Jiloan och Miiko slår ett slag för spontanidrotten

Publicerad 10 oktober 2013

Tillsammans med Intersport besökte Jiloan Hamad och Miiko Albornoz mellanstadiet i Höör och pratade om spontanidrott, lagkänsla och kompisanda.

Barn blir allt mer stillasittande och intresset för spontanidrott minskar. För att stimulera till att man åter ger sig ut på fotbollsplanen, eller vilken idrottsplan som helst, åkte Tomas Nanasi på Intersport upp till Höör och träffade mellanklassare tillsammans med MFF-spelarna Jiloan Hamad och Miiko Albornoz.

Jiloan berättade om hur de drog igång matcher mellan olika gårdar när han växte upp. På samma sätt arrangerade de matcher i skolan på rasterna. Hela tiden hade man saker för sig som gjorde att man var igång. Han pratade om hur man kan hand om kompisar genom att låta dem vara med, även om de inte har spelat förut. Jiloan tyckte det var viktigt att alla får prova olika saker. Helt plötsligt kanske intresset vaknar för någon idrott, och så småningom börjar man kanske också träna i någon förening?

Miiko berättade om hur han  alltid ute eller på fritidsgården efter skolan och hade kul med kompisarna ända fram till matdags. Direkt efter maten var det ut igen. Ofta spelade man fotboll men det var även andra sporter och aktiviteter. Han berättade också om hur viktigt det är med att skapa en lagkänsla där man inte stjälper utan hjälper lagkompisar. T.ex. är det vanligt att man skäller på varandra när man missar, även när det bara är skolidrott. Miiko menade att istället ska man försöka peppa och stärka självförtroendet hos sin kompis. Då blir det roligare att spela för alla och man lär sig också mer.

Totalt träffade man 150 st barn under det tre timmar långa besöket. MFF och Intersport hoppas att man på det här sättet kan påverka barnen till en aktivare fritid där man gör saker tillsammans och stärker kompisbanden.