Kelly: ”Längtar redan efter att få komma igång”

Publicerad 20 december 2018 i Nyheter

Den 53-årige engelsmannen Rob Kelly är klar som ny assisterande tränare i Malmö FF. Här berättar han om intrycken av sin nya förening och bakgrunden i England.Välkommen till Malmö FF, Rob! Hur känns det att ha skrivit på som ny assisterande tränare för oss?

– Jag är naturligtvis glad och exalterad. Det var ingen tvekan när möjligheten dök upp att få arbeta för en så stor klubb. Jag arbetade som ungdomstränare i Blackburn under tiden då Roy Hodgson var huvudtränare och han talade alltid väl om Malmö. Jag ser fram emot utmaningen och längtar redan efter att få komma igång.

– Samtidigt är jag tacksam gentemot Bury som släppte mig när den här chansen kom. De var besvikna, men hade förståelse när jag förklarade att MFF var intresserade av mina tjänster.

Vad kände du till om Malmö FF innan du kom hit?

– Malmö FF är en inspirerande förening med fin historia. Sedan Uwe kom hit har jag följt resultaten i ligan och Europa. Det händer bra saker här och klubben tar steg i rätt riktning. Jag vet också att klubben var i Europacupfinal 1979. Bor man i England och är intresserad av fotboll är man väl medveten om Malmö FF.

Du har arbetat som tränare i över tolv år. Hur är det att träna lag hemma i England? 
– Efter alla år är jag förstås erfaren. Jag har testat på massa olika jobb inom klubbar och varit manager, huvudtränare, assisterande tränare och ungdomstränare. Jag har en bred förståelse för de olika rollerna. Kunskapen jag samlat på mig ska jag överföra hit och bidra till det som sker här.

Ur din egen synvinkel, vilka är dina höjdpunkter i tränarkarriären?

– Att träna i Premier League är naturligtvis en stor sak, med tanke på klubbarna och spelarna som huserar där. Att vara manager för Leicester City var också en fantastisk upplevelse. Det är inte samma klubb som idag, men även på den tiden var det en stark klubb. Jag hade också tre fina år i Nottingham Forest, en klubb ni i Malmö känner till. Precis som MFF är det en klubb med en stor historia och framtidstro.

– Tiden som ungdomstränare i Blackburn var också givande. Jag fick se hur Roy Hodgson arbetade, även om vi inte träffade varandra dagligen. Jag försökte lära mig så mycket jag kunde från hans sätt att leda och arbeta. Han har varit en stor influens för mig.

Nu lämnar du ditt hemland efter många år för att arbeta utomlands. Hur ska det bli att flytta till Sverige?

– Det var en aspekt som bidrog till den här spännande utmaningen. Att arbeta och bo utomlands är något jag alltid velat göra. Jag har haft erbjudanden förr, men aldrig så attraktiva som detta. Fotbollen är nummer ett, men jag ser också fram emot att leva i ett nytt land med en annan kultur. Det är helt klart tilltalande.

Du har arbetat ihop med Uwe Rösler i både Leeds United FC och Fleetwood Town FC. Hur skulle du vilja beskriva er relation och ert samarbete?

– Uwe har energi, passion och breda fotbollskunskaper, kombinerat med att han är proaktiv, vilket jag gillar. Jag är mer tillbakalutad. När han kör full fart för att vinna fotbollsmatcher kan jag ta hand om lite saker runt omkring. Man kan säga att vi utgör en bra mix. Jag ser fram emot att jobba med Uwe och resten av teamet här.

Enligt dig själv, vilka är dina styrkor som tränare?

– Jag gillar att vara ute på fotbollsplanen och hjälpa spelarna att göra framsteg. Jag har en bakgrund som ungdomstränare och tycker om den biten, att få tid att jobba nära spelarna och lära känna dem. Det är tillfredsställande som coach att se när en spelare tar åt sig av det man lär ut och utvecklas.

Du har varit i Malmö förut. Berätta om dina erfarenheter av staden.

– Jag var här för längesen och tittade på ett par matcher på gamla Stadion. Sedan var jag här 2009 under U21-EM. Jag såg Italien mot Serbien, tror jag. Jag minns att Balotelli blev utvisad i alla fall.

– Det var på sommaren och mina intryck av Malmö var att det var en härlig stad. Här finns många parker och det passar mig för jag tycker om att promenera.

Vad tycker du annars om att göra på fritiden?

– Jag spenderar mycket tid med familjen, min fru och mina två söner. Det kanske låter tråkigt men vi tittar på en hel del fotboll tillsammans. Jag tycker även om musik. Inte för hårt, utan mer åt indie-hållet. Förra veckan var jag på en konsert med banden James och The Charlatans, jag vet inte om de är stora här.

Hur ska du spendera julledigheten? 

– Jag kommer att vara hemma i lugn och ro med familjen. Men eftersom det är uppehåll här har vi chansen att göra en kort avstickare, så under mellandagarna åker vi till Island i fyra dagar. Vi har alltid velat åka dit.

Njut av Island och varmt välkommen till Malmö FF!

– Tack så mycket. Vi ses i januari!

huvudpartners

officiella partners