Lär känna vår nya lagläkare

Publicerad 14 december 2022 i Herr,Nyheter

Amanda Lahti fick drömmarna om en idrottskarriär stoppade av en allvarlig knäskada. Det blev starten på en ny bana. Nu tar hon över rollen som läkare för MFF:s herrlag.

Hur ser din bakgrund inom idrotten ut?

– Jag kommer från Göteborg från början och spelade handboll i Sävehof hela min uppväxt. Jag skulle bli handbollsproffs. Det var min största dröm. Men jag råkade ut för en knäskada. Det blev en korsbandsoperation och sen en till. Det var mest in och ut på operationsbordet och det fungerade inte. Då tänkte jag att jag skulle bli idrottsläkare och jobba nära idrotten på det sättet istället.

Var det genom skadan som intresset för idrottsmedicin väcktes?

– Det blev lite så. Just där och då, när jag skadade mig, var det en jätteförlust. Hela identiteten, nu är jag inte en talangfull handbollsspelare – vem är jag då? Att hitta en ny bana var jättejobbigt men när jag ser tillbaka på det var det kanske det bästa som kunde hända. Det är fantastiskt att jag får uppleva idrotten på det här sättet.

Vad betyder det för dig som läkare att själv ha drabbats av en allvarlig skada?

– Det blir en förståelse för hela människan. Det är mer än ett knä du ska ta hand om. Som lagidrottare är du van att träna och tävla med andra. När man skadat sig och ska göra comeback är det en ensam resa. Jag kan associera till många av känslorna som man går igenom och jag tror det kan tillföra något.

Vilka andra egenskaper tror du att du kan tillföra?

– För det första att kunna ge bästa medicinska support till de som är skadade. Men också mina kunskaper inom fysiologi och prestationsutveckling.

– Jag har en vision om att kunna bidra till att de som är i en prestationskultur kan prestera bra men också må bra. Vi behöver värna om hälsan på både kort och lång sikt.

En annan fråga du är engagerad i är fysisk aktivitet hos barn. Varför är det viktigt?

– Elitidrott är sin sak och givande på många sätt. Men jag träffar så många människor i min vardag som är sjuka för att de rör på sig för lite. Så jag har skrivit en populärvetenskaplig bok i ämnet som släpps i veckan. Vi skriver ut mycket mediciner och försöker behandla livsstilssjukdomar på annat sätt. Men om man hade angripit problemet från ett annat håll hade många kunnat undgå mediciner.

– En genomsnittlig 10-åring sitter still nio timmar om dagen i snitt. Det är bekymrande eftersom många levnadsvanor anläggs i barndomen. Sjukdomarna kommer oftast senare men även de har börjat krypa ner i åldrarna. Det är viktigt och jag tror att elitidrottare kan inspirera till en aktiv livsstil.

Du har tidigare varit läkare i Malmö Redhawks, damlandslaget i handboll och FC Rosengård. Vilka erfarenheter tar du med dig därifrån?

– Alla lag gett erfarenheter på olika sätt. Idrottare som klientel har många likheter oavsett vilken idrott de håller på med. I FC Rosengård fick jag skadepanoramat från fotboll som specifik idrott också. Men varje idrottare och varje patient ger en erfarenhet att ta med sig.

Hur blev det Malmö FF?

– För en utomstående är det nog lätt att tro att lagläkaren gör allt själv. Jag är först på plats och gör den primära bedömningen men vi är ett helt nätverk. Det finns många läkare som jobbar tillsammans och tar hjälp av varandra. Pär Herbertsson (tidigare lagläkare) har varit en sådan som jag samarbetat med och det är på den vägen jag kom in här.

– Det är stora skor att fylla. Han har varit en klippa. Men jag tror inte han kommer att gå i pension förrän han ligger med tårna uppåt. Jag räknar med att kunna ringa honom när det behövs.

Det vi lärt av oss honom är att en lagläkare måste kunna göra en bra spurt ut på planen till den skadade spelaren. Hur är du på korta distanser?

– Jag gillar själv att springa lite längre och har köpt ett par kolfiberskor. Men som jag förstår det är det fotbollsskor som fungerar bäst. Jag har sett spurterna och har snabbhetstränat nu. Jag vill inte vara sämre.

huvudpartners

officiella partners