Lite segersnack efter matchen

Publicerad 08 maj 2006

”Fantastisk stämning att spela derby i Skåne, underbar publik!” Efter matchen var Sören Åkeby lyrisk över kvällens kokande Stadiongryta, och nöjd med sitt lag – och sin gentleman… Läs kommentarer från tränare och spelare.

Vilken match! Tredje raka derbyvinsten och sjunde raka utan förlust. Sören Åkeby har dragit sitt första strå till derbyhistorien, som med 3-1 till MFF över HIF ikväll väger över ännu lite mer i ljusblå favör. På presskonferensen efter matchen var det dock som sig bör gästerna som fick ordet först genom Peter Swärdh.
– Vi kom hit med en seger i ryggen och borde haft självförtroende, men i första halvlek lyckas vi lyckas aldrig med vårt passningsspel. Sista femton skapar vi lite tryck, och det tar vi med oss in i andra halvlek, då jag tycker vi dominerar matchen, stärkta av vår kvittering. Sedan ligger två individuella prestationer från Emil Hallfreðsson och Jari Litmanen bakom 2-1-målet, sa Peter Swärdh.

– Det var en fantastisk stämning att spela derby i Skåne, underbar publik! Därtill bra väder och faktiskt en bra matta, de yttre förutsättningarna var de bästa. Jag tycker vi började riktigt bra, den första halvtimmen får vi igång vårt passningsspel och våra vändningar, sa Sören Åkeby när det blev hans tur att ge sin syn på matchen.
– I andra halvlek har HIF ett jäkla tryck på oss ett slag – sedan träder gentlemannen fram… När han tar in bollen och släpper den i steget till Afonso – det är världsklass, fortsatte Sören och syftade förstås på Jari Litmanen och hans förarbete till 2-1-målet.

Starkt bidragande till segern var Emil Hallfreðsson, som fick göra sin allsvenska debut 68 minuter in i matchen. Det syntes tydligt att han inte spelat match på länge, inte genom ringrost eller långsamhet – utan på den okuvliga hungern och spelglädjen.
– Jag har väntat så länge på att få spela match, sedan i januari. Nu behöver jag mer matchtid, kanske två matcher till innan jag är 100 procent fit. Jag hade nog orkat spela lite till idag; även om jag märker att det var längesedan jag spelade så hann göra ett par rusher som kändes bra.

Utöver att visa flera små och stora prov på fin teknik, snabbhet och spelintelligens stod han under sin tid på planen för ett ”första-” och ett ”andra-”assist till två riktigt vackra mål.
– De var OK, två viktiga mål som gav oss seger och tre poäng; nu är vi med. Jag tycker publiken gjorde skillnad idag, de sjöng ju genom hela matchen…!

Efter bara ett par tiotal sekunder på plan såg det dock ut som om Emil blivit skadad igen, han blev liggande lite och pekade åt foten när han reste sig. Men det var dessbättre bara ena skon som gick sönder, och under en minut av matchen när HIF pressade satt Emil bredvid och bytte skor. Och det nya paret var det enda röda som glänste denna kväll, när de och dess ägare inom kort presterade tillslag av yppersta klass.

– Skönt att ha såna bänkspelare, som kan gå in och avgöra matchen, kommenterade Sören Åkeby Emils och Marcus Podes inhopp.

Sin första match från start för säsongen gjorde Joakim Nilsson, och stod för en gedigen och till stora delar alldeles utmärkt insats.
– Fantastiskt att få vara med och tvåla till Helsingborg. Detta var min första hemmamatch från start, och dessutom ett derby mot HIF – oerhört inspirerande, sade Jocke efter matchen.

Mot Halmstad bytte han tidigt av Anders Andersson, och nu fick han spela från start som defensiv, balanserande mittfältare.
– Det är där jag helst vill spela. Sören har sagt till mig att inte bli för defensiv och hamna för nära backlinjen, utan ta offensivt ansvar också. Jag tycker det funkade idag. Jari har snackat en del med mig, och han hjälper mig mycket på plan också. Han står ofta med ryggen mot medan jag har blicken framåt, och han sätter snabba bollar på ett tillslag till mig som ger mig lite mer tid med bollen och så kan jag spela vidare. Jag var trött på slutet och fick också kramp så bytet kändes bra.

Kapten Daniel Andersson sammanfattade slutligen läget i laget inför veckans kommande två drabbningar:
– Det har varit lite ängsligt innan, men idag har vi ett lugn i situationerna och ett självförtroende. Vi vågar spela oss loss och folk löper, det är viktigt – idag ville alla ha bollen.

Stockholms Stadion nästa.

/Tobias Christoffersson

Klicka här se fler bilder från dagens match