Lysande nyheter inne på Eleda Stadion

Publicerad 05 juli 2024 i Nyheter

Under uppehållet har stadions planbelysning bytts ut – den nya kommer att hålla i 250 år: ”Vi sparar 60 procent energi”.

210 lampor har blivit 128, men lyskfraften har ändå ökat. Dessutom sparar Malmö FF 60 procent energi med den nya belysningen.

Det har hänt grejer inne på Eleda Stadion under sommaruppehållet. Sakta men säkert har hela planbelysningen bytts ut.

– Tidigare bestod den av 210 armaturer med en gammal metallhalogen ljuskälla som tog femton minuter att värma upp för att få full ljusstyrka och om man släckte den fick man vänta 15 minuter för att få igång den igen så den var inte speciellt smart på det sättet, säger Jerry Wihlborg som är fastighetschef i Malmö FF.

– Den gick inte heller att dimma så att om vi skulle ha olika lägen fick vi ha igång olika antal lampor, vi kunde inte sänka ljusstyrkan på enskilda armaturer.

Inför söndagens match mot Halmstad är planbelysningen nu bytt till ett led-system med 128 armaturer, alltså väldigt många färre än tidigare. Men ljuset kommer vara minst lika starkt och dessutom tar det en sekund att sätta igång belysningen.

– Sen kommer alla lampor lysa men dimmas upp eller ner till önskat krav om det gäller Allsvenskan, uefa-matcher, träning eller annat, säger Jerry Wihlborg.

– Vi har också möjlighet att programmera något som vi kallar för en scenbelysning, vilket innebär att vi kan highlighta en person på planen, till exempel om någon står där med en mikrofon och pratar till publiken.

Publiken kommer att märka skillnad

De 128 armaturerna är mer ljusstarka men till lägre effekt. Dessutom beräknas de, med nuvarande användning, att hålla i 250 år.

– Vi kommer spara 60 procent energi med den nya installationen. Livslängden är 100 000 timmar och vi använder dem bara 400 timmar om året om vi räknar högt, så man kan ju lätt räkna ut att återbetalningstiden är oändlig.

På söndag tar 20 000 personer till Eleda Stadion för att se omstarten av allsvenskan. Jerry Wihlborg tror att de kommer märka en viss skillnad.

– Det kommer nog upplevas lite annorlunda för publiken. En led-ljuskälla är mer riktad än en gammal konventionell variant. Man får en snävare vinkel så även om alla armaturer pekar ner mot planen kan man nog uppleva att man har en ljuskälla i ansiktet, men det kommer man tyvärr inte ifrån.

Först att testa nya belysningen blir herrlaget när de tränar inne på Eleda Stadion under lördagen.

– Det är egentligen ingen skillnad för spelarna jämfört med att komma till en nya arena, men när de nu har möjligheten att testa dagen innan match kände vi att det var en bra idé.

Fakta/Nya belysningen

  • 210 armaturer har blivit 128.
  • Livslängden beräknas, med nuvarande användning till 250 år.
  • Det tar en sekund att sätta igång den, jämfört med 15 minuter för den gamla.
  • Det finns möjlighet att ”highlighta” person nere på planen så att bara de har belysning på sig.
  • Malmö FF sparar 60 procent energi på den nya belysningen.

huvudpartners

officiella partners