Jimmy vet hur man skor sig

Publicerad 23 september 2011

En fotbollssko ska vara svart. Men favoriten är grön. Och den som är unikt designad för honom själv är blå. Men varför välja om man inte måste? Jimmy Durmaz har använt 20 par så här långt i år.

En man och hans skor. Vi ser på bilden en ung man och hans många skor. Nej. Vi ser på bilden MFFs ytterartist Jimmy Durmaz med några av alla sina fotbollsskor. Den uppmärksamme åskådaren har kanske noterat att Jimmy Durmaz ofta har olika färg på sina skor från match till match. Det är ingen slump. Ingen i laget byter skor så ofta som Jimmy – men anledningen till det har inte i första hand med färgprakt att göra.  
– Jag är lite speciell med det. Efter jag använt en sko i två matcher vill jag helst ha nya! Inte så att de blir sämre, men… jag är kräsen. Skorna töjs ut efter hand och jag vill att skon ska sitta riktigt hårt på min fot, säger Jimmy Durmaz.
– För min spelstil är det viktigt att jag har så smala, smidiga och tajta skor som möjligt, skon måste kännas som om den är ett med foten.

HYLLNING TILL FRUN
Jimmy Durmaz favoritsko 2011 är modellen V1.11 som han har i vit och grön. Han gillar den gröna bäst.
– Min favoritfärg på skor är egentligen svart, men jag använder den gröna hela tiden nu. Jag känner mig snabb i den färgen! …och så har jag gjort mål i dem.
Fast kanske har han inom kort ett par nya favoriter. I onsdags, på Örjans Vall sköt Jimmy 3-0-målet vid 5-1-segern över HBK med ett nytt par skor på fötterna – ett mycket speciellt par av modellen V1.10 SL. Blåa, med nummer 21 tryckt framtill, Gabriella på ena sidan och Durmaz på andra. En specialdesignad sko för Jimmy Durmaz som också är en hyllning till hans fru – de gifte sig i vintras. 
– Den här modellen har både fasta dobbar och skruvdobbar och passar i början och slutet av säsongen, när planerna blir mjukare och sämre. Jag har väntat på att kunna använda skorna med min frus namn, och att jag gjorde mål med dem direkt känns underbart!

Personligt puma-avtal
Nu byter han inte skor riktigt så ofta som han vill… men ett tjugotal skor har han ickedestomindre hunnit använda i år; hittills. För detta krävs förstås lite speciella förmåner – såsom ett personligt sponsoravtal med MFFs skomärke Puma.
– Inför säsongen åker hela truppen upp till Puma i Helsingborg och testar skor. De släpper 2-3 nya skor om året, ofta uppgraderingar med förbättringar av modeller som redan finns.
En riktigt bra spelare kan väl prestera i vilka skor som helst…?
– Jae, det ska väl gå… Men vi fotbollsspelare använder våra skor dagligen, de är vårt viktigaste arbetsredskap, då är detaljerna viktiga. Ska man ge hundra procent i varje löpning gör det verkligen ont i hälen och tårna om skon inte passar perfekt.

• Hur ser drömskon ut?
– Drömskon är en skinnsko. Nu har jag inga skinnskor, det är inte så vanligt längre, skor i de nya materialen är lättare. Idealskon är en skinnsko, som ser ut som mina gröna favoritskor och är lika lätt.

gröna skon mot milan
Att gå in ett par skor så de blir bra är alltså inget för Jimmy Durmaz, och någon bestående relation till enskilda par är inget för honom. Men det finns undantag. Ett par från i år har han sparat därhemma.
– Skorna jag spelade i mot Milan i somras, som jag gjorde mål mot Milan med. De är speciella.
Och det var självklart ett par av de gröna favoritskorna.

TEXT: Tobias Christoffersson
FOTO: Jakob Svensson

Texten är ett utdrag ur programbladet Avspark inför MFF-AIK. Klicka här för att ladda ner Avspark.