Karriärakademin matchade MKB och nyfikna lärlingskandidater

Publicerad 23 augusti 2015 i Nyheter

I veckan träffades MKB och arbetssökande unga kvinnor på Swedbank Stadion för att få fram kandidater till ett lärlingsprogram. Mötet arrangerades av Karriärakademin – en del av MFF i Samhället som jobbar mot ungdomsarbetslöshet.

I hederslogen med panoramautsikt över Swedbank Stadion träffades 17 tjejer och representanter för kommunala bostadsbolaget MKB för ett informationsmöte i veckan. Det var Karriärakademin som i samarbete med Arbetsförmedlingen och Jobb Malmö bjudit in lämpliga kandidater till två betalda lärlingsplatser som husvärdar. Syftet med mötet var att låta MKB informera om tjänsterna och ge utrymme för arbetsgivaren och deltagarna att lära känna varandra.

– Vi är väldigt anpassningsbara och anordnar uppläggen utifrån företagens önskemål. I det här fallet är det ett upplägg vi kört tidigare men anpassat det efter MKB:s behov, säger Ivo Konjevod, ungdomsansvarig på Karriärakademin.

Sedan september förra året har Karriärakademin drivits som ett pilotprojekt på initiativ av MFF i Samhället. Nu lämnar verksamheten pilotstadiet och sätter igång på riktigt. Målet är att motverka ungdomsarbetslöshet i Malmö.

– Fotboll är så mycket mer än fotboll. MFF har en unik situation i att vara så ensamma på en så stor yta i Sverige. Med den storheten kommer ett stort ansvar, säger Ivo Konjevod.

För MKB, som är ett av MFF:s nätverksföretag, var det här första gången man använde sig av Karriärakademin för att nå ut till arbetssökande. Anna Klinteberg, HR-koordinator på MKB, berättar att det finns en underrepresentation av kvinnor bland företagets husvärdar och att de därför ville testa ett nytt sätt att hitta kandidater till lärlingsprogrammet.

– Jag har haft ett par träffar med Karriärakademin och de har snabbt förstått våra behov, så på den korta tiden vi har samarbetat är jag väldigt nöjd. Och det har varit väldigt givande och intressant idag. Ett möte ger så mycket mer än att bara titta på cv och i rollen som husvärd så lägger vi stor vikt vid sociala förmågor, säger Anna Klinteberg.

Anna Klinteberg och kollegorna på MKB berättar om hur det är att jobba som husvärd.

En av deltagarna på informationsträffen var Naomi Gonzalez som uppskattade möjligheten att lära känna arbetsgivaren och höra mer om tjänsten under avslappnade former. Hon hade fått reda på mötet via sin handläggare på Jobb Malmö.

– Det var ett väldigt snyggt upplägg. Det var avslappnat och trevligare än en vanlig arbetsintervju. Alla arbetsgivare borde göra så här, säger Naomi Gonzalez.

Följ Karriärakademin på Facebook för att hålla koll på kommande arrangemang >

Läs mer om Karriärakademin >

huvudpartners

officiella partners