Kommentarer efteråt: ”Det var bara att ta hand om chansen”

Publicerad 04 augusti 2011

Kommentarer efter kvaltriumfen över Rangers från Jimmy Durmaz, Daniel Andersson, Ally McCoist – och Rikard Norling.

Dom gjorde det. Vi gjorde det. MFF slog ut Glasgow Rangers ur Champions League-kvalet, MFF är vidare till play off om en plats i gruppspelet. Den fantastiska segermatchen på Ibrox i Glasgow i tisdags (0-1) följdes upp med oavgjort, 1-1, i en mycket händelserik och mer svårspelad match på Swedbank Stadion, inför 19 084 åskådare.

Efter en ganska blek MFF-inledning fick skottarna en man utvisad redan i den 19:e minuten, men likväl var det Rangers som tog ledningen i den 24:e. Efter målet ryckte MFF upp sig, kom in i matchen på ett annat sätt och började föra spelet. Det blev en match med mycket kamp, där Rangers stundtals spelade på gränsen till brutalt, och även fick en andra man direkt utvisad i andra halvlek. Även Ricardinho fick se rött efter två varningar, men med tio minuter kvar hände det. Efter att Pontus Jansson varit ytterst nära att nicka en hörna i mål sköt Jiloan Hamad in kvitteringen med ett underbart skott upp i högra krysset. Ett fantastiskt mål och 14 minuter senare (inklusive stopptid) fick hela Stadion förlösas och förenas i ett enormt glädjevrål!

Efter matchen presskonferens, och en av matchens förgrundsfigurer, Jimmy Durmaz bekräftade intrycket om att spelet varit hårt.
– Det var fantastiskt roligt att spela därute idag, men det var den tuffaste matchen jag har spelat vad gäller hårdhet. De var inga bra fotbollsspelare, inte för att spela i Rangers, jag trodde de skulle ha bättre spelare, sa Jimmy frankt.
– De gick in stenhårt i varje närkamp och försökte ofta spela så fult som möjligt, men vi sa i förväg att vi måste ha ett otroligt mod i de här matcherna – och det visade vi.

En och annan tuff match har utan tvekan Daniel Andersson spelat i sin karriär, och han kommenterade det stundtals vårdslösa skotska spelet därefter, det vill säga med visst jämnmod.
– Dom smällde på rejält, det får man säga, det är starka killar… Det var ganska tufft även i Glasgow, men nu var de väl lite uppretade efter förlusten.

Rangers fick sin drömstart i matchen med ett tidigt ledningsmål – men efteråt underströk Daniel Andersson det målets betydelse för att MFF kom in i matchen,
– Vi började ju jäkligt tveksamt. Vi kände kanske av lite press, att vi hade något att förlora, det var som att vi ville vänta av 0-0; vi var passiva.  Efter deras mål började vi tänka framåt igen och se möjligheterna, vi blev aktivare och tog tag i det, sa Daniel.
– Vi kom inte riktigt upp i standard i matchen, men samtidigt mötte vi ett bra lag, som också var ett desperat lag, som chansade. De spelade betydligt rakare idag och var starka, Jelavic därframme var enormt stark på huvudet och i kroppen. Det var lite halvfarligt emellanåt på slutet, en vi redde ut det.

Daniel om snacket i pausen:
– I halvlek pratade vi om att ta chansen nu, det är ju det här vi har jobbat för, vi kan inte sitta efteråt och undra ”vad hände?”.

Daniel om att Ricardinho blev utvisad och därmed är avstängd i nästa match, liksom han var i andra matchen mot Torshavn:
– Han vill inte spela i Europa kanske…

Daniel om läktarstödet:
– Det var helt makalöst, hela vägen.

Rangers tränare Ally McCoist var samlad i sina uttalanden efter matchen.
– Jag är bittert besviken, men tycker ändå att en klar majoritet av spelarna visade bra karaktär och styrka och inte alls brist på talang. När man jobbar med ett lag måste man uppleva highs and lows, idag fick vi en massive low. Jag är besviken på att spelarna gav domaren möjligheten att ge dem rött kort, sade Mc Coist som i övrigt inte ville inte kommentera domarens insats.

Rikard Norling konstaterade att MFF inte lyckades överträffa matchen i Glasgow i hemmamötet, men också att erfarenheten av dubbelmötet med Rangers blir viktig för det fortsatta europaspelet.
– Vi gjorde en helt fantastisk bortamatch spelmässigt, sen gjorde vi en mindre bra match hemma. Vi var lite spända idag. Men kanske kan vi nu spränga en barriär och bli bättre på att hantera situationen när det behövs två matcher för att gå vidare. Vi behövde den här erfarenheten för att göra bättre ifrån oss nästa gång.

I sin coachning ställdes Rikard Norling bland annat inför två skador som tvingade fram byten: redan i mitten av första halvlek fick Agon Mehmeti kliva av med ljumsk/höftproblem (Filip Stenström in), och 20 minuter in i andra fick i halvlek inbytte Dardan Rexhepi (Miljan Mutavdzic ut) bäras av plan med hjärnskakning, efter den armbåge som gav Rangers sin andra utvisning.
– Vi behövde Dardan i andra för att få lite mer kraft i våra attacker. Vi hotade inte tillräckligt mycket i första halvlek, inte som jag tycker att vi ska på vår hemmaplan. Men det finns alltid en risk med tidiga byten, om det händer något senare, och det gjorde det… När Dardan gick ut fick vi ändra igen, och det blev lite vanskligt, ibland är det svårt att nå spelarna med instruktioner under match – inte minst med så många fina fans som hejar på oss.

Rikard Norling om pressen och att ta chansen:
– Vi hanterade pressen som vi ändå hade på oss att gå vidare, när vi nu hade chansen. Det var bara att ta hand om chansen, och inte låta den gå till spillo.

Rikard om att – med alla byten gjorda – hålla undan sista tio, efter kvitteringen:
– Det är egentligen bara upp till spelarna, att fixa det ute på plan. Och det gjorde de med bravur. Det är klart att man gärna vill ha kontroll på varje andraboll, varje nickduell och så vidare – men, vi fixade det.

Rikard om fortsättningen som följer, närmast play off-spelet; motståndet och det egna laget:
– Lagen vi möter blir ju inte sämre. Å andra sidan blir vi bättre. De här spelarna är riktigt bra. Kan vi få ihop kollektivet lite bättre generellt – – – vi har gjort framsteg men vi är fortfarande inte riktigt så kompakta och bra som man skulle vilja. Vi kommer att bli starkare, och vi kommer nog att möta lite bättre motstånd – men det ska bli jättekul.

Tobias Christoffersson