna.

/Patrik Jandelin

Mål
1-0 7 min Alex Nilsson
1-1 18 min Hammarby IF
1-2 48 min Hammarby IF
2-2 52 min Alex Nilsson
3-2 80 min Hamid Alamin

Publik
600 personer

Startelva
Linus Lindsjö (mv)

Pelle Holm, Christopher Enarsson, Patrik Karlsson, Oscar Lewicki –

Muamet Asanovski(ut 46 min), Omid Nazari, Pontus Jansson, Hicham Ali –

Alex Nilsson, Marko Mitrovic(ut 63 min)

Byten
3. Metin Hamid
11. Robin Simovic, in 63 min
15. Nikola Petkovski, in 46 min, ut 56 min
17. Marcus Lewicki
20. Hamid Alamin, in 56 min
21. Johan Caapsgård

SM-slutspel
Final spelas den 20-21/10 i Stockholm
Djurgårdens IF – Malmö FF

Semifinaler
Djurgårdens IF FF – Landskrona BoIS 1-0
Malmö FF – Hammarby IF FF 3-2

Kvartsfinal
Landskrona BoIS – BK Häcken 4-0
Malmö FF – IF Elfsborg 3-2
Djurgårdens IF FF – GIF Sundsvall 5-0
Hammarby IF FF – IF Brommapojkarna 2-1

Åttondelsfinal
BK Häcken – Skövde AIK 4-2
Hammarby IF FF – Örebro SK FK 3-2
Landskrona BoIS – Lunds BK 9-8
IF Brommapojkarna – Sandåkerns SK 4-1
Malmö FF – Högaborgs BK 6-1
GIF Sundsvall – IFK Lidingö FK 4-2
Västerås IK – Djurgårdens IF FF 0-2
IF Elfsborg – Karlstads BK 4-1