Malaga dag 5: Jiloan Hamad om konkurrensen på mittfältet

Publicerad 18 februari 2010

Jiloan Hamad fick sitt stora genombrott under fjor året när han spelade 17 matcher från start för Malmö FF. Nu har han höjt ribban ett snäpp och skrivit upp nya mål på sin berömda papperslapp.

Himmelriket träffade den talangfulle mittfältaren dagen efter matchen mot det ukrainska laget Metaluhr Donetsk. Matchen slutade 0-0 och Jiloan Hamad tillhörde en av Malmölagets bästa spelare.

Hur har du upplevt träningslägret så här långt?

– Jag tycker det är bra, vi bor på ett bra hotell, det är bra mat och en fin plan att träna på. Sen har vi två bra matcher också, det är viktigt. Det enda negativa är vädret, men det finns det inget vi kan göra något åt.

Ni spelade match mot Metaluhr Donetsk igår. Hur tyckte du det gick?
Det kändes jättebra faktiskt. Vi pratade innan matchen om att vi inte skulle underskatta oss själva bara för att det är en bra motståndare. Jag tycker vi spelade bra, var kompakta och att de inte skapade några större chanser. Tycker också att vi hittade ett lugn i vårt eget spel och kunde rulla boll mycket mer än vi gjort tidigare.

För egen del kändes det jättebra, jag kände mig pigg och bra i kroppen. I andra halvlek fick jag en känning i knäet, jag hade kunnat spela vidare men ville inte riskera något så därför gick jag av.

Vad betyder det att få möta internationellt motstånd?
Det är bra att få spela mot europeiskt motstånd så man får veta vara man står. Här spelar de fotboll, och inte som de flesta allsvenska lag gör. Förra året i allsvenskan var vi ofta det spelförande laget och hade ett fint passningsspel. När vi nu kommer ut och möter de här lagen så märker vi att vi kan hålla spelet uppe och har ett fint passningsspel även mot en bättre motståndare.

Förra året berättade du att du hade en papperslapp där du skrivit upp dina mål för säsongen. Har du skrivit någon för i år?
Ja, jag skrev den för ungefär två veckor sedan. Det står ganska mycket på den faktiskt Jag kan inte avslöja någonting, men jag kan säga att jag har höjt ribban sedan föregående år.

Vad känner du att du behöver förbättra?
Jag tror jag behöver ta för mig lite mer. Förra året spelade jag ganska säkert i och med att det var första året och jag precis hade fått chansen. Jag kan ta mycket mer chanser eller risker när jag kommer i offensiva lägen. Att själv ta avslut eller våga göra den där dribblingen. Ibland under fjoråret så gick jag ner till kanten och vände om igen. Det finns säkert mycket andra saker också, men det är vad jag främst fokuserar på.

Det är tuff konkurrens om platserna på yttermittfältet. Hur ser du på detta?
Jag tror att om man vill vara ett topplag som vi säger att vi ska vara och vinna guld så ska man ha bra spelare på varje position och den här konkurrensen. Annars är det lätt hänt att man börjar slappna av. Jag vet själv när jag startade så många matcher i fjor. Det gick bra i tio matcher, sen i matcherna därefter så började man känna sig lite seg i kroppen. Men eftersom det inte fanns någon där som kanske hotade ens plats så var man lite trygg och bekväm. Det vill jag inte ska hända. Då är det bättre att få sitta någon match på bänken, se någon annan göra bra ifrån sig så att man verkligen vill ta tillbaka sin plats istället.

Varför anser du att Rolle ska ha med dig i en startelva?
För att jag kan kämpa både defensivt och offensivt. Jag orkar springa hela matchen och vill kämpa för laget.

Vad tror du om MFF:s chanser det här året?
Får vi igång målskyttet och får in bollarna som vi inte fick in förra året så tror jag att det kommer gå bra. Dessutom måste vi bli bättre på att vinna matcher även om vi inte spelar bra. Som till exempel IFK Göteborg som spelade ett rakare spel. De slår upp den på sina anfallare och kör därifrån egentligen. Och de får in bollarna. Vi blir topp tre i år. Tror vi vinner guldet faktiskt.

Vad talar för MFF?
Vi har haft den här truppen nu två år i rad och det känns mycket bättre i gruppen nu. Vi har dessutom fått en ny assisterande tränare som är en frisk fläkt. Som till exempel igår när vi skulle spela match. Han gör inte motståndarna till något jättebra lag. Skulle vi möta Real Madrid så hade han fått oss att tro på att vi kunnat slå dem. Han får oss att verkligen tro på det här laget. Han får oss alla att tänka att vi är bäst.

 

*****

 

Foto: Alexandra Flodin

 

/Helen Johansson