Laget mot Odense

Publicerad 24 februari 2006

***UPPDATERAD***
Två sena ändringar: Jonas Sandqvist och Afonso Alves tvingas avstå träningsmatchen mot Odense. Hemsidan lämnar kort rapport efter paus och efter full tid.

Startelvan mot Odense BK:

Mattias Asper

Ulrich Vinzents, Olof Persson, Raoul Kouakou, Glenn Holgersson

Anders Andersson, Daniel Andersson
Jesper Bech

Yksel Osmanovski, Edward Ofere, Emil Halfreðsson

På bänken: Festim Bytyqi (mv), Jon Jönsson, Samuel Barlay, Tobias Nilsson.

Jonas Sanqvist fick en smäll på knäet på gårdagens eftermiddagspass och avstår dagens match för att inte riskera något. Mattias Asper startar och juniormålvakten Festim Bytyqi tar plats på bänken. Afonso avstod gårdagens träning och är fortfarande krasslig; därmed avstår även han vilket ger Edward Ofere chans från start på centrala anfallsplatsen.

MFF lämnar landet, överfar tvenne broar och får som belöning låta riktigt gräs suga på krafterna i Odense.

Hemsidan når Sören Åkeby i pausen mellan Tre Kronors period ett och två i VM-semifinalen för ett par ord inför träningsmatch Nr 2 (och man kan inom parentes konstatera att elitfotbollstränaren i gemen torde träna upp sin simultanförmåga ordentligt i det gränsland där yrkes- och privatliv övergår i varann och där media ständigt tigger om uppmärksamhet – Åkeby lyckas komma hem och nästan få av sig rocken under första delen av denna korta inför-matchen-koll).

– Det finns ju en tanke med att möta lag som ligger före oss i träningen. De har högre tempo och det ska göra oss snabbare, säger Sören Åkeby inför MFF:s resa över sund och bält till Fynmetropolen Odense.

På Fionia Park väntar nu efter konstgräs i hall och bredvid elverk – naturgräs.
– Det blir annorlunda; det kommer att kännas. Framför allt blir man mycket tröttare av att spela på naturgräs. Men det är ju det som gäller sedan, så det är bra vi känna på det lite.

Vad har ni gjort på träning i veckan?
– Vi har tränat hårt, det är fortfarande tufft med styrka på eftermiddagarna, även om vi idag kanske tog det lite lugnare. I bollträningen har vi kört det vi kallar skuggfotboll för att träna positionerna, och så har vi tränat tempospel.

Vad blir bättre på en vecka – vilka förväntningar har du på denna matchen jämfört med förra?
– Precis som jag har sagt tidigare som är resultatet oviktigt. Jag vill att vi genomför matchen som vi tänker och gör en bra prestation. Passningskvaliteten ska ha blivit bättre.

Ser man på startelvan så ”behåller” Ulrich Vinzents, Olof Persson, Glenn Holgersson, Anders och Daniel Andersson sina platser. Raoul Kouakou får efter sin stukning visa vad han går för, medan Christian Järdler ännu inte är fit for fight, men på god väg tillbaka. I nummertiopositionen var Jesper Bech uttagen även förra veckan, men fick lämna återbud på grund av sjukdom. Nu är han på benen igen, vilket leder till att Yksel Osmanovski spelar högerforward och Emil Halfreðsson vänster- .
Förra veckan fick vänsterfotade Emil fylla upp Jespers lucka i truppen, men du matchade honom på högerkanten.
– Tja, titta på Barcelona… där spelar Messi som är vänsterfotad till höger, och Ronaldinho till vänster. Emil kanske känner sig tryggare till vänster, men jag tycker det kan vara bra att spela omvänt också. Yksel å andra sidan är ju tvåfotad, så han kan spela var som helst.

Afonso tar steget in i ”nians” centrala forwardposition, där Niklas Skoog spelade förra veckan. Niklas vilar denna helgen.
Vad tyckte du om Afonsos match i lördags?
– Han blev inte tillräckligt delaktig, men… vi får väl se när vårsolen tittar fram…!

På frånvarolistan finns utöver de redan nämnda
– Marcus Pode, som har ont i höften, vilket dessutom tvingat honom att lämna återbud till U21-landskampen på onsdag.
– Jari Litmanen. Jaris fotsår har lett till en lättare belastningsskada på knäet, men Sören Åkeby betonar att han tränat för fullt under fredagen.
– Behrang Safari, lite ont i höften, matchas därför försiktigt och vilar.
– Hasse Mattisson, känning i vaden.

En sista fråga till Sören Åkeby: är det fortfarande 90 minuter som gäller för startelvan i årets andra träningsmatch?
– Ja, det är det!

/Tobias Christoffersson